A bright Evening in mid April, 2010

From My office, what a sunny and bright evening.. nice

On Tuesday, i went to the lake and managed to made 3 rounds of running and walking.. huhuhu actually.. more on brisk walking than running.. The lake located exactly opposite my office building… Today, i have last class with Dr Wan, tomorrow is another day where i need stay at the office until 730 to do the stress test on the problematic server.. hahaha harap2.. ok laa otherwise it would be another long journey to end the project.. Those yang ada masa lapang. huhuhu let’s enjoy this evening.. cuaca cantik.. gtg

3rd, 4th and 5th days of Ramadan

Tuesday was the second day of puasa. I was not able to break my fast together with mak and abah at my lovely house. hmm.. what a heavy rained, it was so watery on the road, when i was on my way to my car. I just bought a kueh tiow goreng basah, for my buka puasa, and 2 tinned of beverages, that i bought from the Shell petrol pam. It was Pn Hamidah’s class.. class ended at 1100pm.. at the end of the class i feel that there was no more energy in me..my eyes and my voice was a bit hmm husky..and tak keluar dah when i say bye to sue…. i was the only car on the road.. along the way to Glenmarie bt 3. hmm serious tak de kereta.. tak pernah aku balik selewat ini dari class.

Bila sampai rumah aku flat giler.. tapi tak dapat tido terus.. lepak dekat sofa.. bila mata hampir tak boleh nak bukak.. aku ke bilik air, bersihkan diri, solat and terus tidur.Β  Wednesday was the day i had my Mandarin class. arrh next week test and listening test.. aucchh.. lepas nih kena speaking mandarin.. but i still dont have a confident to talk to my users.. adoii.. just a simple conversation tuh bleh la.. aucch.. ihiks. Lunch hour break on wednesday, boss aku ajak pi berjemaah kat masjid SS15.. hmm aku pun follow.. since last Monday, i had to refuse due to my physio’s appointment. Seronok jugak berjemaah dekat masjid tuh, hmm at least terluang skit masa untuk benda2 baik di bulan ramadan nih. Berbuka puasa with a milo and twiggies in my mandarin class with the rest of my classmates. Continued with Ho laoshi up to 8pm. Habis class solat magrib and terus balik rumah. It was totally darked, mak and abah went out to nearest surau for terawikh.. dua hari aku tak solat terawikh.

Thursday morning.. lepas subuh i’ve connected to VPN.. to access my office network dari rumah, buat report awal so that aku tak stuck dekat office lama2.. plus thursday and friday memang tak der class sepanjang ramadan nih..aaa alhamdulillah. class semua dah di ganti. Thought nak hantar assignment hmm malas nyer nak drive ke campus dalam keadaan hujan dan jamm nih. Belum tentu aku boleh berbuka kat rumah. 1730 aku cabut dari office. report untuk meeting on friday dah siap awal.. huhuh.. syiok. Kali nih boss dell dah tukar orang lain.. hmm havent had a chance to talk to her.. cam ne ye orang nyer. (lain orang lain ragamnya n lain caranya).. Sampai dekat bawah rumah, aku call mak suh turun, mak ajak pi pharmacy berdekatan untuk beli ubat yang dia terlupa nak claimed from UMMC. Wow.. jalan sesak sekitar pasar ramadan kat kawasan umah aku.. sesak. Ramai orang. tapi hati nih tak teringin nak beli.. hmm aku bab nak membeli juadah berbuka nih.. fussy.. (susah betul orang cerewet nih).. aku lebih suka masakan kat rumah.. Balik dari pharmacy, jam dah kul 1845.. mak singgah kat kedai bawah rumah untuk beli kuih sampan untuk abah. Mahal betul kuih muih sekarang… satu 40 sen.. fuh.. nasib baik aku tak berapa enjoy makan kuih-muih.. hmm melainkan yg mak buat sniri jugak yang best.

Aku naik rumah, mak mintak tolong aku buatkan ikan stim… recepi aku yang sempoi.. since nak dekat berbuka, aku singkatkan lengan baju, action.. hahah sempoi. aku pi gatal letak ikan one side and ayam one side. hmm just add, chopped onion, garlic, ginger, oyster sauce, a bit chili sauce, soya sauce, cili padi (mak suka pedas2) about 3 to 4 chopped.. broncoli, carrot and tofu telur (hmm best). A bit salt and pepper di salut ke ikan n ayam. Dah beres.. changed cloths and ready untuk berbuka. Senang giler. And i got compliment from mak.. taraaa.. muahahahah

Lepas berbuka.. ala kadar.. duduk sat 5 minutes, bersihkan diri, solat magrib and bersiap ke surau. Abah dah charlos dulu ke surau awal. aku berjalan seiringan ngan mak… Apakahh mengantuk giler masa dekat surau.. ingatkan habis solat mata aku ok.. akhirnya dalam almost 10pm.. aku dah masuk bilik and tidur sampai pagi..Β  aaa.. mungkin terganti tidur2 aku yang tak cukup hari tuh. syiok..

It’s friday today.. waaaa best.. hujung minggu.. have a nice weekend everybody..Β  πŸ˜€

2nd nite of Ramadan 1429

First day of puasa.. seronoknya dah masuk Ramadan.. yang tak seronoknya.. hari nih ada class. Siapa lagi kalau bukan lecturer yang paling rajin.. masa sem break, public holiday pun nak buat class. since i’m not the one yg suka ponteng class(cehh), aku melangkah ke kereta jam 0840am. Class kul 0900. aku tahu today is public holiday and biasanya orang-orang kat lembah klang nih memang tak bangun lagi.. hahaha.. Federal highway clear, perjalanan smooth dengan aku boleh memecut hampir 100 per/km. Well.. alhamdulillah, aku sampai at 0912 dekat class. Lecturer aku dok sibuk call students yang tak datang lagi.. ahaks.. Rajin betul pakcik nih..

Class habis about 12, supposedly habis at 11, dia mintak extend.. again.. rajin betul pakcik nih. Habis class.. aku ada discussion with Sue.. about our project.. yang mulanya tak menepati specifikasi. fuhh lega nasib baik makcik tanya. Malu bertanya sesat jalan.. (hmm apakahhhh) So tak mau sesat baik bertanya..

about 1240, i was on my way to SJMC.. ambik kak ila and pi carrefour Subang jaya, beli barang skit untuk berbuka.. hmm kak ila on duty hari nih, so she wasn’t able to teach me to cook brown sauce.. hmm nevermind. perhaps some other time kot. I bought chicken, instant mash potato, chicken gravy, bread crumbs and some other stuff yang mak kirim.

Ramai betul orang kat carrefour.. macam nak raya pulak.. Habis membayar, aku hantar kak ila balik ke tempat kerjanya.. aku terus balik rumah. I reached home by 1430. duk rehat jap.. 1445 solat and lepak.. since tengah puasa aku lepak2.. mata pulak rasa ngantuk.. about 1530 aku tidur sambil menikmati sejuknyer hujan petang (syiokk).. jam 1700 aku bangun.. mandi and solat asar. at 1830 aku start buat menu untuk mak and abah. Hmm a simple chicken chop.. mak request not to deep fry the chicken, instead just fry ala2 grill, with a lil bit of vegeoil.. hmm mak and abah pun batuk tak elok2 lagi. hmm kesian. Aku stim broccoli and carrot,Β  mixed instant mash potato, chichken gravy plus my favorite kerabu kacang botor. hmm nyummy..

Kami berbuka hanya bertiga.. mak, abah and aku. before berbuka mak call adik dekat Ipoh.. hmm.. investigate anak bongsunya makan apa and bla bla bla.. (Sedih la tuh..) hmm mak request aku buat lagi if adik and anak2 buah aku datang ke sini. Probably aku tak balik raya tahun nih.. raya kat sini je.. (hmm sure tak der mender nak buat. Mungkin menonton tv jer kot. macam tak best je bunyinyer.) lepas magrib, aku menyiapkan diri untuk solat magrib and ke surau.. Kami bertiga jalan sama-sama pi surau.. After 8 rakaat aku and mak balik rumah, because pak sedara aku yang baru bernikah nak datang bertandang umah. Tolong mak mengoreng mee, hot drinks and tetamu pun datang.. sambil sembang2 sambil belek gambar2 majlis perkahwinan pakcik aku.

Alhamdulillah. dapat satu hari berpuasa.. ala.. yang tak best esok ada class sampai 2230.. adus.. if bernasib baik class habis @2200. 😦 bulan pose nih.. class aku on from Monday to Wednesday.. hmm kesiannya esok mak and abah je yang berbuka kat rumah.. sure dorang sunyi. Aku pulak.. sure kena berbuka ala2 tapau.. hmm dah kalau keluar office pun 530.. class start at 630.. break for 30 minutes untuk berbuka and solat magrib.. pastu masuk class balik.. aarrghh first time aku sambut puase macam nih.. Harap-harap aku di berikan kekuatan dan tenaga yang mencukupi.. Paling penting tak mau ngantuk dalam class.. aaa cabaran besar sungguh..)

Nite ols..

First night of Ramadan 1429

Salam to all.. Alhamdulillah, again we’ve in a holy month of Ramadan. Bulan penuh keberkatan.. Excited nak berpuasa on the first day of ramadan.. dalam kepala dah fikir menu apa yang nak di cuba buat.. hmm

Makan makan jugak.. i decided to cut down my carb intake.. hmm aku dah start..today my meals for lunch and dinner are sandwiches made of lettuce, broccoli, china cabbage, slice of cheese, cucumber, egg, onion and fresh red chili. Hmm alhamdulillah. Tapi menu yang aku pikir nak buat for buka puasa is.. menu favorite mak. Mak dah lama nak makan chicken chop.. hmm thought nak buat esok. Ahaks.. kalau dapat buat brown sauce sniri lagi bagus.. Cuma kena carik herbs nya..hmm kak ila kata she want to helps me.. aku bukan reti sangat masak-masak nih.. makan ok la.. ihiks. (belum dapat diploma..– ngada2 masak pun nak ada cert ke?). Itu untuk mak and abah.. for me just a simple one pun dah ok.. aku with my different taste of sandwiches.. hehe

Saturday pagi is hari aku pi pyhsiotherapy kat SJMC. this time mak and kak ila temankan aku.. hmm abah lepak kat rumah tengok tv and breakfast lepas balik dari surau.. Mak nak joint katanya nak pi tengok langsir… So pagi tuh about 0900 am kami keluar.. pegi breakfast kat McDonald’ SS15 Subang Jaya. Tempat lepak biasa yang best untuk lepak2. Mentang2 Isnin puasa.. hahaha. Lepas breakfast, kami ke SJMC… kak ila drop off aku kat area emergency and aku, mak and hidayah naik ke tingkat satu. physiotheraphy kat sini dah di gelar dengan nama Rehab services. hmm.. tak silap aku dorang letak nama baru.. dulu nama lain.. Macam biasa physiotherapist tuh lekat kan some sort like rubber pump kat belakang aku and ada urutan ala2 kerusi urut Gintell kat umah kakak aku. Rasa sengal lepas aku buat benda nih.. continued with apa benda machine aku tak tahu..Β  machine yang di gunakan untuk menarik my lower abdomen sambil baca magazine Newsweek yang isinya ala2 menarik untuk di baca sambil berbaring. makin lama makin berat plak benda nih.. But from day to day.. aku rasa my back is getting better. Alhamdulillah. Aku dah boleh duduk and lurus kan kaki.. and almost.. skit lagi i can touch my toe without any paint… fuhh.. lega..

Dari SJMC kami ke Carrefour Subang Jaya. hmm mula2 aku temankan kak ila buat kaca mata baru. later aku ambik kunci kereta dari kak ila and ambik abah dekat rumah. Kami nak pi makan kat bt 3 shah alam. Jam dah 1345 bila aku sampai rumah. Abah dah bersiap dengan baju putih pagoda,berkopiah, berseluar and aku pimpim abah ke kereta. Hari nak hujan. Aku drive ke Carrefour, Mak, kak ila and hidayah menunggu depan Domino Pizza and aku drove ke Batu 3. Betul2 sampai dekat kedai makan tuh.. hujan turun dengan lebat. Abah enjoy makan sup tulang.. mak, aku and kak ila enjoy makan kerabu mangga.. hmm lama dah tak makan kerabu mangga.. nyum nyumm.. Lepas makan kami drive balik ke rumah, on the way balik, singgah bank, bank in duit untuk Fatihah and terus balik rumah. Jam dah pukul 3pm. Aduss belum solat lagi. Sampai umah, salin baju masuk bilik air and solat. Mak kata petang nak keluar lagi.. nak beli bekas makanan.. untuk nasi lemak esok pagi.

Sunday morning. lepas solat subuh aku keluar dari bilik.. mak dah siap masak beberapa periuk nasi with Nasi Lemak katanya untuk di edar kepada jiran2.. Aku duduk mengadap nasi lemak yang memang i tell you sedap.. panas.. baunya ya allah godaan.. Aku sekadar menolong menyendukkan nasi and pack into lunch boxes sambil tengok perarakan merdeka parade kat TV… Mak isikan sambal, timun and telur.. Waa.. aku rasa mesti orang suka makan nasi lemak mak aku. Aku ingat lagi masa aku sekolah menengah (hmm form 4 and 5).. hmm masa tuh mak aku masih berniaga suka-suka jual nasi lemak.. and tugas aku hari2.. is buat sambal nasi lemak.. (waahh can u imagine.. i can made a good sambal nasi lemak.. dulu laa.. sekarang? ahaks.. entah2 sambal tuh jadik hangit..my skills all gone) apa2pun itu recepi mak.. aku hanya. ikut ajer. orang puji babe sambal tuh sedap. ahaks.. (cam tak caya je).

After zohor, actually mak ajak aku pi carrefour lagi. semalam dia lupa bawak kain sample. Aku rasa malas nak pi, kebetulan sedara aku, Ayong nak pi sana ngan mak nyer. So mak follow ayong and her mum. Mak aku and mak Ayong memang best friend.. so tak hairanlah dorang sampai rumah almost 530. Waa seronoknya mak aku pi shopping. Kadang-kadang aku yang tak larat ikut mak pi shopping.. hehhe..

Magrib, aku masuk bilik air and mandi..bersiap solat and duduk depan tv. nak tunggu announcement berpuasa. Once aired, aku sarong telekung and berjalan ke surau berdekatan. hari nih tak lah ramai sangat kat surau.. hmm esok malam sure ramai..

Can’t wait for tomorrow. Seronok nak sambut puasa dari beraya aku rasa.. seronoknya raya pun sekadar 2Β  atau 3 hari.. tapi puasa.. sebulan.. lebih seronok. auranya lebih terasa.. rasanya kalau keluar malam pun ala2.. syaitan semua hilang. is it.? hehe whatever it is.. hati-hati selalu u ols..

Hectic Vs Vacation

Sekolah bermula kembali, and it same goes to my classes. Last weekend, my sister from Ipoh gather with us with her family. Ada majlis orang kahwin somewhere in cheras. Last Friday, i am still on sem break, lepas magrib aku keluar office terus balik ke rumah, anak2 buah aku dah sampai dari Ipoh, dengan tak sempat mandi and tak sempat makan, i drove to bandar Tun Razak, kak li and family nak pi ke kenduri orang kahwin esok, so aku lah tukang penunjuk jalan. Ahaks.. a.k.a. navigator, lepas pi umah, aku la tukang carik jalan kat mana letaknya dewan untuk majlis itu nanti. carik punya carik.. jumpa pun, tempat yang aku tak pernah sampai pun, kat area Bandar tasik Permaisuri. Aku sampai rumah dalam 1130. fuh tired giler. dengan sakit belakangnya.. sengal aku rasa.. esok pagi aku nak pi physio..

Thought Satruday morning kak ila ada untuk temankan aku ke SJMC… hmm she told me that she needs to attend a wedding in Gombak.. 😦 akhirnya aku sorang pegi ke SJMC for my physiotherapy 2nd session. Tak lah aku pi awal2 sangat pun, about 10am aku reached SJMC.. hmm lepas habis session.. hmm kepala aku dah plan nak ke Subang parade.. i drove to Subang Parade, park dekat parking lotnya, and i walked in. I hv hush puppies voucher rm50. Hmm memang dah lama aku teringin kasut kat Nine West tuh.. cantik giler aku tengok masa aku pi The garden.. Tapi tinggi giler.(Musim aku pakai kasukt2 tinggi nih dah berlalu) So demi menjaga my back bone for another 50 years.. (haha if only aku boleh hidup sepanjang itu).. aku memilih kasut yang tak berapa bertumit pun.. just about an inch and half aje. kalau flat sangat pun not good for my posture. Hehehe.. Aku masuk pharmacy, i bought brand’s prune juice, my Simple eyes cream, Anlene concentrated for 5 boxes and entah apa benda mengarut lagi aku beli. Thought nak beli brand’s Berry skali, tak dak plak kat pharmacy tuh.. Hmm nanti mata aku bleh la wink wink.. bersinar ala2 mutiara kat lautan.. muahahaahah..(tak hengat). Dari pharmacy aku jalan masuk ke Bodyshop, thought of buying my fav body butter product.. adik tuh pulak kata tak dak stock.. body scrub favorite either mango or papaya pun tak dak. Ee.. tak best. Aku keluar berjalan ke kedai MPH yang besar kat Subang Parade.. lama aku kat dalam.. tapi satu buku pun aku tak beli.. haha baca buku free, habis jugak laa aku baca. ahaks.. Magazine bulanan belum sampai.. hmm boring n tak best.

Sebelum balik, i enjoyed budak2 primary schools kat area subang and USJ nyanyi choir.. hmm nice and sweet sangat.. Haha teringat dulu masa sekolah nyanyi choir, nyanyi solo.. haha semua aku balun. Rasa dah penat berjalan dengan rasa sengal kat belakang aku drove balik rumah. After 5 minutes anak-anak buah aku pun sampai rumah dari rumah orang kahwin. Malas aku nak pi because ini sedara sebelah abang ipar aku. Akhirnya malas aku membawak ke hari ahad.. Ahad kawan sepejabat aku kahwin.. hmm my good friend. kawan seperjuangan pulak tuh.. dia kahwin pun aku tak pegi.. Sengal kan..? hmm badan pun rasa tak sedap, pinggang pun sengal, assignment pun kena buat.. so i need to set my priority here.. progress of report nak kena tunjuk esok.. hmm so i’m very sory inaz.. very very the sorry.

Monday was a new day for me.. aku rasa I have been rejuvenated and full of good mood to work.. (kadang-kadang aku lebih rasa selesa bekerja, datang and masuk office dari duduk rumah.. pegi bercuti tuh.. lain la kan) hari tuh doctor Anuar advised aku pi swimming.. aaa best nyer kalau dapat pi swimming kat laut biru and hijau.. hmm teringin nak pi pulau lagi.. (bila eee?)

Guess, where is this heaven located?
Guess, where is this heaven located? I've been there once, and i luv to be here again..

Desired and Persuaded?

Dari minggu lepas, weekdays, aku tak berapa sihat.. sekejap demam sekejap ok. diarrhea and gastric.. macam-macam. La nih aku kena selesema pulak.. mungkin sebab.. bilik training yang aku duduk untuk dua hari tuh tak berapa bersih. (Dia yang tak reti jaga kesihatan.. benda lain plak nak di salahkan πŸ™‚ )

Well.. on the first day.. memang la aku tak perasan.. bilik berair-cond kan… Tapi yang aku perasan masa pi solat kat surau tingkat basement 1. Yang peliknyer tapak kaki aku hitam giler… Aik.. apsal nih ? nak kata kasut aku yang turun warna.. kasut HP nih dah lama aku pakai.. tak pernah plak keluar warna hitam cam nih.. Lepas keluar dari bilik sembahyang baru la aku teringat. Masa dalam class, aku nih fesyen suka bukak kasut.. berjalan dalam class dengan kaki ayam.. suka bersila, bersimpuh, or lipat satu kaki masa duduk kat kerusi… Sahih..

Hari kedua.. aku dah mula bersin.. aku test kaki aku kat atas carpet bilik training nih.. Ya allah sahih.. habuk kekal atas carpet yang memang takkan nampak dengan naked eyes.. aku start bersin sepanjang class. Hidung mula berair.. suara makin tenggelam, serak, sengau, hidung aku rasa gatal and macam-macam lagi. Aku dengan selamba nyer letak comment dalam survey sheet. “This carpet, need to be cleaned and vacuum.” hahaha siap letak nama aku terang-terang, dengan nama company sekali. (Whatever ekin..)

Apa2 pun, training Excel 2007 level intermediate and advanced tuh sangat menarik.. Aku suka… lepas nih aku nak pi training data mining pulak..

Hari nih.. kat office, inaz balik half day.. Tak sihat katanya. Aku dengan selesema.. suara maha serak and sexy, hidung berair.. masih dekat office. Lepas nih ada plan baik Asri nak bagi aku.. hmm aku tak sabar nak tahu. Lunch hour aku pi lunch ngan kak ila. kak ila masuk kerja 0600am hari nih. So about 1330pm aku ajak kak ila keluar lunch @ Carrefour Subang Jaya. lepas lunch aku hantar kak ila balik ke SJMC and aku terus ke office. Boss aku mintak fetch her kat Pusat Service Perodua kat Glenmarie. Aku ambik Rahimah @1500, by 1530 aku dah sampai office. Prepared few more slides for today’s meeting, sebelum aku hantar to my boss and orang-orang kat penang.

Before balik, Rahimah panggil aku masuk bilik dia. Tengah dok discussed, Asri joined in. There is another task or should i say, new assignment for me. Hmm.. tak tahu la aku nak ambik keje nih ke tak.. rahimah asked me to think about it.. over this weekend.. hmm kerjanya ala2 persuade orang.. Ee pandai ke aku persuade orang.. ? Apsal boss aku kata.. aku boleh buat, base on my previous job and experienced.. ee aku rasa.. aku la orang yang tak pandai nak memujuk orang.. Hmm perhaps customer or dengan client ok kot?.. She said that i have a potential.. the best thing about this is.. the bigger ‘fish’ you persuaded.. the more money/commission on my pay cheque.. (Waa serious aku tak pernah buat benda2 nih – WARNING: kerja ini adalah halal yee) But there are few things that i need to highlight… (boleh ke aku buat conditions sniri?)..hmm i need this answer from her.

Desired… do i have this?

Keluar dari office @1715, aku drove to UiTM Puncak Perdana. Ada class ganti hari nih.. @1805 aku sampai. Solat asar, pastu terus masuk class. Class was until 1955. Straight to prayer room for magrib prayer and lepas tuh aku balik umah.

Exhausted, The Fifth

The fifth days as a super mighty woman.. Fuh exhausted.. rasa badan penat, tekak dan hidung dah rasa tersumbat. but i just ignore it..

Alhamdulillah this week weekly meeting dengan orang penang tak der.. lega skit aku, tapi report and slide tetap aku kena submit.. Aku prepared report utk ETA, Open calls, performance as a whole, presentation slides, backup orang.. and i work until 2030. Minggu depan aku akan lalui routine yang sama.. mintak2 aku sihat..sebab seingat aku.. kalau aku keje direct dari pagi sampai malam.. aku akan hanya bertahan untuk 2 minggu (including Sat n Sun.. lucky me i don’t work on these days).. lepas tuh aku akan flat..

Keluar office, aku drop Acu dekat komuter station, and berjanji, kalau sabtu Acu tak der plan, kami nak menonton wayang sama… Aku drove terus ke rumah, kak ila and adik nak keluar pi carrefour, hmm kak ila did not insist me to bring my car, so aku kena balik.. park kereta, tukar kasut aku and naik kereta kak ila… back to subang jaya.. Tak sempat mandi pun 😦 . Battery handphone aku dari pagi tadi dah weak.. tapi petang tadi baru kong habis-habis.. aku pun malas nak recharge… Sampai rumah balik jam sebelas.. disebabkan hujan petang tuh, aku tak boleh nak mandi.. sejuk giler, just damped my body with a wet towel, solat lepas tuh aku terus tertidur.. badan dah tak sedap. rasa macam nak demam. pening.. (hmm baru seminggu)..

Most special in my life…

Mak and Abah

Tuesday is another busiest day EVER… hmm lack of manpower, too many calls. For the first time, we received almost 50 calls.. arrrghh.. tensi. Tension.. i am lack of knowledge on this task.. hmm nak tak nak.. aku kena jadi bidan terjun.. Hmm hopefully with my involvement takkan memburukkan keadaan. I am here to help.. harap2 tangan aku ada superpower.. hmm power to resolve every single problem dispatched. πŸ˜€ Cheerr…

Tuesday morning tak sempat nak breakfast sama-sama dengan kak ila. Masuk office sharp at 0830. terus bukak thinkpad aku, duduk dekat cubicle inaz.. Inaz cuti lagi hari nih.. hm tunang dia tak berapa sihat, warded kat Tawakal Hosp. Kesian.. katanya hari tuh paralyzed half face.. kena buat treatment. insya allah Inaz akan kahwin this August. Semoga cepat sembuh.. hmm muda2 lagi sakit cam tuh.. pelik kan?.. sakit tak kenal usia and mangsa..

Lunch hour aku keluar makan dengan kak ila.. duduk2 and sembang pasal nak balik kampung.. hehe ekin tak der kampung… mak ngan abah kan duduk dengan ekin “.. ihiks.. Kak ila nak balik kampung this 31, sampai 5/06 .. oo lamanya cuti.. Kebetulan kak ila nak balik kampungnya di Air tawar, so mak and abah aku akan balik kampung tumpang kereta kak ila.. Aku malas nak balik.. tak der apa pun.. sekadar kenduri yang kurang penting untuk aku hadiri (suka hati jee… ) Mak and abah pun tak kisah aku tak balik.. Anyway keje aku banyak and aku lagi suka habiskan hujung minggu yang boring dekat sini… atleast kalau boring2 aku bleh pi jejalan mana2 yang aku nak.. hmm cerita favorite kat panggung pun tak sempat tengok lagi..

Hmm nak refresh my schedule for the month of June..

  • 31 – 01/6 – Minggu ini sahaja yang aku free.
  • 6, 7, and 8 – Team building kat Glory beach Resort.. PD.. hmm
  • 14/06 – kwn aku kahwin kat Melaka.. hmm dah janji ngan ecah and family nak convoy ke Melaka
  • 21 -22/06 – gathering ngan kwn2 sekolah kat ilham resort.. Aku dah book tempat guna office aku nyer package.. hmm tak tahu dpt ke tak.. (thought nak bawak mak,abah and adik if dpt 2 rumah)
  • 23, 24, 25 – ITIL cert (passing marks = 85% .. arrghhh…. need to pass this, otherwise kena bayar beribu-riban, penalty in my evaluation and etc etc.. )
  • 28-29 /06 – probably result exam keluar… (arghh.. tolong.. i want A .. cita2 tinggi menjulang.. insya allah berjaya. ahaks. ) :p

Aku keluar office kul 2100.. hmm keje aku dah habis at 2000, tapi aku menunggu kawan sorang nih.. heheh dia tak berani dok sesorang kat level 4 nih.. ahaks.. so aku temankan.. Keluar dari office aku ambik adik dekat Bali, drove her to Carrefour subang jaya, hmm problem lagi with her new handphone.. aku dah kata jangan beli yang AP.. beli yg Zitron… anyway this is her first AP phone. Hmm taukeh kedai tuh kata nak betulkan system board dalam hp tuh.. harap2 lepas nih tak der problem lagi.. aku pun dah penat asyik bawak adik aku ke tempat yang sama. About 10pm aku sampai rumah.. perut lapar tak makan dinner lagi. Mak masakkan sayur rebus favorite.. nyum nyum.. hmmmm best menghirup sup sayur mak specialll. I luv U mak… u r the best and the most understandable.. ;D

Hari yang Sibuk

Adoit.. liatnya nak bangun pagi.. Mellas.. It’s Monday dude… late evening sunday blues still in the air.. ahaks. Bukak mata ajer ingat keje. Auchh.. alamak hari nih aku jadi superwoman.. I am the multiplayer kat department aku. hmm Dari my old post kat level 5, ke level 4.. I feel like people trust me and suka keje aku kot.. Muahahah… masuk bakul angkat sendiri.. ada sorang bos lama aku, tanya aku and mintak opinion aku about kerja yang dah lebih setahun aku tinggalkan.. alhamdulillah nasib baik aku ingat lagi keje2 aku yang lama tuh.. hmm whatever it is.. knowledge tuh digunakan untuk project lain, project yang memang aku tak boleh nak join. Hmm due to current circumstances and current job scope. . Macam2 red tape nya.. Probably bukan rezeki aku masuk ke project tuh..

AKu kena masuk awal and on time hari nih, aku memandu keluar at 0750, terus the tempat breakfast biasa @Taj Cafe and Restaurant depan SJMC. Aku sampai dulu, after 2 minutes kak ila sampai dekat tempat duduk aku.. Am having a cup of nescafe (arrgh coffee lagi.. i’m addicted to it) with 1 idli and a vadai. Habis breakfast aku charlos pegi dulu.. kak ila masuk lambat hari nih at 1000. Aku sampai office 0833. Dari tempat duduk aku, aku ke cubicle inaz, she’s onleave for two days. Balik Penang.

Hari ini, aku kena concentrate to inaz nyer roles, while aku nyer task kena letak tepi jap, after 10am baru aku sentuh flowchart yang aku kena siapkan. Complicated betul pulak flow nih. For another project untuk company jual beli saham. This isn’t the first time.. masa mula-mula dulu kecoh gak pasal company nih and the project assigned to us.. hmm akhirnya ada lagi project from this company.. ingatkan dah tak der dah.. hm penat lah mengadap org2 kat sini.. paling kesian sure la the PM..

Working without the main character memang payah. Hmm tapi alhamdulillah everything went systematically good. During lunch hour aku keluar ke tempat lunch biasa. Memandu ke arah Subang Jaya Medical Centre. Lunch with Kak ila. Petang aku keluar office around 1900.. sampai umah 1930.. terus masuk bilik air and solat magrib. Malam takder agenda, boring.. cerita kat tv pun tak best nak bukak notebook pun malas.. hmm aku suka layan channel AFC and Travel and living Disc. Aku layan channel AFC sampai kul 0100.. paling best rancangan Chef at home. hmm chef nih nampak pembersih skit compared than Jamie Oliver nor Gordon Ramsay (yang nih nampak ganas skit.)…. dapur dia cantik giler.. the spices nyer storage ( or shud i say.. a special room for dried and wet stuff).. best giler. Anak dia pun comel cute sangat. Kalau chef Michael Smith masak.. bahan-bahan dia senang and tak banyak yang pakai liquor.. very rare

Kalau free layan la website nih.. >> http://www.asianfoodchannel.com/

Tennis, The shoes and Me

Last week was a bit bz for me.. bz with my weekly tennis session and beli belah dengan mak.. ihiks..

Saturday i went to the 3k kompleks kemudahan Masyarakat @ SS13, Subang jaya. Aku booked court started from 0930 until 1130. aku memain ala kadar.. hmmm with a very limited skills backhand n forehand.. game and etc etc.. lepas main ala2 tengah lepak mak aku call, suh balik umah, abang aku datang ngan family kat umah mak.. After 15 to 20 minutes, aku charlos balik umah.. Abang aku present kat mak aku set home theater baru.. fuiyo i tell you memang menjadi kegemaran mak and abah aku laa set nih.. dorang suka layan radio klasik fm. ahakss.. aku tumpang gumbira..

On sunday, Mak and abah balik kampung, ada org kahwin kat kampung, aku tak balik. Yang kahwin pun just kawan mak aku.. so cam ala2 tak perlu sangat nak balik. Pepagi aku pi gym, fitness first kat Wisma Consplant, Subang jaya. lama giler aku tak dtg sini.. genap sebelan aku rasa. Exam dah habis.. tapi keje pulak bertimbun..

Cerita pasal kerja, tahu-tahu je la pulak bos aku nih yang exam aku dah habis.. ihiks.. hmm ada extra dua job untuk aku.. eh actually 3. tapi satu aku reject.. because that person suppose to do his job.. bukan aku untuk kasi complete keje dia.. tak kuasa aku.. nanti aku yang buat.. orang lain yang dapat nama.. i dont like it.. u know.. even though nama aku ada kat database tuh.. well. people can simply ignore it.. tutup mata.. any appreciation.. pegi kat orang lain.. but complaints semua datang kat aku.. tak adill… aku tak mau di pijak-pijak lagi.. if tak suka.. kurang setuju.. aku akan cakap.. lantak laa nak jadi apa..

Sambung balik citer hari ahad aku.. lepas pi gym, aku keluar dah kul satu tengahari.. aku stop kat tempat kerja kak ila.. lunch dengan buah hati aku.. ihiks.. Kak ila laa.. lepas lunch aku balik umah. Aku belikan adik aku roti.. dah aku tanya nak makan apa.. semua tak nak.. last-last dia request roti.. nahh ambik ko roti.. hehehehe..

Petang at 5pm mak and abah sampai umah, agenda seterusnya berkumpul ahli keluarga… sambil tengok cerita yang ntah apa2… apa tajuk dia yekk.. hmm Sarah ke tajuk dia.. hmm tak ingat.. tapi cerita tentang seorang ibu yang meratapi kematian anaknya dengan cara yang kurang waras.. memang laa aku tak der anak.. tapi aku rasa citer nih melampau.. ( well in reality mesti ada.. ) tapi kisahnya ala2.. si ibu ini tak dapat terima qada dan qadar.. As a person, i can see that, without iman, taqwa and tiada reda.. susah hidup.. hidup tak tenteram.. How can we reach Iman and Taqwa.. ? sembahyang je tak cukup, adik aku kata.. you need to properly internalize the knowledge that you learn/given to you.. baca Quran, hayati and faham.. baru ok.. baru ada taqwa.. ( this is what my sis says) .. bagi aku betull.. apa guna dia sekolah agama.. kalau tak tolong remind family sniri kann ? tul tak ? bak kata nabil.. “lu pikir la sniri”

Monday, is a public holiday.. Wesak day. Another tennis session, 2 hours kat 3k, Subang Jaya. Dengan keadaan diri aku yang tak berapa sedap badan.. sakit tengkuk pun degil.. masih nak main.. duhhhh.. Lepas main aku ke Mydin Mall, USJ1, pagi tadi mak and adik aku ke sana.. I joint them.. teman dorang makan lunch, solat pastu mak aku kata nak pi Giant kat sebelah pulakkk.. it’s already 3 pm… i asked my mum to menapak ke sana and i drove to Summit.. konon nak carik kasut tennis baru.. hmm aku park kereta kat B3.. Aku masuk.. huhuh not bad.. parking sekarang dah bagus.. tak segelap dulu.. dulu horror tempat nih.. aku naik ke atas terus ke LG. Aku singgah ATM, terus tanya orang where is the ADIDAS factory outlet.. “ @ G floor on the way the summit hotel ” aku terus naik atas.. terus masuk boutique ADIDAS, the sales person approached aku politely.. his name is Arif. Aku terus bagitau yang aku nak tengok kasut tennis.. There are 2 available design, Splitstep and CC Divine. hmm with limited colors and size available, aku choose purple color, Splitstep, 6.5 UK size. hmm i’m looking for 7, tak dak… Aku bagitau budak Arif that i will come back.. aku keluar berjalan di floor yang sama.. hmm thinking to buy another shoes for my office attire. hmmm haa aku jumpa princess.. sales girl dia baik giler la pulak layan aku.. sayang aku tak der nama dia.. sales girl yang memang tak mengalah melayan customer.. ( well tahu je lahh.. kalau aku yang memilih kasut.. ) at last i bought a shoes suggested by her.. (i think i should put her name here laaa ). Can i just call her Melati.. pasal budak tuh putih.. heheh.. (sukahati aku jee).

i went back to the ADIDAS boutique.. this time to really buy that shoes.. hehehe.. Immediately the sales person, Arif, approached me and i said “ Adik.. find me the 6.5 or 8 uk size.. i wanna try it, the splitstep plz.. πŸ˜€ ” he brought with him 2 large boxes, aku try dua2, siap dengan socks skali.. i feel comfortable with 6.5. 8 Uk size?gilor apo ? fuuhh too big.. macam badut.. muahaha.. I suruh budak tuh pack untuk aku.. bayar and charlos keluar. I went straight to the autopay station, bawak kereta keluar, terus ambik mak and adik dekat Giant. Sampai rumah at almost 1630.. penat giler.. aku flat giler.. flat sampai malam..

Aku tertidur awall.. ZZzzzzZzzzzzZZz..