Jalan-jalan and Raya 2011

This year, 2011.. banyak activity jalan-jalan yang aku buat.. and as well as my photos collections hmm *:)

Long Beach – Perhentian kecil in April 2011.. A short trip of 3days and 2nights, second trip with kak sila’s family since they’re back for good after 4 years in NZ.. masing-masing rasa tak puas enjoy pulau perhentian.. just me and adik, flew back to KB and once arrived in kak sila’s house, we watched the Avatar in a blur ray version.. cantik gils, on the same day.. to perhentian kecil from jetty Kuala besut *:)

Somewhere at a hill-view in Langkawi.. background is the Langkawi Airport. Unplanned trip, during school holiday May 2011. it was fun with Kak li’s family and my niece’s cousins..

Dusk @ Ao-Nang beach in Krabi.. the most exciting moment i had with my friend. Nida.. the scenic was so stunning and subhanallah..Thanks for being my best travel buddy. lain kali kita jalan lagi *:)

Volcano sight-seeing, The Tangkuban Perahu, in Bandung in July 2011. Exactly a week before ramadan 1432H.. Nice trip with my classmates and a lecturer-turn-tour-guide. We also went to several nice shopping places, lots of factory outlets, cozy and relaxing dining places such as Kampung Daun-cultural cafe, Lisung Cafe, street-fav-stall Super Gizi and fabulous street-restaurant that served great ikan bakar..  *:)

The great Raya 2011 picture on 30th August.. hmm all gathered.. best sangat after 4 years without kak sila’s family… Perfecto

Malam Raya 2010

I am currently at my house in Petaling Jaya. Abah, mak aku and adik.. Banyak betul bunyi mercun dekat sini.. non stop dari lepas waktu magrib tadi.. Our current activity: masukkan duit dalam sampul duit…

Duit raya

Dekat kawasan umah aku nih tak dak activity berkumpulan bertadbir dari umah ke rumah.. itu if ada kat ipoh ada laa.. walaupun surau dekat sangat.. mak aku kata kawasan umah aku mcm kat mekah.. tiap kali azan.. sahut menyahut dari satu surau ke surau lain.. Abah pun dok batuk kuat and mak alhamdulillah sedikit pulih dari sakit kaki.. gara-gara terjatuh tersadung kaki.. Mungkin esok kami semua akan solat raya kat masjid darul ehsan Taman Medan… pastu pi rumah nenek sedara kat block sebelah.. and will proceed lawat nenek and atuk sedara kat Section 6 Shah Alam..

Balik Ipoh? yup probably.. anak2 sedara aku yang kat puncak alam.. sibuk tanya nenek balik ipoh atau tidak.. if nenek balik ipoh. so family kakak aku kat puncak alam pun akan turun ke ipoh.. pastu ada sedara kahwin on third raya kat kg gajah. Maybe monday boleh balik ke PJ.. otherwise.. dari ipoh terus turun ke melaka… ada sepupu aku pulakk yg muda belia tiba2 jatuh sakit.. kesian betul..

Akhir kata, dengan pemergian ramadhan yang penuh rahmat.. di harap hikmat diantaranya dapat dimanfaatkan sebaiknya. Dengan harapan.. semoga segala ibadah, amalan, sadaqah mendapat redha allah, di berkati usia sehingga ke ramadhan yang akan datang.. Selamat Menyambut Aidilfitri, Mohon Maaf Zahir batin..

Ramadan 1430H

Ramadan, nak masuk Shawal dah.. kejap je rasanya. Cepatnya masa berlalu..

Rasa macam puas pulak cuti panjang 3 hari untuk 2 minggu berturut-turut. Walaupun tak pi mana2, tapi Alhamdulillah. Ramadan kali nih skit berbeza. Tak macam tahun-tahun lain. Paling jelas, aku tak dapat buat terawikh pun(this could be yr last ramadan Ekin!!), instead, siang hari and sebelum subuh ada banyak masa luangkan untuk ibadah. (konon).. 🙂

Setiap hari Monday to Thrusday ada tazkirah sebelum waktu zuhur dekat Audi level 1,.. alhamdulillah dapat la curik masa and learn something. I feel lucky, and ada masa untuk dhuha sekali..

Dekat rumah nih, untuk buat kuih raya, sorry la.. hmm nak harap aku buat haram laa.. biasanya beli kuih kat makcik aku je. Spirit buat kuih tak dak laa.. kakak2 aku yang rajin buat kuih pun, yang mana ada anak2 kecik yang nak makan. Biasanya bebudak kecik yang excited nak buat kuih nih.. 🙂

Pagi tadi mak and adik aku dok arrange perabot dalam umah.. walaupun aku kurang setuju, biasanya kat umah nih mak aku yang bleh decide pun.. betullah tuh.. aku dok umah nih pun hanya tidur and rehat. Selebih masanya kat tempat kerja dan class, masa kat umah pun hujung minggu je. Aku baru lepas gubah bunga.. hmm tak la mahir pun main cucuk2 je.. satu vase lagi kuntum bunganya tak cukup pulak.. in mak aku nyer favourite.. suka tukar bunga… and aku tolong cucuk2 ajer.. hmm apa la rupanya.. biar la kan.. apa pun janji mak aku suka. ahaks.. 🙂

ok? hahaha main suka2 jee
ok? hahaha main suka2 jee

First Syawal 1429H.

First Syawal, 1429H.

Seawal sebelum fajar menyinsing, aku dah bangun.. Solat subuh and mandi sunat aidilfitri and bersiap untuk ke masjid. Abah and bro-in-law, pi ke nearest surau dekat rumah. While mak, adik and me bersiap ke masjid dekat kawasan rumah. Well, i need to drive my car to the masjid. Solat sunat Aidilfitri lebih kurang 830am or a bit later than that.. Aku tak tengok jam. Lepas mandi sibuk keringkan rambut dengan hair dryer and grab telekung terus ke masjid. Lucky me.. baju raya yang aku beli siap tak perlu nak mengosok banyak.. Sonang kojo den. :). kak li and anak-anaknya bersiap dekat rumah and hidangkan makanan after solat aidilfitri.

Solat sunat dua rakaat, dengan takbir di setiap rakaat sebanyak 7 dan 5 kali ini.. hanya 2 kali setahun je dalam calendar Islam.. Hmm rebut la peluang selagi ada ruang untuk solat dua nih.. kalau mati esok2.. hmm memang lah dah tak dapat merasa lagi.. Di ikuti dengan 2 khutbah after solat. habis solat i drove home and we all gathered dekat rumah. Aku sampai dulu dari abah and abang ipar yang hanya bersolat dekat surau berdekatan. Habis sessi solat, kami breakfast and makan pagi sama2. sessi mintak maaf and sessi bagi duit raya. Actually trend mintak maaf masa raya nih.. aku probably dah biasa.. hmm atau mungkin sebab aku.. aku senang nak mintak maaf kot.. or aku selalu buat silap dengan mak and abah.. hmmm (sniri mau ingat la ekin).

kenangan raya.. bersama kak sila and family. Miss them so much..
kenangan raya.. bersama kak sila and family. Miss them so much..

Jam 1030, received phone call dari jiran yang juga sedara aku. Pi la visit and beraya kat umah dorang.. Hampir ke noon, kami bertolak ke rumah makcik dekat Bdr Tun Razak. Nenek sedara paksu and mak sedara semua dekat sana, since my second cousin baru delivered new baby.. so makcik aku pun tak balik kampung. Hmm rumah makcik aku yang sememangnya bukan rumah kampung, just rumah teres kat bandar.. hmm raya cam gitu-gitu je.. I really miss kuih chang.. Kawan-kawan kat office aku seakan mengejek aku yang tak dak kampung (sodih den).. hmm terbayang aku gambar2 kampung dalam imaginasi aku (berangan lagi!!).. rumah kampung tengah bendang, ada sungai.. hmm plus daun pokok kelapa yang melambai and beralun di tiup angin dan menyapu tetingkap rumah.. it reminds me of Ecah punyer kampung. Hmm somewhere in manong kuala kangsar.. I went there for a short vacation during my sem break..hmm best ada sungai jernih (anak sungai i guess) kat belakang rumah.. best.. aku siap mandi lagi.. selamba giler aku kat kampung orang.. kat rumah orang.. Aku dah tak pedulik la orang nak kata apa.. asalkan aku happy.. Hmm masa tuh arwah bapak ecah pun masih ada.. bapak ecah kelakar.. mak ecah pun baik. Seronok bila betul2 ada kat kampung.. Ecah bawak aku ronda naik motor round kampung.. best (aku bukan reti bawak motor pun. Berbahagia la korang yang ada kampung yg betul2 kampung). kampung abah aku kat ipoh tuh pun.. hmm haram laa rupa kampung.. just about less than a kilometer.. udah ada tesco baru bukak kat kampung ipoh aku.. (kampung ka  tuh?)

Habis beraya dekat rumah makcik kat Tmn Jaya, Cheras kami balik umah.. lepak rumah. hmm menonton tv pun.. tak berapa nak enjoy.. lebih enjoy sembang2 and makan kuih raya..

Salam Aidilfitri…

Hi all.. esok raya korang.. Aku masih deka office.. kerja berlambak.. hmm tapi belum headache..

This morning i received an email from my sister from NZ.. email about her raya plan kat NZ and duit raya untuk orang2 di sini.. Rajin kakak aku kirim duit raya.. kebiasaannya macam tuh lahh.. tapi aku ingatkan tahun ni tidak ada.. because she told me that she needs to fly to New Orleans somewhere in Mac on her own.. to attend a conference and untuk buat her final presentaiton for her PHd.  Probably she needs the money more than us here. Aku suh dia simpan duit and saving skit.. since the University hanya sponsor separuh dari tambang ticket. And she replied to me “ala rezeki byk kena la share, simpan byk sgt pun buat apa, kang kalau mati, tak sempat rasa, baik belanja sekarang” I wish u all the best sis.. We really miss you alot..  sob sob..

Just wanna share some of our best moment masa raya2 lepas..

Hmm gambar raya on 2005, kat rumah pak Ngah somewhere in Lendu, Melaka. Ini baju raya sessi petang. haha setelah penat berjalan raya dari hulu ke hilir kampung di UK, ulu Kelemak, Alor gajah. From left : A’a (farah), Aiman dengan muka chicken pox, Mikhael and Misya.

This is raya 2006, Dekat rumah kak Li, RPT pengkalan Pegoh, Ipoh. Tengok muka a’a (two from left) yang membengkak, sebab dia baru di diagnos with a failure on her kidney.. alhamdulillah she is getting ok now.. makan kena monitor. From left: Abd Chik (Adam), A’a (farah), Misha and Kak chik(A’in)

Raya 2006: Dekat rumah one of my mak sedara.. Allah pinky sungguh rumah ini.. Rumah ini penuh dengan hiasan bunga melampau aku rasa.. hmm aku rimas skit.. tengok dalam gambar nih.. berapa banyak gubahan bunga? Hahah.. Picture : Abah (berkopiah putih) meeting his brother, lain mak sama bapak. Abdul Majid Khan, nasib baik nama abah aku tak dak Khan.. kalau tak nama aku mesti Norasikin Bibi. hahaha. The woman in this this photo, kak Maimuda, pernah aku cerita dalam blog aku, Koma for one month kerana dengue. Alhamdulillah she is now fully recovered.

Ini raya 2007, dekat rumah MakLong Zainab in Bercham, Ipoh Utara. Kami sekeluarga memang suka jalan pi rumah orang.. hahah.. Pic: Along Amin dengan size normal with A’a (farah). A’a dah kurang tembam. I called her chubby dia marah. hahaha.. Along Amin sekarang lagi bertambah sihat, aku risau tengok cara dia makan.. tak hengat dunia.. jahat auntie nih. asyik nak control dia makan je.. hahaha

Hmm i’m looking forward for tomorrow. Raya dekat rumah sini.. Kakak aku akan sampai hari ini.. Ramai2 lah kita penuhkan rumah yang kecik tuh.. Salam all..  🙂

Hari raya menjelang tiba…

hmm am not in the mood to tell a story here.. hmm first of Syawal, just around a corner. preparation..? Hmm i think i am done.. I went to emporium a.k.a shopping thrice i guess. hehehe.. ikut mak nyer kaki. 🙂

Hmm i was looking for normal baju kurung.. but end up buying two baju kurung pahang.. hmm no choice.. got to buy these.. as the usual baju kurung are lesser and no where to be found.. Apa2 lahh.. aku grabbed je.

This year, my mum has chosen chocolate or brown color as a theme.. not bad at all.. I like dark brown.. same goes to chocolate.. the darker the better.. kasut kebetulan brown gak.. the one that i just bought from HP boutique. Sedap giler memakainya. Aku raya sini je pun.. i think shoes not really necessary.. First raya i will pay a visit ke rumah mak cik dekat Bandar Tun Razak. Paksu and nenek semua dekat rumah makcik.. Hm apakah beraya kat bandar nih.. adoii.. itu pun kebetulan because anak mak cik aku (my cousin) baru delivered new baby.. so sambil raya.. sambil tengok new baby..  Probably second raya the whole family will go to Seremban.. Mak long tak balik kampung di Alor gajah.. lagipun maklong sorang. And kami nak melawat paklong di pusaranya.

Mak mungkin ada plan nak pi balik kampung kejap, balik hari, just to visit sedara mara kat kampung and her old best and good friends kat kampung. Probably this hari raya, me, my yougest sis, mak and abah akan pi kedai gmabar kot.. hehe nak pi ambik gambar kat studio.. as a kenangan.. well.. menarik gak cadangan adik aku.. we will go.. Katanya tak mahu bergambar semua adik beradik.. since kakak kedua aku not in Malaysia.. (hmm lacking.. ) so she suggested that those yg single with mak and abah je yang akan bergambar.. (haha lawak laa fatihah nih)

Monday i will get back to my bz world.. Class pun start on Monday..

Di kesempatan ini.. Ku ingin ucapkan ribuan maaf, jika ada tersilap kata, tersalah bahasa, or acidentally terumpat or tercerita kisah korang2 di sini. (yg buruk tau-  if any). May you have a nice and sweet hari raya this year.. and please drive safely, get good sleep before you start your journey for balik kampung. Ingatlah orang yang tersayang.. biar lambat asal selamat.. Enjoy your journey.. enjoy the scenery enjoy the panoramic.. bla bla bla..  Salam Aidilfitri, maaf Zahir dan Batin

P.Ramlee – Suara Takbir

Sedang aku mendengar lagu2 lama P.Ramlee from my notebook.Tiba2 keluar lagu raya yang best sangat, dengan suara yang superb.(I really salute him.. suara P.Ramlee memang sorang tak bleh challenge) tak sangka dalam folder nih ada lagu raya. Antara lagu2 yang best and yang aku selalu layan, Bagai Bulan Di pagar Bintang, Tiada Kata Secantik Bahasa, Engkau laksana Bulan, Jeritan batinku, Getaran Jiwa, Tanya sama hati (yer kot tajuk nih.. lagu duet dalam cerita Anakku Sazali, nyanyi kat tepi jetty sungai) :).
So lagu raya yang aku ada are..Suara takbir, Dendang Perantau and Aidilfitri sang by Saloma. Aku tak bleh nak letak lagunya kat sini.. ditakuti melanggar copyright law plak.. tak pasal2 aku kena saman nanti. 🙂 Aku pun tak rajin nak pi carik any embedded link in any website to be pasted here.. Enjoy the lyric.. (ini lirik asli tau… tak der edit2)

Dengar beduk berbunyi
Sayup bergema di subuh sunyi
Memanggil kepada muslimin
Segera berbakti kepada ilahi

Suara azan mengalun
Terdengar sayup memecah sunyi
Memohan restu dengan bakti
Kepada ilahi tuhan maha suci

Terdengar suara takbir
Muji nama ilahi
Rasa dalam kalbu..
Tenteram and aman selalu

Kini tiba masanya
Hati gembira di hari raya
Bertemu sanak dan saudara
Bermaaf-maafan dengan keikhlasan.

My next aim.. is.. I am waiting special ads by Petronas and TV3.. biasa nya iklan2 dorang best and cukup menyentuh hati.. Paling kelakar iklan TV3 yang ada adibah Noor jadik pemandu limo.. “Ada kerbau lintas jalan”. =). Dalam banyak iklan Raya, Iklan mana yang korang paling suka or paling ingat sangat ? Care to share? Sharing is caring. take care all.

Al-fatihah to arwah P.Ramlee