Iftar@My office

Last thursday was another iftar that i’ve attended. Dekat office je pun. I just got lucky can excused from my evening class and attended this small event. Thanks Dr Wan.. kita jumpa lepas raya. 🙂

Iftar@Mesiniaga, begins with ceramah in our Audi by Ustaz Shahrom..topic discussed was no other than the last 10 days in Ramadan. Followed by buka puasa, first session, solat magrib, the buka puasa and solatIsyak and Terawikh @ the audi foyer..

this whole ramadan, we have kuliah zohor everyday and we’ve invited few ustaz.. among our favourite.. are brother Lim Jooi Soon, Ustaz Rosli from USIM, Ustaz Abdullah, Ustaz Ghazali ((Late) Ustaz Asri’s brother) and ada lagi nama yang aku tak ingat..i am so grateful that, in my office we have this kind of program… u know although we are in corporate line.. and private, alhamdulillah muslim employees here are very committed in doing this charity.. all these are volunteers.. Thanks to Kiam Team. (Kelab Islah dan Amal Mesiniaga)

During the makan2 we have this movie title The messenger.. tapi tak sempat nak tengok habis pun.. hmm plan nak tengok hari nih thru YOUTUBE >click here for the full movie version.. Filem lama.. tapi best dapat tgk movie macam nih.. bukan hari2 dapat tgk.. channel arabic kat astro tuh pulak.. tak dak subtitle.. tak reti la aku nak tgk..

Ramadan 1430H

Ramadan, nak masuk Shawal dah.. kejap je rasanya. Cepatnya masa berlalu..

Rasa macam puas pulak cuti panjang 3 hari untuk 2 minggu berturut-turut. Walaupun tak pi mana2, tapi Alhamdulillah. Ramadan kali nih skit berbeza. Tak macam tahun-tahun lain. Paling jelas, aku tak dapat buat terawikh pun(this could be yr last ramadan Ekin!!), instead, siang hari and sebelum subuh ada banyak masa luangkan untuk ibadah. (konon).. 🙂

Setiap hari Monday to Thrusday ada tazkirah sebelum waktu zuhur dekat Audi level 1,.. alhamdulillah dapat la curik masa and learn something. I feel lucky, and ada masa untuk dhuha sekali..

Dekat rumah nih, untuk buat kuih raya, sorry la.. hmm nak harap aku buat haram laa.. biasanya beli kuih kat makcik aku je. Spirit buat kuih tak dak laa.. kakak2 aku yang rajin buat kuih pun, yang mana ada anak2 kecik yang nak makan. Biasanya bebudak kecik yang excited nak buat kuih nih.. 🙂

Pagi tadi mak and adik aku dok arrange perabot dalam umah.. walaupun aku kurang setuju, biasanya kat umah nih mak aku yang bleh decide pun.. betullah tuh.. aku dok umah nih pun hanya tidur and rehat. Selebih masanya kat tempat kerja dan class, masa kat umah pun hujung minggu je. Aku baru lepas gubah bunga.. hmm tak la mahir pun main cucuk2 je.. satu vase lagi kuntum bunganya tak cukup pulak.. in mak aku nyer favourite.. suka tukar bunga… and aku tolong cucuk2 ajer.. hmm apa la rupanya.. biar la kan.. apa pun janji mak aku suka. ahaks.. 🙂

ok? hahaha main suka2 jee
ok? hahaha main suka2 jee

2nd nite of Ramadan 1429

First day of puasa.. seronoknya dah masuk Ramadan.. yang tak seronoknya.. hari nih ada class. Siapa lagi kalau bukan lecturer yang paling rajin.. masa sem break, public holiday pun nak buat class. since i’m not the one yg suka ponteng class(cehh), aku melangkah ke kereta jam 0840am. Class kul 0900. aku tahu today is public holiday and biasanya orang-orang kat lembah klang nih memang tak bangun lagi.. hahaha.. Federal highway clear, perjalanan smooth dengan aku boleh memecut hampir 100 per/km. Well.. alhamdulillah, aku sampai at 0912 dekat class. Lecturer aku dok sibuk call students yang tak datang lagi.. ahaks.. Rajin betul pakcik nih..

Class habis about 12, supposedly habis at 11, dia mintak extend.. again.. rajin betul pakcik nih. Habis class.. aku ada discussion with Sue.. about our project.. yang mulanya tak menepati specifikasi. fuhh lega nasib baik makcik tanya. Malu bertanya sesat jalan.. (hmm apakahhhh) So tak mau sesat baik bertanya..

about 1240, i was on my way to SJMC.. ambik kak ila and pi carrefour Subang jaya, beli barang skit untuk berbuka.. hmm kak ila on duty hari nih, so she wasn’t able to teach me to cook brown sauce.. hmm nevermind. perhaps some other time kot. I bought chicken, instant mash potato, chicken gravy, bread crumbs and some other stuff yang mak kirim.

Ramai betul orang kat carrefour.. macam nak raya pulak.. Habis membayar, aku hantar kak ila balik ke tempat kerjanya.. aku terus balik rumah. I reached home by 1430. duk rehat jap.. 1445 solat and lepak.. since tengah puasa aku lepak2.. mata pulak rasa ngantuk.. about 1530 aku tidur sambil menikmati sejuknyer hujan petang (syiokk).. jam 1700 aku bangun.. mandi and solat asar. at 1830 aku start buat menu untuk mak and abah. Hmm a simple chicken chop.. mak request not to deep fry the chicken, instead just fry ala2 grill, with a lil bit of vegeoil.. hmm mak and abah pun batuk tak elok2 lagi. hmm kesian. Aku stim broccoli and carrot,  mixed instant mash potato, chichken gravy plus my favorite kerabu kacang botor. hmm nyummy..

Kami berbuka hanya bertiga.. mak, abah and aku. before berbuka mak call adik dekat Ipoh.. hmm.. investigate anak bongsunya makan apa and bla bla bla.. (Sedih la tuh..) hmm mak request aku buat lagi if adik and anak2 buah aku datang ke sini. Probably aku tak balik raya tahun nih.. raya kat sini je.. (hmm sure tak der mender nak buat. Mungkin menonton tv jer kot. macam tak best je bunyinyer.) lepas magrib, aku menyiapkan diri untuk solat magrib and ke surau.. Kami bertiga jalan sama-sama pi surau.. After 8 rakaat aku and mak balik rumah, because pak sedara aku yang baru bernikah nak datang bertandang umah. Tolong mak mengoreng mee, hot drinks and tetamu pun datang.. sambil sembang2 sambil belek gambar2 majlis perkahwinan pakcik aku.

Alhamdulillah. dapat satu hari berpuasa.. ala.. yang tak best esok ada class sampai 2230.. adus.. if bernasib baik class habis @2200. 😦 bulan pose nih.. class aku on from Monday to Wednesday.. hmm kesiannya esok mak and abah je yang berbuka kat rumah.. sure dorang sunyi. Aku pulak.. sure kena berbuka ala2 tapau.. hmm dah kalau keluar office pun 530.. class start at 630.. break for 30 minutes untuk berbuka and solat magrib.. pastu masuk class balik.. aarrghh first time aku sambut puase macam nih.. Harap-harap aku di berikan kekuatan dan tenaga yang mencukupi.. Paling penting tak mau ngantuk dalam class.. aaa cabaran besar sungguh..)

Nite ols..

Malam 15 Ramadan

Ikut kiraan aku malam ini malam ke 16 ramadan. Semalam mak aku kata malam nih baru 15 ramadan.. tapi yang pasti semalam witir aku takde bacaan qunut.. hehehe.. Aku sempat solat dekat rumah aje.. badan penat.

Petang aku keluar office awal, jam 5 je.. Balik rumah aku terus hantar fidah ke Station Jln Duta. bas kul 730. Mak aku siap bekalkan aku mihun and air lagi.. aku kata “just air je mak.. dah cukup”. Mak punya pasal aku ambik je. perjalanan ke Station Jln Duta jamm giler. Banyak kali tersangkut dalam jamm. Dari jam 5.40pm aku bergerak dari rumah aku sampai dekat sana dalam jam 6.43pm. Aku drop fidah and terus memandu balik. Jalan masih jamm. Aku pancung masuk ke NPE, at that time dah 7.01pm, aku memandu laju jugak laa.. akhirnya aku sampai rumah, bukak pintu azan magrib baru berkumandang.. hah.. syiokk..

Last weekend Saturday aku bantai tidur dekat rumah. Takde aktiviti lain yang aku boleh buat. Lepas sahur, aku solat, mengaji and pegi pasar. Lepas balik dari pasar, aku terbungkam sampai tengahari 12noon. jam 12 noon aku celik mata lepas tuh tidur lagi… sampai jam tiga.. muahahah.. jam 315pm aku baru zolat zohor.. lepas solat mak aku kata dia malas nak masak.. aku pun ke dapur, disebabkan dah tidur banyak, aku pun masak la apa yang ada kat dapur. Aku buat macaroni and chicken tomato sauce, sayur campur goreng dengan udang and aku buat pegedil. Dah siap semua barang, aku solat asar.. Jam 6.00 baru aku mula masak.. tak best masak awal.. nanti food tak fresh.. hehehehe.. syiok berbuka hari sabtu dengan family.. sambil enjoy cerita budak2. Upin and Ipin.. dekat channel TV9. menarik cartoon nih.. aku suka sangat..

On Sunday, makcik aku, Acik Zizah, ajak berbuka dekat rumahnya dia Bandar Tun Razak.. hmm tapi cam susah la plak.. Kereta aku pun tak cukup nak masuk mak, aku, fidah, kak ila, intan, abah and hidayah.. Akhirnya magrib tuh abang ipar aku sampai dekat rumah, katanya esok ada meeting kat Putrajaya. Abang Ipar aku bawak kereta Avanza.. So aku pun pakai kereta tuh and pi rumah makcik aku. Kami pegi lepas solat terawikh.. Kitaorang berjemaah dekat rumah, aku jadi iman untuk solat Isyak, adik aku jadi imam untuk solat terawikh.. hehe lawak betul adik aku jadi Imam. Rock… Lepas solat kami bergerak jam 940pm. Aku, mak, fidah, kak ila, hidayah and adik. Abah ku pi surau kat rumah. Sampai sana dalam 1010pm kot. Jumpa nenek saudara. Nenek itu soranglah yang tinggal sekarang. Adik beradik dengan nenek aku yang meninggal kira-kira 50 tahun yang lalu.. Aku tempah kuih raya dengan makcik aku. Hmm paling best kat makcik aku nih is kuih tat nenas and almond london dia.. tapi aku rasa semua kuih makcik aku nih sedap.. tiap-tiap tahun aku tempah kuih kat makcik aku nih.. aku tempah tiga jenis aje, mak aku kata, dia nak beli kat makcik sorang lagi pulak.. nanti terasa plak makcik yang sorang lagi tuh.. to be fair.. kena la bahagi dua..

Penang oh Penang

Thursday morning, bersahur jam 515am. Lepas sahur aku terus kebilik air and solat. Menelaah kaalam Allah sampai jam 630am, and aku ke hall rumah. Mak dengan abah baru balik dari surau. Tengok tv sama-sama sambil sembang. Jam 7am, aku gosok baju, mandi and bersiap.
Jam 730am, aku naik sekejap ke rumah kak ila, nak pinjam backpack kak ila.. aku kena bawak LOI and SOW yang setebal 400 pages. Dah ambik beg, aku masuk kereta, panaskan engine and terus memandu ke KLIA.

Dari rumah aku, aku tuju arah LDP, U-turn masuk kawasan Hospital sunway, and terus ke Persiaran kewajipan. Turun ke Kesas and masuk highway ke KLIA. Kereta banyak giler, tapi mujur tak jamm. Cuma on the way ke Subang Jaya yang jamm. Kalau jam alamat aku lambat sampai airport. Aku janji dengan rahimah and inaz aku sampai sana jam 845am. Jam 835am aku sampai dekat parking B KLIA. Park kereta and menuju ke balai pelepasan di tingkat 5. Rahimah, my manager call aku.. Katanya dia dekat KFC, and dia tak jumpa pun MCD. i’d tell her to wait me there, tunggu sampai aku datang. Aku sampai dekat atas, aku jumpa rahimah and lepas jumpa rahimah aku received sms from inaz. Inaz dekat MCD, aku and rahimah pegi arah McDonald and meet with Inaz there. Rahimah datang dari office naik limo, while Inaz tunang dia hantar sampai KLIA.

After that, we went to check in counter, claimed our ticket and turun ke balai pelepasan.
Nak berjalan ke pintu A5, punyer la jauh. Sementara tunggu boarding time, kami sembang-sembang dekat tempat menunggu. Flight berlepas jam 1045am. Perjalanan sekejap je, 50 minutes dah sampai Penang. Sampai dekat Penang International Airport, kami lepak and tunggu jam 1215. tepat 1215, kami ambik taxi and terus ke DELL. Dekat je dell from airport. tak jauh. Kami sampai terus ke guard house, macam biasa kena tunjuk IC and dorang bagi kami sticker. Macam kelakar but good. tak payah pakai tag-tag canggih. sticker sahaja. Aku tampal sticker dekat lengan kiri. masuk officenya, Asri and Boss nuar dah sampai. Asri is my team leader. Boss nuar is the project manager and planner for this project. Kami di sambut baik oleh Project Manager Dell, SM and Kam Fung. They are very nice. Kami di bawak keliling dell office. Besar giler and penat berjalan. Terus ke Bilik Meeting di tingkat 2..

Meeting dari jam 1pm sampai 230. Kemudian kami dibawa melawat sekeliling bangunan operasi dell yang support Asia Pacific , Japan and Australia. Menarik Besar giler, especially the ECC room. canggih, siap ada gambar from satellite NASA lagi. . Tapi i know how it feels working in this situation. Aku dah merasa masa dekat TPM dulu. Call centre dia besar giler, and definitely dipenuhi dengan orang dari pelbagai bangsa dari seluruh Asia Pacific. Orang Melayu rasanya tak sampai 5 orang dari 1000 orang yang ada di dalam sana (for one floor ONLY). Rasanya, hanya kami berlima yang berbangsa Melayu. Hmm takkisah laa.. janji company aku dapat buat project dengan company gah ini. Lepas di bawa ke sana-sini, kami ke bilik meeting di tingkat satu. Last discussion before we dismiss from the building. Kemudian kami melawat tempat training room. Dekat sinilah engineers aku attend classes. Tekun dorang study. training 2 minggu tuh.. semata-mata untuk certification. Jam 3.40pm kami keluar dari building, call teksi, tunggu 15 minutes kemudian kami terus ke Penang International Airport. Inaz takkan balik ikut kami, just aku and rahimah sahaja, dia terus balik rumahnya, Balik Pulau.

Terus ke check in counter, early schedule kami balik dengan flight 635pm, tapi kami request untuk naik flight kul 510pm. 4.30pm kami masuk, sementara menunggu, boarding time, kami solat dekat surau airport. lepas solat aku masuk kedai chocolate, carik chocolate kegemaran and terus ke gate 12. Masuk and duduk diam-diam. Masing-masing dah penat. terlelap aku dengan rahimah. Sampai dekat KLIA, bergerak keluar dari parking KLIA jam 630. Parking kena RM23. Giler mahal. Mujur aku boleh claim. Aku ajak rahimah tumpang kete aku sampai HQ. Rahimah park kereta dekat office. Dalam perjalanan balik aku dengan rahimah sembang tak berenti.. pastu Asri called, bagitau konon dia and boss nuar tengah tunggu waktu berbuka. Menu tak lain mestilah Nasi Kandar. Jealous aku. Kawan-kawan aku yang lain semua ajak aku berbuka dekat penang, tapi Rahimah nak balik awal. Rumah dia jauh. Kesian pulak, tak de sapa temankan dia. Sampai office 7pm. AKu drop rahimah and terus memandu balik. Aku sampai rumah jam 720pm. Suasana waktu senja dekat kawasan perumahan sunyi sepi. Aku masuk rumah bukak tudung letak barang-barang aku terus duduk makan. Exhausted giler.

Malamnya aku ke rumah kak ila. Badan penat tak larat nak pegi surau. Cadang ingat nak solat dekat rumah kak ila. Tapi jam 930pm aku dah tidur. Penat giler. Tidur tak sedarkan diri.

Ramadan 7, 1428H

Nak masuk hari ke Tujuh puasa.. Alhamdulillah sampai hari ini, puasa, terawikh and membaca quran menjadi jadual aku.. Tidur as well..

Kebiasaannya aku bangun jam 5 or kalau malas 5.15 or 5.25am. Muahahah.. bangun bersahur sekadar, makan dua keping roti and plain Milo satu cawan. Lepas makan, minum air putih 2 or tiga mug. Masuk bilik air, gosok gigi, ambil wuduk and ready untuk solat Subuh. Habis solat aku recite few pages of quran, jam 630am aku tidur. Jam 7.30 or 8.00am aku bangun. Masuk bilik air, mandi and bersiap ke tempat kerja. Biasanya aku sampai office jam 8.35 or 8.40am.

Masuk office buat keje tanpa henti, keje makin banyak… tadi pun aku lupa yang aku ada training kul 2pm. Training to use new system. Untuk project dengan company gah nih laa.. Jam 6pm aku keluar office. Balik sama-sama dengan kak ila. At this moment, anak kak ila, Nur Hidayah, mak aku yang jaga, orang tua aku kesian dengan kak ila because tak der orang yang nak jaga anak dia. Moreover bulan puasa, takut orang not well prepared untuk jaga baby. After raya, kak ila akan hantar dekat rumah orang yang sebaris dengan rumah aku.. Mak aku nak tolong jaga sebulan aje..

Aku sampai rumah jam 6.40pm. memang dah tak boleh nak masak pun apa2 menu yang aku suka.. So aku makanlah apa sahaja yang mak masak.. My sister bought Mertabak/murtabak, keropok lekor, Yong Tau Foo.. Aku makan nasi dengan sayur campur, kerabu and merasa skit-skit makanan yang lain. Habis berbuka, solat magrib, continue baca quran and terus turun ke surau dekat rumah. Habis solat biasanya jam 930pm. Terus lepak rumah sampai tengah malam. Dah mengantuk aku tidorlah..

Macam tulah routine aku bulan pose nih… hopefully penuhlah puasa aku tahun ini.. hehe. macam ada peluang.. Bestnya kalau dapat puasa penuh…

Friday, Ramadan 2, 1428H

Friday was the second day of Ramadan. I woke up @5.15am. I’m having a couple of toast and plain milo. Solat and get ready for the last day of a week. Seronok… It’s Friday!!..

Planning for another project that is so demanding for next week. Project deployment for 36 sites nationwide. Aku plan seadanya. According to given schedule. released.. Tapi petang tuh pulak aku kena attend meeting @1800 sampai 1915. Nampaknya terpaksa la aku berbuka dekat office. Hmm Pizza Domino will be the menu. I’m not in a mood to eat pizza. 1700 aku keluar, call rumah and informed mak yang aku balik lewat and probably berbuka dekat office. Ingatkan nak keluar carik food dekat luar, akhirnya aku hanya berdiri dekat pintu kereta and naik balik ke atas office. Malas. mak aku kata, no need to buy.. There will be pizza.. so just eat it.. no need to buy another. I went up.. tengok sekejap kerja yang ada.. jam 1800 aku turun ke meeting room G08. Ramai yang ada.. cuma ada 3 kwn2 aku yang masuk lambat. GM pun ada skali..

It’s a last briefing for engineers before the first call dispatch from company gah dekat Penang. Banyak pulak pantang larang and itu ini yang kena buat for this project. Next week, Thursday, aku and bosses aku akan ke Penang. Boss Nuar, Asri (my team leader), Rahimah (my Manager), inaz and myself. There will be a presentation yang terakhir from our company to company gah dekat Penang. Agenda of the meeting pun dorang dah email.. Aku dengar katanya kitaorg akan jumpa CEO company nih..

Meeting habis nak dekat waktu berbuka.. So kami berbuka ramai-ramai dengan pizza Domino. Lepas berbuka aku solat dekat surau and went back home. AKu sampai rumah jam 2030. Rumah dah gelap and kosong, mak adik and abah aku semua dah kesurau.

Aku yang sampai ke rumah, dah rasa layu.. mata rasa mengantuk. Penat nih, penat yang tak boleh tidor… aku tunggu family aku balik dari terawikh. Akhirnya lewat jugak aku tidur…tengah malam. Sebelum tidur aku bersihkan diri, solat isyak and terawikh seorang diri dalam bilik aku. so exhausted.. Second day of puasa dah kena berbuka dekat office. Hmm this hari raya.. probably aku tak cuti lama.. because inaz dah ambik cuti after raya.. Rahimah kata kena bergilir. Aku tak kisah pun. raya tiga hari pun dah cukup.. cuma mak aku la.. Probably aku akan ambik cuti on Friday. As usual, aku suka balik pagi2, bila orang semua bersahur dekat rumah, aku akan bersahur tengah jalan. Probably keluar rumah jam 4am. jalan pun tak jamm. Mungkin.