Botanic garden.. again

last weekend was another balik kampung because of tahlil arwah untuk opah and atta.  That was on Saturday night. So esoknya ahad, we went again to the Botanic garden, @ bandar Seri Botani near Simpang Pulai. Me, driving Avanza bawak anak2 sedara and my sister. Best gak kat taman nih, cuma walking track tak berapa bagus.. but the best part is feeding fish activity.. kat sini ada larangan memancing.. huhuhu kalau memancing sure ikan besar2.. apsal aa dorang tak bagi pancing? pelik betul.. My sister, as usual dengan sengal and tiga suku. hahaha.. dapat pulak ngan anak2 sedara yang ala2 budak2 lagi makin menjadi..hmm auntie pun lebih kurang laa tak bleh cakap orang sangat.. Here is the photo that i snapped using my phone-camera ajer.. huhuhu fatihah sengal.. nice one.. i like this pic

experimenting her new spec with powerful transition.. nak tiru aku la tuh.. hmm now i am jealous.. transition dia lagi best.. nih buat nak tukar spec baru nih. huhuhu

Salam Aidiladha 1430H

Currently in abah’s hometown, Ipoh. Beraya kat sini.. Semalam, bertolak dari umah, singgah rumah abang in serendah, pagi tadi baru bertolak ke ipoh..

I think this would be my longest holiday for this month.. cuti pun berbalance 5 hari, hmm itu untuk preparation tahan depan.. bila tiba pergelutan dengan sem belajar dah start.. Can’t wait for the new year.. and can’t wait to answer familiar question.. “Bila nak habis belajar?” “Dah tahun berapa”.. (exclude soalan yang aku dah lali “So bila nak kahwinnya”).. aku rasa aku dah habis imune dengan soalan yang aku rasa dah tak bonus lagi untuk aku..

Next year… when people asked me..” Bila nak habis belajar?” aku akan kata..(Dengan gembiranya “tahun depan”).. huhu tak sabar… tunggu la tahun depan.. and asked me repeatedly.. pun tak pa. aku rela..  Soalan bonus yang dah tak bonus… (ahahah) aku akan jawap.. wait until i finish.. then i will start searching.. hahaha.. gasaknya org nak kata apa.. This is aku.. tetap dengan pendirian aku..(hmm deep inside… tuhan sahaja yang tahu.. ) hahahah

Cita-cita.. buat masa ini lebih penting.. aku tak bertuah macam orang lain.. this is perhaps.. my best “path” yang allah dah tentukan.. so i should learn to redha…  Cerita about office.. banyak sangat keje.. lucky i dont have cut myself into two, since cuti sem pun dah mula.. dapat laa rehat sikit.. spent precious time dengan majlis ilmu dekat office and precious time kat umah..  pencarian ilmu perlu diteruskan.. even tengah cuti sem.. banyak ilmu yang kena belajar.. bukan hanya ilmu dunia.. ilmu akhirat pun kena ada.. at the very least…

About training kat office yang tak berapa menjadi.. got to do some research aku rasa.. found something about teaching techiques for engineers.. hmm sure laa aku yang kena upgrade manual yang ada.. hmm tgk apa yang aku boleh buat…

Esok raya.. tapi hati nih.. membuak nak pi tengok “New Moon”.. hmm atau pi Sg Klah resort.. mandi air panas.. musim2 hujan nih.. pun best gak.. nak pi laut.. hmm teluk batik pun nice.. tapi macam jauh giler.. Sorang anak sedara aku memang fanatic dengan Twilight.. dia setuju ajer nak ikut aku.. hmm best best..

Hectic Vs Vacation

Sekolah bermula kembali, and it same goes to my classes. Last weekend, my sister from Ipoh gather with us with her family. Ada majlis orang kahwin somewhere in cheras. Last Friday, i am still on sem break, lepas magrib aku keluar office terus balik ke rumah, anak2 buah aku dah sampai dari Ipoh, dengan tak sempat mandi and tak sempat makan, i drove to bandar Tun Razak, kak li and family nak pi ke kenduri orang kahwin esok, so aku lah tukang penunjuk jalan. Ahaks.. a.k.a. navigator, lepas pi umah, aku la tukang carik jalan kat mana letaknya dewan untuk majlis itu nanti. carik punya carik.. jumpa pun, tempat yang aku tak pernah sampai pun, kat area Bandar tasik Permaisuri. Aku sampai rumah dalam 1130. fuh tired giler. dengan sakit belakangnya.. sengal aku rasa.. esok pagi aku nak pi physio..

Thought Satruday morning kak ila ada untuk temankan aku ke SJMC… hmm she told me that she needs to attend a wedding in Gombak.. 😦 akhirnya aku sorang pegi ke SJMC for my physiotherapy 2nd session. Tak lah aku pi awal2 sangat pun, about 10am aku reached SJMC.. hmm lepas habis session.. hmm kepala aku dah plan nak ke Subang parade.. i drove to Subang Parade, park dekat parking lotnya, and i walked in. I hv hush puppies voucher rm50. Hmm memang dah lama aku teringin kasut kat Nine West tuh.. cantik giler aku tengok masa aku pi The garden.. Tapi tinggi giler.(Musim aku pakai kasukt2 tinggi nih dah berlalu) So demi menjaga my back bone for another 50 years.. (haha if only aku boleh hidup sepanjang itu).. aku memilih kasut yang tak berapa bertumit pun.. just about an inch and half aje. kalau flat sangat pun not good for my posture. Hehehe.. Aku masuk pharmacy, i bought brand’s prune juice, my Simple eyes cream, Anlene concentrated for 5 boxes and entah apa benda mengarut lagi aku beli. Thought nak beli brand’s Berry skali, tak dak plak kat pharmacy tuh.. Hmm nanti mata aku bleh la wink wink.. bersinar ala2 mutiara kat lautan.. muahahaahah..(tak hengat). Dari pharmacy aku jalan masuk ke Bodyshop, thought of buying my fav body butter product.. adik tuh pulak kata tak dak stock.. body scrub favorite either mango or papaya pun tak dak. Ee.. tak best. Aku keluar berjalan ke kedai MPH yang besar kat Subang Parade.. lama aku kat dalam.. tapi satu buku pun aku tak beli.. haha baca buku free, habis jugak laa aku baca. ahaks.. Magazine bulanan belum sampai.. hmm boring n tak best.

Sebelum balik, i enjoyed budak2 primary schools kat area subang and USJ nyanyi choir.. hmm nice and sweet sangat.. Haha teringat dulu masa sekolah nyanyi choir, nyanyi solo.. haha semua aku balun. Rasa dah penat berjalan dengan rasa sengal kat belakang aku drove balik rumah. After 5 minutes anak-anak buah aku pun sampai rumah dari rumah orang kahwin. Malas aku nak pi because ini sedara sebelah abang ipar aku. Akhirnya malas aku membawak ke hari ahad.. Ahad kawan sepejabat aku kahwin.. hmm my good friend. kawan seperjuangan pulak tuh.. dia kahwin pun aku tak pegi.. Sengal kan..? hmm badan pun rasa tak sedap, pinggang pun sengal, assignment pun kena buat.. so i need to set my priority here.. progress of report nak kena tunjuk esok.. hmm so i’m very sory inaz.. very very the sorry.

Monday was a new day for me.. aku rasa I have been rejuvenated and full of good mood to work.. (kadang-kadang aku lebih rasa selesa bekerja, datang and masuk office dari duduk rumah.. pegi bercuti tuh.. lain la kan) hari tuh doctor Anuar advised aku pi swimming.. aaa best nyer kalau dapat pi swimming kat laut biru and hijau.. hmm teringin nak pi pulau lagi.. (bila eee?)

Guess, where is this heaven located?
Guess, where is this heaven located? I've been there once, and i luv to be here again..

Weekend in Ipoh

Friday, i was on half day leave. All reports are properly composed and emailed sharp @1400, i was driving passed thru Carrefour subang jaya, picking up my sis there and straight back to home. All members of the house are fasting today.. hmm First of Rejab 1429. While waiting for abah from Friday prayer, am helping mum for last preparation. it’s a kind of tradition for my mum to cook rendang ayam (of her own recipe) and distribute to all relative in Ipoh. Baiknya hati mak.. (i luv u mak, probably i should be the one who will continue this tradition.. hehe if only i can cook good stuff like my mum.. hahaha)

At 1500, i brought down all fatihah’s stuff and things to my car. Lucky i have kak ila who is always helping me whenever i need her. Aku tak pandai nak menyusun barang dalam kereta… So she is the master.. hahah packed and loaded. Things like, sport shoes, baldi, foldable matress, huge luggage and everything into my kancil.. (Tq my dear car.. you’ve been so generous to my family and me.) Sharp @ 1600, kami bertolak ke Ipoh. Plaza tol Bidor menjadi tempat pilihan kami untuk solat Asar. Perjalanan di teruskan ke Ipoh melalui lebuhraya Utara-Selatan

Alhamdulillah, by 1915 we reached Pengkalan pegoh and stopped at Pasar Bina to buy some veggie for my menu. Sup Sayur. Hmm lack of choices.. rasa tekak nak makan cauliflower, mushroom, egg tofu, broccoli, any green leaves and carrot.. grabbed whatever from the freezer and get back to my car. Drove to Kak Li’s house and cheerful voices came from inside.. anak2 buah aku.. excited atuk and nenek datang… aku immediately washed all veggies and cook it.. hmm simple je pun. My fav.

Lepas berbuka kepala aku berat giler.. makan pun ala kadar aje.. probably sebab aku memandu masa waktu petang yang panas kot. Maklum la tinted kat cermin kete aku pun sekadar 60% aje. Aku letak minyak kat kepala pun tak jalan.. even hangat minyak angin tuh pun aku tak rasa.. Aku tidur sampai pagi. Mak and Abah visited Opah dekat rumah makcik pun aku tak dapat joint.. as usual.. taking tablet is my last opt. Degil. Esok paginya kepala aku masih sakit.. Mandi awal pagi..solat, breakfast, baru aku telan ubat. (hahah aku memang degil nak makan ubat..).

About 9am.. mak aku ajak pi pasar.. hmm gagahkan diri untuk drive ke bandar Ipoh and terus ke Pasar besar Ipoh. Penangan ubat and panas yang suam.. buat aku terlelap dalam kereta.. tahu-tahu mak ketuk cermin kereta. Mula2 memang aku refused nak bawak mak pi pasar.. hmm kesian pulak.. because tak de sapa yang boleh bawak dia keluar. kakak aku ada sport day a’a a.k.a Farah, abg ipar aku pegi service kete kakak aku. By the time mak aku habis beli barang.. kepala aku dah ok skit. Malamnya aku melawat Opah dekat rumah makcik. Alhamdulillah Opah sihat dan ceria.. cuma agak senile skit. hmm yer ker..? bukan nyanyuk but perangi budak2 skit. hehe lawak. terpikir plak kalau2 aku dah tua nanti macam mana.

Sunday morning.. pagi2 @1000 aku dah bertolak dari Ipoh, Mak and abah will stayed until fatihah settled with her registration. Aku memandu seorang diri dari Ipoh ke KL. Penat driving.. aku berenti kat Retaurant Jejantas Sg. buluh. Makan Spaghetti cabonara with Fresh orange sambil wifi dari Kaya Kopitiam. Memang waktu lunch pun..perut pun dah memanggil untuk diisi. hmm wifi signal tuh ada tapi tak brp excellent.

1315 i’d reached my home.. rehat jap, solat and duduk depan tv. Aku tak teringat pun nak sentuh nota2 aku yang lama.. it seems like i need to archive all my notes, before the beginning of hectic of sem 2. Hahaha. Seharian aku lepak kat rumah.. lucky i didn’t felt sleepy while am driving alone just now.. Mak and Abah risau kalau2 aku mengantuk masa driving. Malam, aku tidur agak awal.. 1130 aku dah rasa mengantuk. Terasa sunyi rumah bila mak and abah takde.. solat and ZZzzzZZzzz.

Welcome, 1 Rejab 1429

Hurey… esok Friday.. hmm best kalau dapat pi TGI Friday kat subang parade.. bleh layan makan salad. (hmm i so miss the salads..)

Hari nih selamba aku balik awal.. kul 1708 aku dah charlos.. hm takder hati nak stay lebih lama. Keje aku pun nampak gaya beres. Since guard house pun dah call to remove car, aku terus turun, drove to Petaling Jaya Community Library.. Aku nak pulangkan buku yang aku pinjam.. If minggu depan aku hantar.. aku dah start class malam. Jadual masih samar2, tapi yang pasti, class aku hanya untuk 4 malam sahaja.. at least ada satu malam aku free. Unlike sem1.. hari2 ada class. Sungguh mencabar. Dengan keadaan cuaca yang panas sejuk.. hujan lebat lewat petang.. semua itu dugaan.

Dari Office aku ke Pj, tak lah jauh sangat, melalui jalan Lebuhraya persekutuan yang masih clear dan tidak sesak.. About 15 minutes aku sampai. Dekat kaunter, aku jumpa kawan lama. She worked here for the past 3 years tak silap aku. Hmm tapi yang sedih nyer sampai la nih aku tak ingat nama dia…(oo.. so sorry) Tapi kawan aku tuh ingat nama aku.. (mulut aku pulak macam kelu nak tanya..” nama awak apa yek?”) bengong ko ekin.. Lepas pulangkan buku aku pi ladies.. Pastu aku singgah dekat kaunter lagi.. Aku bagi kawan aku kad aku.. with my hp#. hoping that she will email me and later i will save her name and address into my address book. (So that i can memories her name).. If only she email me… otherwise persahabatan itu akan jadi on and off. Habis urusan dekat library aku terus keluar.. tak mau meminjam dari library ini buat masa ini.. because aku dah nak start class.. probably aku boleh meminjam dari library campus.

Sampai rumah dalam jam 6pm. Sesekali sampai awal dekat rumah best jugak, cuaca pun cantik. Solat asar and layan adik and mak yang tengah sibuk kemas barang untuk di bawa ke Ipoh esok. Aku akan balik Ipoh esok, hantar adik aku kesana, to continue her study @ Poly Ungku Omar. Lepas nih hanya Mak, abah and aku sahajalah dalam rumah nih..

Esok satu Rejab.. hmm kami satu rumah pakat2 nak berpuasa.. Adik aku dah start berpuasa tadi.. Ha esok aku half day.. Yahoo..

-S-

Woo.. banyak betul kerja, and since 22/08 aku tak menaip dekat sini.. :D. Sibuk dengan project dengan company computer yang gah sedunia and meeting sana sini. Sampai kena gastric.. gara-gara makan tak ikut time. MC lagi. Tahun ini sahaja aku dah ada MC 6 hari. Paling banyak is tahun ini. mintak-mintak jangan tambah lagi MC aku. Kalau last year aku tak MC pun, paling banyak pun sehari.

22 Aug : Ada discussion dengan training untuk preparation untuk project yang akan started on Third week of Sept. Meeting habis jam 730pm, aku sampai rumah jam 8pm. Solat cepat2, lepas isyak bergerak keluar dengan Ayung, pergi menonton kat Sunway Piramid. Cerita Rush Hour 3. Gelak giler. Best and hilarious.

24 Aug : Aku cuti. Jumpa am kat KLCC. Aku tak jumpa dia sejak dia balik dari Haji. La nih kawan aku dah ada gelaran “Hajah”. Dari pagi sampai jam 5 petang baru Am balik. Lepas meeting with Am, aku ke FF, Menara Maxis. Magrib dekat surau KLCC and aku balik. Park kereta tempat biasa, Tmn Jaya.

25/26/27 Aug : Aku kena Gastric.. Pi klinik Aku MC on Monday.

28 Aug : Aku ingatkan semalam Huazlee dah submit report, rupanya aku gak yang kena buat.
Project and PM berlambak. Meeting dengan company Gah Penang. Project pasang UPS, Report aku kena prepare/submit plus meeting after office hour 5-7pm. Penatt..

30 Aug: Aku onleave. Pi bawak kete masuk service centre kat glenmarie. Jam 12 baru siap. Aku balik rumah, pack baju masuk beg and bertolak ke Ipoh dengan mak, abah and adik aku. Sampai sana jam 530pm.

31 Aug : Merdeka day. Aku and family pi Rumah pak ngah aku kat Tanjung Rambutan, tengok new baby born, anak sepupu aku, Sabri@Amran.

1 Sept : 16th Anniversary kakak aku yang sulong. We went to kak ila’s kampung. Majlis akikah, Nur Hidayah. yang pegi Aku, mak, Abah, adik, anak buah aku 2 org, Acik Yam and cucunya Arif. Bawak kete kakak aku, Avanza. Lepas majlis habis mak and makcik aku ajak ke pekan Air Tawar. Dekat sini ada kedai glamour jual banyak kain. Kedai Yang Yang. Aku, abah and aida tunggu dalam kereta. Tak kuasa aku nak membeli belah tengah panas terik dengan baju kurung.. Panasss.. On the way balik, aku stop dekat Kilang and kedai RotiSegar. Balik ke Ipoh, aku ke sekolah asrama anak buah aku. Malam kami pi kenduri dekat Kg. Changkat larang. Mertua kakak aku punyer sister buat kenduri sambut bulan puasa. Sedap makanan dia.. banyak ulam, petai and ada ayam goreng dengan air asam.

2 Sept : Pepagi aku keluar dengan kakak aku, round satu Ipoh carik kedai Tayar. Akhirnya masa dekat waktu zohor baru jumpa kedai dengan harga yang bagus, dengan kualiti tayar yang baik. Kedai di Taman Perpaduan, Tambun. Habis tukar tayar, balik rumah. Lepas magrib aku bertolak balik KL. Sampai KL jam 1230 tgh mlm. Jalam jamm teruk dari Slim river ke Rawang. Kami sekeluarga makan supper kat kedai mamak 24 hours yang dekat dengan rumah.