Pagi yang Gelap belum terang-terang lagi..

What was i thought and guessed is truthfully rite. I am working like hell for two weeks in a hell situation (dekat office je la.. kat umah aku happy πŸ™‚ ).. adusss.. Ya allah ayat aku.. astagfiruallahh.. memang la aku suka buat keje tuh.. u know kind of helping people… back up orang itu.. backup orang ini dapat buat and belajar benda baru.. but at last.. keje aku jugak yang tak habis.. sampai la nih aku tak hantar lagi weekly report yang tiap2 minggu aku compile and send to orang2 yang sepatutnya.. Aku tak sempat nak compile anything while i’m backing up others.. tak der masa.. nak curik masa pun tak der. hari jumaat aku balik kul 2130 jugak.. (sedihnya.. adakah aku akan berterusan macam nih..?)

Hari Sabtu, hari untuk riadah aku.. Last sunday aku tak dapat nak try racket baru and kasut tennis baru aku.. gara-gara hujan petang tuh.. akhirnya aku and adik pi singgah masuk Giant Kelana jaya.. hd our simple dinner and head to my sister’s house at Kelana Jaya. Hmm lepak sana layan anak2 buah aku ( Amin, Aiman, Adam and Atikaq) lepas magrib kami balik rumah. Kebetulan sampai rumah mak and abah pun sampai dari ipoh.. dengan segala lauk pauh dari kenduri berkhatan kat kampung dan cerita-cerita menarik dari kampung especially anak2 buah aku.. (Ayong Nadia, Angah Aida, kak chik and A’a). malam tuh aku dengan mak sembang sampai jam 0100.. abah tak berapa sihat.. asthma and batuk2 kuat..

Masa dekat kampung abang ipar aku bawak abah ke Hospital Batu Gajah.. terus ke ICU dan di beri bantuan pernafasan… hmm aku dah pesan dekat mak.. bawak machine nebulizer tuh… tapi mak terlupa.. memang dah jadi kebiasaan kalau aku balik kampung.. atau kemana-mana dengan abah.. aku akan ingatkan untuk bawa nebulizer yang ada kat umah.. bukan apa.. just in case of emergency.. because abah aku kalau travel jauh.. cuaca lain skit.. sure dia akan batuk2… and membawa kepada lelah and sesak nafas.. tak senang duduk aku dekat office bila mak kata abah di bawak ke hospital… aku call for update… sampai mak and abah balik semula ke sini.. ikutkan hati aku nak balik je kampung hari selasa lepas (untuk bawak orang tua aku balik ke sini) … aku risau…

Saturday morning.. bangun, solat mandi and breakfast skit.. dalam jam 0830 aku keluar rumah.. aku kendong bag and racket.. Aku drive ke Kompleks sukan, Kelana Jaya. Bersebelahan MAS academy. Kat sini ada tennis wall. Aku nak try racket and kasut baru nih.. Aku sampai je… aku tengok ramai gak orang kat gelanggang.. tapi kat gelanggang tengah. Aku terus berjalan sampai kehujung kompleks.. Ada tennis wall yang bersih dan terjaga.. Betul2 sebelah masjid.. dekat dengan rumah imam and umah bilal kot.. ( well sapa lagi yang dok dalam kawasan masjid kan )

Haaaa puas aku main.. best.. ada bunyi pop. pop kat racket aku.. tak la aku pandai main sangat.. tapi aku puas hati dengan racket nih.. cuma aku nak tukar grip dia.. racket color merah kilat giler… cantik babe.. kasut pun sedap pakai.. color purple.. (ee girlish giler color dia.. tapi aku memang suka color purple..) size 6 1/2 (UK). Tengah sedap main.. tiba2 ada dua ekor monyet ekor panjang berjalan atas pagar yang betul2 dekat tennis wall.. well… aku cuak giler..Β  dalam cuak2 pun aku pukul bola gak.. tried to ignore them as best as i can.. yang seekor nih besar, seekor lagi kecik skit…Β  berjalan ala2 macho red butt monkey.. (dlm hati aku kata.. haii la monyett apa ko buat kat sini.. nak main tennis kee.. ?) racket aku at ready.. ee gerun. (maklum laa orang tak pernah jumpa monkey live.. liar macam nih.. dekat zoo aku pernah la jumpa) kalau lahh si monyet nih attack aku. dah laa pagar court aku tuh tertutup.. memang aku sorang je dalam court tuh.. aku risau kalau2 si monyet nih pi keja bola hijau cerah milik aku.. aarrrghhh tolongg.. Dah sampai dekat hujung pagar court aku.. monyet nih turun kebawah..Β  Ya allah nasib baik dia turun kebawah luar dari court aku.. pintu pagar court aku tutup bhaii.. where else i can run.. ? fuhhh.. dah la dorang turun pastu dekat dengan pintu masuk court aku. arrghh tak bleh jadikk.. tak pasal monyet nih kena bantai ngan aku.. i always had my racket at ready.. jangan ko jadik bola tennis aku sudahh.. monyet dua ekor nih carik makanan.. lucky dalam bag aku tak der makanan.. all i hv is my mineral water and face towel… dua ekor monyet tuh masuk kawasan masjid.. pastu ada orang kat masjid nih keja and halau.. fuhh for 5 minutes.. permainan aku terganggu.. siot je monyet2 tuh… Lepas tuh aku main sampai jam 1030.. panas terik pulak aku rasa.. dengan peluh yang dah basah baju and muka.. Aku main direct 1 hour and 30 minutes.. no lepak just berenti untuk teguk air aje..Β  syiokkk..

Sunday morning… aku keluar breakfast dengan kak ila.. lepas breakfast aku tak jadi pulak pi fitness first.. (gatal.. barang semua aku dah pack..) entah apa pasal rasa malas pulak.. Aku ajak mak keluar jalan-jalan dekat carrefour Subang jaya.. hmm rupanya dalam diam mak aku dah tempah langir untuk raya.. Mak tak bagitau aku pun.. hmm dia sengaja nak nyorok and tak mau bagitau aku.. sebab biasanya mak aku discuss ngan aku.. tapi sebab tahap cerewet and complaint aku tinggi sangat.. dia buat diam2.. (ee tak patut..)

Esok.. is another day… and yes aku kena backup orang lagi.. meeting aku dengan rahimah (manager ku yang supportive – bukan nak kipass haaa) about discussion pasal one project(jual beli saham .. aku rasa sure rahimah lupa..).. belum di finalize lagi.. aduss.. lama2 hilang apa benda yang aku nak citer and highlight. Pasal keje back up orang nih pun.. nak kena hihglight gak.. Aku pun pelik apsal ramai nar yang berenti.. (tapi okΒ  gak.. because yang berenti tuh.. yang bermasalah sebenarnya… ihiks.. ) so.. have a great future guys.. aku dah bagitau rahimah next time tak payah laa ambik balik orang-orang yang pernah berenti nih. unless if they have good track records.. Ponek yo yang dapekk.. hahahah

Girls’ Day Out and Dr Jones

Akhirnya cuti hujung minggu.. syiok.. rasa tak sedap malam tadi pun.. hmm ok je.. ihiks. Bangun pagi, mak and abah still belum balik dari surau.. ada kuliah subuh kot.. aku bangun solat dulu, after solat mak and abah sampai rumah.. Menjengah ke dapur.. untuk tolong apa2 yang boleh for our breakfast (tolong makan.. muahaha ).. biasa dekat surau berdekatan dah ada breakfast pagi2.. tapi selalu kami tukar menu.. tukar angin. nak rasa breakfast kat rumah.. About 10am mak n abah, kak ila, her hubby and little hidayah bertolak ke Ipoh. kak ila akan tolong hantar mak and abah aku ke Lahat, Ipoh, lepas tuh baru kak ila balik ke kampungnya di Air Tawar..

Adik pi masuk office dia hari nih.. katanya banyak project yang baru released.. and alot of drawing needs to be done. Dia pun nak berenti keje tak lama lagi.. untuk ready nak masuk balik belajar ke Poly Ungku Omar, Ipoh.. hmm sure mak and abah akan selalu ke Ipoh kan?.. 😦 .. I’m gonna miss them.. paling happy anak2 kakak aku dekat Ipoh .. sure dorang seronok bila atuk and nenek dorang selalu ada di sana.. (jealous aku.. )

Bila sorang pun dah takder di rumah.. aku jadi boring giler.. buat apa2 pun tak kena.. aku sms acu.. ajak keluar (it’s Girls’ day out everybody..). Acu on.. aku suruh acu naik LRT and tunggu aku dekat LRT Taman Jaya, jam 1220 aku masuk kereta, terus memandu ke Taman Jaya.. 1235 aku sampai.. dari jauh aku nampak acu di dekati dua orang promoter.. hmm jual apa aku tak tahu.. aku bunyikan hon.. muka acu nampak happy.. tersenyum meleret.. menuju ke kerata aku.. ahaks.. hahah kami ketawa sakan.. because acu terjerat dengan jerat promoter nasib baik aku sampai awal.. cuma lewat 5 minutes.

AKu drove masuk ke federal highway.. menuju ke arah Sunway Piramid.. Jalan dekat jambatan cable jamm macam biasa.. tapi kami dalam kereta sembang tak berenti.. masuk dekat parking.. hah we are lucky.. dapat parking cantik.. very near to the entrance… terus masuk.. sambil discuss nak tengok movie apa.. acu ajak aku tengok cerita Long Khong 2… arrr cerita seram aku tak mau tengok.. tak pasal2 aku menjerit nanti.. (tahu-tahu je lah kalau aku menjerit.. aku rasa satu panggung boleh dengar.. muahaha ) Acu tak mau tengok Narnia.. katanya cerita budak-budak.. she’s ok with Indy’s return.. hah.. this is a movie yang aku nak tengok pun.. Terus naik ke cinema.. tak perlu beratur panjang.. seat pun cantik.. tayangan jam 1400. Jam baru kul1310.. acu kata lapar.. dia tak breakfast lagi..

Kami turun bawah carik kedai.. kat first floor, Deli Nasi Lemak.. nampak menarik.. ada laksa asam.. hmm tapi aku tengok gravy dia macam kureng. aku takmau kecewa. so i chose something else..acu pesan laksa asam.. i chose chinese sytle. Habis makan aku solat kat surau.. level yang sama jugak.. hmm masa aku masuk tuh.. hanya ada seorang dalam surau.. suraunya cantik.. tapi tak berapa besar.. kalau ramai orang nih sure crowded… lepas aku habis solat.. barulah ramai yang masuk.. sharp at 1400, aku joint acu dekat kedai makan tadi.. kami bayar and terus naik ke cinema.. Masuk dalam panggung and duduk.. filem belum start lagi.. aaa banyaknya filem yang aku belum tengok.. hmm rasa nak tengok macam-macam, cerita will smith tuh.. cerita melayu apa kata hati.. cerita kung Fu Panda.. hmm banyak lagi lahh.. (ada ke masa aku nak pi menonton. ?)

Sejak dulu.. sejak zaman sekolah.. memang aku suka trilogy Dr. Jones nih. hmm tapi this time.. entah.. aku rasa cerita nyer slow sikit… Adventures tuh kurang skit, jokes pun kurang… Overall.. aku bagi 3.5 over 5 la..

Lepas habis menonton.. aku cakap kat acu. aku nak round carik running shoes yang baru.. kasut lama dah buruk.. sambil2 nak survey tennis racket baru.. Akhirnya aku masuk ke Studio R… hmm rackett.. banyaknya.. discount 10%, 30%, 50% and 60%.. waaa aku teruja.. Kejap2 aku belek racket tennis.. kejap2 aku belek squash racket.. mana satu nak beli nih..? murah memang murah.. hmm takkan aku nak biarkan ajer peluang nih.. aku grab satu Dunlop nya brand.. Tennis racket. read color.. fuhh cantik giler.. (sorry acu..coz waiting for so long.. makcik memang macam nih.. pilih barang.. lama.. ahaks ) .. lepas bayar aku dengan acu terus carik parking.. nak balik dah 6pm.. aku tak solat lagi.. Keluar dari Sunway Piramid.. aku terus hantar acu kerumahnya di Vista aprtmt (malas pulak nak masuk ke Taman jaya nak suruh acu naik train.. lagipun satu station je.. ) lepas hantar acu.. aku terus balik rumah.. naik ke arah jln Gasing, bulatan Jln Othman and ke arah PJS2. Aku sampai rumah dalam 1830.. masuk rumah adik aku baru sampai … tengah membelek mainan yang di beli untuk Adam.. anak buah aku yang paling pelat bercakap.. solat and i show her my new racket..

heheh.. today is sunday.. aku nak test racket nih petang nih.. ahaks.. together with my new tennis shoes Adidas splitstep .. huhuhuhuh..

Tennis, The shoes and Me

Last week was a bit bz for me.. bz with my weekly tennis session and beli belah dengan mak.. ihiks..

Saturday i went to the 3k kompleks kemudahan Masyarakat @ SS13, Subang jaya. Aku booked court started from 0930 until 1130. aku memain ala kadar.. hmmm with a very limited skills backhand n forehand.. game and etc etc.. lepas main ala2 tengah lepak mak aku call, suh balik umah, abang aku datang ngan family kat umah mak.. After 15 to 20 minutes, aku charlos balik umah.. Abang aku present kat mak aku set home theater baru.. fuiyo i tell you memang menjadi kegemaran mak and abah aku laa set nih.. dorang suka layan radio klasik fm. ahakss.. aku tumpang gumbira..

On sunday, Mak and abah balik kampung, ada org kahwin kat kampung, aku tak balik. Yang kahwin pun just kawan mak aku.. so cam ala2 tak perlu sangat nak balik. Pepagi aku pi gym, fitness first kat Wisma Consplant, Subang jaya. lama giler aku tak dtg sini.. genap sebelan aku rasa. Exam dah habis.. tapi keje pulak bertimbun..

Cerita pasal kerja, tahu-tahu je la pulak bos aku nih yang exam aku dah habis.. ihiks.. hmm ada extra dua job untuk aku.. eh actually 3. tapi satu aku reject.. because that person suppose to do his job.. bukan aku untuk kasi complete keje dia.. tak kuasa aku.. nanti aku yang buat.. orang lain yang dapat nama.. i dont like it.. u know.. even though nama aku ada kat database tuh.. well. people can simply ignore it.. tutup mata.. any appreciation.. pegi kat orang lain.. but complaints semua datang kat aku.. tak adill… aku tak mau di pijak-pijak lagi.. if tak suka.. kurang setuju.. aku akan cakap.. lantak laa nak jadi apa..

Sambung balik citer hari ahad aku.. lepas pi gym, aku keluar dah kul satu tengahari.. aku stop kat tempat kerja kak ila.. lunch dengan buah hati aku.. ihiks.. Kak ila laa.. lepas lunch aku balik umah. Aku belikan adik aku roti.. dah aku tanya nak makan apa.. semua tak nak.. last-last dia request roti.. nahh ambik ko roti.. hehehehe..

Petang at 5pm mak and abah sampai umah, agenda seterusnya berkumpul ahli keluarga… sambil tengok cerita yang ntah apa2… apa tajuk dia yekk.. hmm Sarah ke tajuk dia.. hmm tak ingat.. tapi cerita tentang seorang ibu yang meratapi kematian anaknya dengan cara yang kurang waras.. memang laa aku tak der anak.. tapi aku rasa citer nih melampau.. ( well in reality mesti ada.. ) tapi kisahnya ala2.. si ibu ini tak dapat terima qada dan qadar.. As a person, i can see that, without iman, taqwa and tiada reda.. susah hidup.. hidup tak tenteram.. How can we reach Iman and Taqwa.. ? sembahyang je tak cukup, adik aku kata.. you need to properly internalize the knowledge that you learn/given to you.. baca Quran, hayati and faham.. baru ok.. baru ada taqwa.. ( this is what my sis says) .. bagi aku betull.. apa guna dia sekolah agama.. kalau tak tolong remind family sniri kann ? tul tak ? bak kata nabil.. “lu pikir la sniri”

Monday, is a public holiday.. Wesak day. Another tennis session, 2 hours kat 3k, Subang Jaya. Dengan keadaan diri aku yang tak berapa sedap badan.. sakit tengkuk pun degil.. masih nak main.. duhhhh.. Lepas main aku ke Mydin Mall, USJ1, pagi tadi mak and adik aku ke sana.. I joint them.. teman dorang makan lunch, solat pastu mak aku kata nak pi Giant kat sebelah pulakkk.. it’s already 3 pm… i asked my mum to menapak ke sana and i drove to Summit.. konon nak carik kasut tennis baru.. hmm aku park kereta kat B3.. Aku masuk.. huhuh not bad.. parking sekarang dah bagus.. tak segelap dulu.. dulu horror tempat nih.. aku naik ke atas terus ke LG. Aku singgah ATM, terus tanya orang where is the ADIDAS factory outlet.. “ @ G floor on the way the summit hotel ” aku terus naik atas.. terus masuk boutique ADIDAS, the sales person approached aku politely.. his name is Arif. Aku terus bagitau yang aku nak tengok kasut tennis.. There are 2 available design, Splitstep and CC Divine. hmm with limited colors and size available, aku choose purple color, Splitstep, 6.5 UK size. hmm i’m looking for 7, tak dak… Aku bagitau budak Arif that i will come back.. aku keluar berjalan di floor yang sama.. hmm thinking to buy another shoes for my office attire. hmmm haa aku jumpa princess.. sales girl dia baik giler la pulak layan aku.. sayang aku tak der nama dia.. sales girl yang memang tak mengalah melayan customer.. ( well tahu je lahh.. kalau aku yang memilih kasut.. ) at last i bought a shoes suggested by her.. (i think i should put her name here laaa ). Can i just call her Melati.. pasal budak tuh putih.. heheh.. (sukahati aku jee).

i went back to the ADIDAS boutique.. this time to really buy that shoes.. hehehe.. Immediately the sales person, Arif, approached me and i said “ Adik.. find me the 6.5 or 8 uk size.. i wanna try it, the splitstep plz.. πŸ˜€ ” he brought with him 2 large boxes, aku try dua2, siap dengan socks skali.. i feel comfortable with 6.5. 8 Uk size?gilor apo ? fuuhh too big.. macam badut.. muahaha.. I suruh budak tuh pack untuk aku.. bayar and charlos keluar. I went straight to the autopay station, bawak kereta keluar, terus ambik mak and adik dekat Giant. Sampai rumah at almost 1630.. penat giler.. aku flat giler.. flat sampai malam..

Aku tertidur awall.. ZZzzzzZzzzzzZZz..

1st of Muharram

First of Muharram fall on Thursday. It’s public holiday again. i wasn’t plan to go anywhere, since my mum requested to bring to her to the wet market. hmm I’m not in a mood. Feeling so lazy especially this is my first week of my PLK classes. Penat, Exhausted. nak rehat je hari nih. Finally, my mum and kak ila went to wet market with kak ila’s husband. Aku lepak rumah main dengan Nur Hidayah. Hidayah suka main dengan aku, and she always smile at me when i called her name. Bila aku panggil dia “Cantik” definitely she will turn her face to me… Geram… kalau aku panggil dia “tembam” dia buat derk je. πŸ˜€

hmm hari nih mak masakkan aku lauk kegemaran. Aku rasa kelmarin aku ada sebut nak makan lauk asam pedas ikan tenggiri. haaa i so luv my mum.. siap demand lagi.. masak pekat2.. extra pedas pun tak pe.. ‘Ekin mengada-ngada’. πŸ˜€ sambil-sambil tuh aku tolong mak ‘mengacau’ dekat dapur. My mum very understanding.. Abah aku macam biasa. He is a cool man, gentle, very generous, diam.. tapi kalau dia dah cakap.. bebel dia lebih dari mak aku. Ahakss..

Petang lepas solat zohor aku keluar ke Fitness first, rasanya dah 2 minggu aku tak pegi.. Konon sibuk. ;D. Sampai dekat sana aku tukar selipar dengan kasut sport Adidas aku yang dah lama.. hmm teringin nak ada running shoes yang baru.. tapi kasut nih pun elok and cantik lagi. Bila la kasut nih nak rosak yekk. ? hahaha.

Sekarang nih kalau aku pegi fitness first aku akan minum favourite drink, either fruit tea or green tea.. ahhh lega sedap, and suam2. 100 Plus, aku dah tak minum, macam malas nak minum.. haha nanti tengah exercise rasa cam nak kentut plak.. muahaha.. hmm tapi tak pernah pun kentut aku terlepas muahah.. hampes ekin.. cerita apa yang ko type nih.
lama jugak la aku ber work out kat sini, dah habis session, penat and bau badan sendiri pun aku dah tak suka, aku naik atas mandi.. mandi is the best moment kalau lepas work out.. tahu2 aku keluar orang semua dah hampir takder. orang yang terdahulu mandi pun dah berjalan balik..Jam 6pm baru aku keluar dari fitness first. Alamakk hujan pulak.. lebat.. aku tak solat asar lagi.. hmm memang plan nak solat dekat rumah, alamat hujan macam nih.. kalau tak sempat aku terpaksa la singgah dekat masjid Subang jaya SS15.

Akhirnya, di sebabkan tak mau menunggu, aku redah hujan lebat bila butir air nyer dah mengecil. Bayar parking RM2.00 and charlos. Sampai rumah @620pm, pakcik and makcik aku datang rumah. Aku berlalu solat dulu pastu pekena kopi hitam berhalia..joint pakcik aku sekali.. superb kopi nih.. Tak main la halia serbuk, raw ginger yang di tumbuk lagi power. Fuuhhh…

Malam aku tak kemana, hanya lepak rumah layan internet, carik bahan untuk class aku esok. Mak, abah, fidah and adik aku plan nak balik ipoh esok. Alamak tinggallah aku sorang2. hmm tak best nyer. Fidah ada medical follow up kat Hospital ipoh, mak and abah aku temankan dia balik, because she’s not used to drive alone to Ipoh, this is her first time. lagipun kaki dia kalau sakit tengah jalan.. ada la orang tolong urut or whatever. probably adik aku bleh gantikan dia.