Botanic garden.. again

last weekend was another balik kampung because of tahlil arwah untuk opah and atta.  That was on Saturday night. So esoknya ahad, we went again to the Botanic garden, @ bandar Seri Botani near Simpang Pulai. Me, driving Avanza bawak anak2 sedara and my sister. Best gak kat taman nih, cuma walking track tak berapa bagus.. but the best part is feeding fish activity.. kat sini ada larangan memancing.. huhuhu kalau memancing sure ikan besar2.. apsal aa dorang tak bagi pancing? pelik betul.. My sister, as usual dengan sengal and tiga suku. hahaha.. dapat pulak ngan anak2 sedara yang ala2 budak2 lagi makin menjadi..hmm auntie pun lebih kurang laa tak bleh cakap orang sangat.. Here is the photo that i snapped using my phone-camera ajer.. huhuhu fatihah sengal.. nice one.. i like this pic

experimenting her new spec with powerful transition.. nak tiru aku la tuh.. hmm now i am jealous.. transition dia lagi best.. nih buat nak tukar spec baru nih. huhuhu

Cuti hari raya and Balik kampung

Pada mulanya aku tak cuti raya.. entah apa mimpi, semalam orang office call aku when i was away from my office. A leave on Friday the third hari raya was approved (tapi aku still stanby gak).. Horeyyy.. tak perlu laa aku nak bercerita and merayu mintak cuti… hmm termakbul cuti aku dengan sendiri. ahaks. Alhamdulillah. 🙂

Friday, i was on half day leave. Nak balik Ipoh. 1230 aku dah keluar office. Terus ke carrefour, tunggu kak ila. Ila pun habis keje jam 1300. Temankan kan kak ila ambik kaca mata barunya, and beli apa2 yang patut untuk di baw balik ke Ipoh. Sampai rumah dalam jam 1415. Abah belum balik dari Masjid. Aku nap sekejap untuk menghilangkan mengantuk ketika pemanduan for 20 minutes, kemudian mandi and solat zohor. Dalam jam 1530 kami bertolak. Convoy dengan kak ila. Waahh kereta banyaknya di jalan.. lorry and treler besar2. Kereta aku berpisah, semasa di R&R Tapah, dah bye bye and hugs hidayah kami teruskan perjalanan. Aku tiba di rumah kakak sulong aku jam 615.

Buka puasa kakak aku memang tak dan nak masak after work. Abang ipar aku dok borong macam-macam lauk pauk dari pasar ramadan.. After magrib, mak, abah and aku pi surau berdekatan dengan menaiki kereta, selepas terawikh, ada tazkirah and after that, sebelum balik ke rumah kakak, kami singgah rumah makcik, menjenguh opah.

Saturday mak dah ada planned dia.. lepas sahur aku tidur until 830am, jam 0900am aku and mak ambik makcik aku dekat rumahnya and sama2 ke jalan Kuala Kangsar. Dari seawal pagi kami di kedai bunga sampai ke tengahari. Mak and aku dok carik bunga apa yang sesuai untuk gubahan kat rumah.. hmm aku pilih bunga kayu, di perbuat dari kayu, cantik gak.. Mak yang suka bunga2 nih, aku tolong gubah skit skit yang mana aku rasa boleh gubah.. hmm kamibeli bunga untuk pasu besar, bunga untuk dinding and bunga untuk table top kat dapur.. aaaa banyaknya bunga.. Petang aku berbuka puasa dekat rumah kakak.. Menunya kami sama2 buat dadih, pecal yang best and lauk sambal ayam buatan tangan kak li.. hmm best sangatt.. nyummy. After berbuka, kami pi ke surau untuk terawikh.

Sunday, hahha seharian aku menghabiskan waktu dengan tidur (giler aku rasa).. about 3 aku mandi, and terus ke rumah makcik. Hari nih kami berbuka dekat sini, at the same time, makcik aku tengah prepared lauk pauk untuk moreh dekat surau. Meriah jugak buat juadah untuk orang berpuasa nih.. macam2 ada. berbuka hari ini, aku terlebih makan nasi pulak.. mujur ok masih dalam kawalan.. I just can’t resist a nice sambal belacan.. hmm kaww.. After berbuka, aku hantar fatihah ke rumah sewanya somewhere in Tmn Cempaka.. Inilah first time aku hantar fatihah sejak dia mula belajar dekat Poly Ungku Omar.

Monday morning, aku masih di Ipoh. hmm kami bertolak dalam jam 0930 lepas kesemua anak2 buah aku pi sekolah. Dalam perjalanan balik, semasa di kawasan Tg Malim, aku received one sms. Paklong dekat seremban sakit and warded to Hospital seremban. Aku meneruskan perjalanan ke seremban. Tak keluar dari highway pun since Simpang Pulai sampai la ke tol Port Dickson. Dari tol PortDickson, aku terus ke arah bandar seremban, melalui fly over baru and less than 5 minutes dah sampai hospital seremban. Aku sampai dekat hospital betul2 jam 1300. Memang waktu melawat. Setibanya dekat hospital, ramai pulak pak sedara and mak sedara lain dekat situ…  condition pak long pun lebih teruk dari selalu :(. Pak Long ada lelah yang teruk dengan macine besar dekat sebelah.. Alhamdulillah pak long masih sedar cuma kesian tengok pak long bila dia menarik nafas… hmm sakitnya aku rasa. Harap-harap2 pak long cepat sihat. At 1400, mak, abah and aku excused untuk balik ke Petaling Jaya. Because petang nih at 1800 aku ada class. Jam 1515 aku sampai rumah. Angkat barang cepat2, solat, salin baju and tidur supaya aku tak terlalu penat dalam class. Jam 5 aku bangun, mandi, solat and terus siap ke class. hah.. mak dah siapkan makanan berbuka untuk aku, toasted bread, fried egg, nuggets, honeydew and air cincau kegemaran. haa thank you so much… sangat senang aku nak berbuka tak perlu laa aku makan kat kedai yang servicenya entah macam mana.. foodnya belum tentu menyelerakan. Class habis 2130. It’s a test.. ok la buat ayat2 report kan.. insya allah ok. 🙂

Weekend in Ipoh

Friday, i was on half day leave. All reports are properly composed and emailed sharp @1400, i was driving passed thru Carrefour subang jaya, picking up my sis there and straight back to home. All members of the house are fasting today.. hmm First of Rejab 1429. While waiting for abah from Friday prayer, am helping mum for last preparation. it’s a kind of tradition for my mum to cook rendang ayam (of her own recipe) and distribute to all relative in Ipoh. Baiknya hati mak.. (i luv u mak, probably i should be the one who will continue this tradition.. hehe if only i can cook good stuff like my mum.. hahaha)

At 1500, i brought down all fatihah’s stuff and things to my car. Lucky i have kak ila who is always helping me whenever i need her. Aku tak pandai nak menyusun barang dalam kereta… So she is the master.. hahah packed and loaded. Things like, sport shoes, baldi, foldable matress, huge luggage and everything into my kancil.. (Tq my dear car.. you’ve been so generous to my family and me.) Sharp @ 1600, kami bertolak ke Ipoh. Plaza tol Bidor menjadi tempat pilihan kami untuk solat Asar. Perjalanan di teruskan ke Ipoh melalui lebuhraya Utara-Selatan

Alhamdulillah, by 1915 we reached Pengkalan pegoh and stopped at Pasar Bina to buy some veggie for my menu. Sup Sayur. Hmm lack of choices.. rasa tekak nak makan cauliflower, mushroom, egg tofu, broccoli, any green leaves and carrot.. grabbed whatever from the freezer and get back to my car. Drove to Kak Li’s house and cheerful voices came from inside.. anak2 buah aku.. excited atuk and nenek datang… aku immediately washed all veggies and cook it.. hmm simple je pun. My fav.

Lepas berbuka kepala aku berat giler.. makan pun ala kadar aje.. probably sebab aku memandu masa waktu petang yang panas kot. Maklum la tinted kat cermin kete aku pun sekadar 60% aje. Aku letak minyak kat kepala pun tak jalan.. even hangat minyak angin tuh pun aku tak rasa.. Aku tidur sampai pagi. Mak and Abah visited Opah dekat rumah makcik pun aku tak dapat joint.. as usual.. taking tablet is my last opt. Degil. Esok paginya kepala aku masih sakit.. Mandi awal pagi..solat, breakfast, baru aku telan ubat. (hahah aku memang degil nak makan ubat..).

About 9am.. mak aku ajak pi pasar.. hmm gagahkan diri untuk drive ke bandar Ipoh and terus ke Pasar besar Ipoh. Penangan ubat and panas yang suam.. buat aku terlelap dalam kereta.. tahu-tahu mak ketuk cermin kereta. Mula2 memang aku refused nak bawak mak pi pasar.. hmm kesian pulak.. because tak de sapa yang boleh bawak dia keluar. kakak aku ada sport day a’a a.k.a Farah, abg ipar aku pegi service kete kakak aku. By the time mak aku habis beli barang.. kepala aku dah ok skit. Malamnya aku melawat Opah dekat rumah makcik. Alhamdulillah Opah sihat dan ceria.. cuma agak senile skit. hmm yer ker..? bukan nyanyuk but perangi budak2 skit. hehe lawak. terpikir plak kalau2 aku dah tua nanti macam mana.

Sunday morning.. pagi2 @1000 aku dah bertolak dari Ipoh, Mak and abah will stayed until fatihah settled with her registration. Aku memandu seorang diri dari Ipoh ke KL. Penat driving.. aku berenti kat Retaurant Jejantas Sg. buluh. Makan Spaghetti cabonara with Fresh orange sambil wifi dari Kaya Kopitiam. Memang waktu lunch pun..perut pun dah memanggil untuk diisi. hmm wifi signal tuh ada tapi tak brp excellent.

1315 i’d reached my home.. rehat jap, solat and duduk depan tv. Aku tak teringat pun nak sentuh nota2 aku yang lama.. it seems like i need to archive all my notes, before the beginning of hectic of sem 2. Hahaha. Seharian aku lepak kat rumah.. lucky i didn’t felt sleepy while am driving alone just now.. Mak and Abah risau kalau2 aku mengantuk masa driving. Malam, aku tidur agak awal.. 1130 aku dah rasa mengantuk. Terasa sunyi rumah bila mak and abah takde.. solat and ZZzzzZZzzz.

Welcome, 1 Rejab 1429

Hurey… esok Friday.. hmm best kalau dapat pi TGI Friday kat subang parade.. bleh layan makan salad. (hmm i so miss the salads..)

Hari nih selamba aku balik awal.. kul 1708 aku dah charlos.. hm takder hati nak stay lebih lama. Keje aku pun nampak gaya beres. Since guard house pun dah call to remove car, aku terus turun, drove to Petaling Jaya Community Library.. Aku nak pulangkan buku yang aku pinjam.. If minggu depan aku hantar.. aku dah start class malam. Jadual masih samar2, tapi yang pasti, class aku hanya untuk 4 malam sahaja.. at least ada satu malam aku free. Unlike sem1.. hari2 ada class. Sungguh mencabar. Dengan keadaan cuaca yang panas sejuk.. hujan lebat lewat petang.. semua itu dugaan.

Dari Office aku ke Pj, tak lah jauh sangat, melalui jalan Lebuhraya persekutuan yang masih clear dan tidak sesak.. About 15 minutes aku sampai. Dekat kaunter, aku jumpa kawan lama. She worked here for the past 3 years tak silap aku. Hmm tapi yang sedih nyer sampai la nih aku tak ingat nama dia…(oo.. so sorry) Tapi kawan aku tuh ingat nama aku.. (mulut aku pulak macam kelu nak tanya..” nama awak apa yek?”) bengong ko ekin.. Lepas pulangkan buku aku pi ladies.. Pastu aku singgah dekat kaunter lagi.. Aku bagi kawan aku kad aku.. with my hp#. hoping that she will email me and later i will save her name and address into my address book. (So that i can memories her name).. If only she email me… otherwise persahabatan itu akan jadi on and off. Habis urusan dekat library aku terus keluar.. tak mau meminjam dari library ini buat masa ini.. because aku dah nak start class.. probably aku boleh meminjam dari library campus.

Sampai rumah dalam jam 6pm. Sesekali sampai awal dekat rumah best jugak, cuaca pun cantik. Solat asar and layan adik and mak yang tengah sibuk kemas barang untuk di bawa ke Ipoh esok. Aku akan balik Ipoh esok, hantar adik aku kesana, to continue her study @ Poly Ungku Omar. Lepas nih hanya Mak, abah and aku sahajalah dalam rumah nih..

Esok satu Rejab.. hmm kami satu rumah pakat2 nak berpuasa.. Adik aku dah start berpuasa tadi.. Ha esok aku half day.. Yahoo..