End of sem 7

almost to an end, i am waiting for my last battle.. with pen, paper and my brain. Next week. Insya Allah. Since evening classes was no more on my schedule… i’ve a chance to spend more time at home.. sembang2 dengan mak and abah.. and thanks mak and abah.. for giving me times and let me concentrates of my studies.. not forgotten adik.. for taking over few of my weekends task.. such as.. bawak mak pi pasar.. entertaining mak to nearest pasar malam, bawak mak and abah balik kampung.. thanks to kak ila, who always brought abah to his nutrition classes every weeks…  hmm what more can i say.. they are people who have made my life a lot easier.. Thanks Allah for giving me alot of blessing and these people in my life.. Without them around me.. i am nothing.. and i may not achieve anything..

Selamat hari lahir Mak… *:)

The awaited Monday has come… adoi.. it reminds me alot of work. work.. and work..Whatever it is.. this is the day that i wished for.. otherwise. hari lain tak sampai.

This tuesday, would be my mum’s birthday (the 63th).. hmm alahai.. kesiannya aku pulak ada plan lain.. nonton teater.. aku ajak mak.. katanya tak mahu.. ticket yang sudah dibeli awal sebulan. Will be going with Jue.. Thanks for inviting Jue. Nak harap aku.. bab2 entertainment nih.. aku dah macam terputus dengan banyak sources nya.. nak lagu latest.. aku tengok chart kat newspaper ajer.. hahaha.. pastu download.. if lagu2nya best, baru beli CD.. huhuhu

Lepas tengok teater nak pi tengok New Moon pulak.. tengok hujung minggu nih pagi2.. pun best.. pegi awal pagi.. tengok first show of the day.. best..

Hari jadi mak on Tuesday.. hmm rasa nak masak special untuk mak this weekend… kebanyakkan yang aku try and invented mak suka.. hehehe.. compliment paling best.. dari mak lah.. paling best bila mak request aku untuk buat benda yang dia suka.. Mak suka aku punya, tuna sandwich, ikan siakap tiga rasa, steam fish style aku.. she like it too.. spaghetti chicken or beef bolognese recipe tomato sauce sniri.. what else.. fruit salad.. pun dia suka.. mesti mak suka kan.. eee without u, i am nothing mak..

Insya Allah.. I’ll make this weekend urs, mak.. *:)

Expressi Cinta

Last Wednesday, tengah2 aku nak menyiapkan keje.. tiba2 orang dekat department sebelah yang hanya di pisahkan dengan dinding kaca, melambai dari jauh.. memberi isyarat pada aku untuk menengok benda di luar sana.. “apo kobondo aee pulak nih” aku pun pi lah jenguk kat tetingkap cermin.. kat sebelah bangunan office, at the very center of the field, aku nampak belon panas besar giler.. berwarna-warni gitu..

Lama aku dok.. perati.. fuiyooo.. ado apo nih.. Tertera dekat belon panas tuh.. “Will you marry me?” Uik sapo pulak nak minang sapo nih.. Mak aii.. bosar aee belon dio.. aku ingatkan orang datang kat tepi tuh nak buat pengambaran rupanya tengah melamar gadis kat bangunan aku nih.. sorang budak kat tingkat 8.

Nasib baik la.. budak pompuan tuh datang kojo.. hehehe… That guy siap bagi sejambak bunga besar lagi kat pompuan tuh.. melamar di atas belon panas.. wahh romantic habiss… budak pompuan tuh pun naik sekali.. kawan2 aku kat offie yang pompuan2 tak habis2 mengxpress “aahh so romantic”. Macam-macam cara yek orang nak melamar nih.. ada yang proposed dalam train, ada yang proposed masa tengah waktu panic.. ada yang romantic habis.. ada yang langsung tak romantic gilos.. it depends..

Bagi anak buah aku, Mikhael, dia pernah tanya aku semasa umurnya 5 atau 6 tahun ” Auntie, romantic tuh apa?” and aku reply..” aahh?.. hmm (aku tak reti nak explain)” lantas Mikhael menyambung ” tulang kuat macam besi ye auntie.. pastu urat2 semua dawai kan..?” aku replied “haa.. macam tuh lahh romantic..”.  Gelak besar aku dengan adik.. whatever Mikael..

Well.. itu antara expressi-expressi cinta masa kini.. how’s your love expression..? At this very moment expressi cinta aku hanya pada tuhan, family, pada kerja, pada buku2, and my lifestyle. hahaha..  Good day..

New handphone?

Semalam entah berapa kali handphone aku jatuh, rasanya ada lebih sepuluh kali. Dari pagi sampai malam. Nampak sangat nak suruh aku beli yang baru. Lucky me hp aku tak lah broken or whatever, tapi kesian la jugak… Hmm aku masih berkenan dengan Nokia 6300. Hmm betul kot model nih.. Hmm aku tak rasa pun nak beli yang canggih-canggih sangat pun, because it is enough for me to make phone call, and receive it. Sms? kalau aku rajin menaip. Currently my hp yang sekarang was inherited from my sis. heheh.. aku dah boring dengan HP yang mula2 aku beli.  Tukar dengan yang ini, dah lama pakai baru perasan yang keypad kat hp nih susah nar nak menaip.. aku pun tak der hati nak main sms.. I have to put a very big effort untuk menaip message kat hp nih. hehe. biaq pi laa.. takder org pun sms aku.. kalau kawan-kawan aku yang jenis bagai sms nih, aku biasa call ajer. lagipun bil aku pun tak habis. Puas aku masuk fulus maniac.. hmm tapi bil aku tak exceed Rm75 pun.. geram la plak.. heheh..  hari tuh aku main, nyaris2.. nak jadi sms ke 50.. hehe kalau tak sure aku dpt rm40,000. Hureyyy !!!!

Cakap pasal Hp nih, hmm aku tak puas hati betul ngan anak buah aku yang sulong. Hmm baru dapat result PMR yang canggih skit dah dapat hp canggih dari mak bapak dia. Hmm bukan la aku jealous.. tapi pendapat aku, hadiah handphone bukanlah hadiah yang sepatutnya di beri pada budak sekolah berasrama penuh. For  sure la tak boleh bawak pi sekolah kan? Apa purpose nya? hmm just because of kawan-kawan yang lain ada hp? tapi sekolah berasrama penuh, nak plak sekolah agama, perlu ke ada hp?  hm peliklah mak bapak sekarang.. aku tak tahulah, is it because aku belum jadi mak? hmm tapi.. aku masih rasa yang hp is not a good present to be given to student… hmm kalau nak pakai hp pun.. pakai la yang ada basic function ajer.. for safety purposes aku boleh faham.. kalau kat sekolah ada activities hujung minggu yang bas sekolah tak der.. aku boleh terima lagi.tapi kalau dah sekolah berasrama.. perlu ke ada HP ? bukan cikgu and warden jaga dorang ke..?ada public phone kan kat sekolah?.. maklum lah.. Auntie tak sekolah berasrama.. so i’m not sure ada ke atau tak der this facilities. But i went to her school everytime aku visit kakak aku dekat Ipoh.. hmm ade je aku nampak public phone kat sekolah tuh. Rosak ke ? Than it should be fixed ASAP.

Dunia hari ini.. berbeza betul dengan zaman aku dulu.. tapi bagi aku hadiah Hp ke, PDA ke.. hmm not so reasonable untuk budak sekolah. Parents sekarang kaya raya.. anak2 dapat cemerlang.. sure dapat gadget itu ini.. hmm tak boleh ke.. hadiah bawak pi anak2 pegi bercuti rather than bagi material items ? aku rasa itu yang lebih baik.. Kalau hadiah macam pergi bercuti ke.. jalan-jalan ke.. nampak skit parents kena main peranan.. u know.. they have to commit untuk bercuti.. baru betul2 nampak akrab and luv between daughter and parents.. material items.. does not show ‘luv’ between daughter and parents.. unless.. prepaid itu digunakan untuk call/sms parents. Tapi ada ke anak2 yang selalu call/sms parents dorang.. nak pulak budak2.. sekolah nih. hmm rasanya kalau top up Rm10 (atau family plan or apa2) berapa ringgit dihabiskan untuk call/sms keluarga terdekat ?  hehehe sounds conservative kan ?

huh.. this is just my opinion.. aku malas nak tegur anak buah aku pasal hp barunya.. dia nih lain skit.. yang sorang lagi.. luckily tak macam dia.. sorang lagi mabuk CDs and books. Rajin kumpul duit belanja sekolah semata-mata untuk beli CD. . CD nasyid.. sanggup berlapar.. semata-mata untuk beli CD nasyid terbaru.. Suka baca novel remaja and  penyiasatan..