Rainy Friday

Early Friday morning, aku received one sms from Rahimah. She met with an accident. Keretanya terbalik. At that time, i was about to get ready to the office. Kesiannya.. tried to call her. tak dapat. Meeting chaired by Asri.. lucky asri ada. di samping dok explained about the termination of current project, a bit of an overview about new project yang mahal itu untuk all engineers.

Habis meeting aku siap kan slide untuk another meeting yang already scheduled untuk petang, but aku terpaksa mintak postpone due to rahimah nyer accident, and i wont be available to replace her. Once aku dah siap slide, about 1300 aku and inaz, drove ke Cheras. Site visit. Inaz dah buat appointment dengan one of her x-colleague, dekat HUKM. hmm kitaorang nak buat observation skit, nak list down user requirement untuk new system and etc etc. Lama gak aku terperuk dekat lab yang agak kurang teratur.. (serabut mata aku… tak selasa? hmm yeah.. tapi tak bleh la tunjuk sangat) hmm maklum la vendor ajer.. tempat tengah renovate. harap-harap lepas nih dorang selesa laa.. Jam 1530, baru la aku, inaz and nurul turun makan. Dekat cafe yang ala2 open air, dengan hujan lebat yang amat. Kesian pekerja2 cafe tuh, terpaksa laa menyapu air hujan yang membuak dari parit berdekatan..

Disebabkan hujan lebat, aku suggest kat Nurul untuk tunjukkan aku library kat situ. Katanya ada banyak buku cerita best.. aku yang memang dah jatuh hati ngna library sejak mula belajar balik nih.. tak mo lepaskan peluang.. dan one thing is.. book club kat dept aku yang kecik itu sedang giat aktivitinya. Besarnya academic library nih.. berangan.. kalau aku yang belajar kat sini.. sure aku bleh jadik scorer..(hahaha) because banyaknya sangat bahan ilmu di dalam nyer. This is the library mentioned by my lecturer yang dapat sponsorhip for RM200k yearly by the Lim Goh Tong foundation.. Wahh.. bagusnya kalau jadik orang kaya kan..ย  bleh sumbang pada pembangunan ilmu.. bagus.ย  Nak pulak if di sumbangkan untuk perkara2 baik macam nih.. wish that lebih ramai lagi orang-orang kaya dalam Malaysia nih.. untuk buat lebih kebajikan. Satu yang kita bagi.. sepuluh in return. Insya allah ๐Ÿ™‚

Tepat jam 1700 aku and inaz bergerak dari HUKM.. hujan dah reda.. tapi semakin aku jauh memandu semakin besar titik hujan. Aku hantar Inaz ke rumahnya dekat Pantai Hill Park. Terus drove ke Puncak Perdana.. ada class cataloguing hari nih. Aku sampai dekat campus jam 1830. terus solat asar and masuk class. Aku habis class sharp at 2200. Driving balik rumah dengan lega.. it’s Friday dude.. esok sampai Isnin cuti. best nyer. Alhamdulillah, Amin.

First Syawal 1429H.

First Syawal, 1429H.

Seawal sebelum fajar menyinsing, aku dah bangun.. Solat subuh and mandi sunat aidilfitri and bersiap untuk ke masjid. Abah and bro-in-law, pi ke nearest surau dekat rumah. While mak, adik and me bersiap ke masjid dekat kawasan rumah. Well, i need to drive my car to the masjid. Solat sunat Aidilfitri lebih kurang 830am or a bit later than that.. Aku tak tengok jam. Lepas mandi sibuk keringkan rambut dengan hair dryer and grab telekung terus ke masjid. Lucky me.. baju raya yang aku beli siap tak perlu nak mengosok banyak.. Sonang kojo den. :). kak li and anak-anaknya bersiap dekat rumah and hidangkan makanan after solat aidilfitri.

Solat sunat dua rakaat, dengan takbir di setiap rakaat sebanyak 7 dan 5 kali ini.. hanya 2 kali setahun je dalam calendar Islam.. Hmm rebut la peluang selagi ada ruang untuk solat dua nih.. kalau mati esok2.. hmm memang lah dah tak dapat merasa lagi.. Di ikuti dengan 2 khutbah after solat. habis solat i drove home and we all gathered dekat rumah. Aku sampai dulu dari abah and abang ipar yang hanya bersolat dekat surau berdekatan. Habis sessi solat, kami breakfast and makan pagi sama2. sessi mintak maaf and sessi bagi duit raya. Actually trend mintak maaf masa raya nih.. aku probably dah biasa.. hmm atau mungkin sebab aku.. aku senang nak mintak maaf kot.. or aku selalu buat silap dengan mak and abah.. hmmm (sniri mau ingat la ekin).

kenangan raya.. bersama kak sila and family. Miss them so much..
kenangan raya.. bersama kak sila and family. Miss them so much..

Jam 1030, received phone call dari jiran yang juga sedara aku. Pi la visit and beraya kat umah dorang.. Hampir ke noon, kami bertolak ke rumah makcik dekat Bdr Tun Razak. Nenek sedara paksu and mak sedara semua dekat sana, since my second cousin baru delivered new baby.. so makcik aku pun tak balik kampung. Hmm rumah makcik aku yang sememangnya bukan rumah kampung, just rumah teres kat bandar.. hmm raya cam gitu-gitu je.. I really miss kuih chang.. Kawan-kawan kat office aku seakan mengejek aku yang tak dak kampung (sodih den).. hmm terbayang aku gambar2 kampung dalam imaginasi aku (berangan lagi!!).. rumah kampung tengah bendang, ada sungai.. hmm plus daun pokok kelapa yang melambai and beralun di tiup angin dan menyapu tetingkap rumah.. it reminds me of Ecah punyer kampung. Hmm somewhere in manong kuala kangsar.. I went there for a short vacation during my sem break..hmm best ada sungai jernih (anak sungai i guess) kat belakang rumah.. best.. aku siap mandi lagi.. selamba giler aku kat kampung orang.. kat rumah orang.. Aku dah tak pedulik la orang nak kata apa.. asalkan aku happy.. Hmm masa tuh arwah bapak ecah pun masih ada.. bapak ecah kelakar.. mak ecah pun baik. Seronok bila betul2 ada kat kampung.. Ecah bawak aku ronda naik motor round kampung.. best (aku bukan reti bawak motor pun. Berbahagia la korang yang ada kampung yg betul2 kampung). kampung abah aku kat ipoh tuh pun.. hmm haram laa rupa kampung.. just about less than a kilometer.. udah ada tesco baru bukak kat kampung ipoh aku.. (kampung kaย  tuh?)

Habis beraya dekat rumah makcik kat Tmn Jaya, Cheras kami balik umah.. lepak rumah. hmm menonton tv pun.. tak berapa nak enjoy.. lebih enjoy sembang2 and makan kuih raya..

Hectic Vs Vacation

Sekolah bermula kembali, and it same goes to my classes. Last weekend, my sister from Ipoh gather with us with her family. Ada majlis orang kahwin somewhere in cheras. Last Friday, i am still on sem break, lepas magrib aku keluar office terus balik ke rumah, anak2 buah aku dah sampai dari Ipoh, dengan tak sempat mandi and tak sempat makan, i drove to bandar Tun Razak, kak li and family nak pi ke kenduri orang kahwin esok, so aku lah tukang penunjuk jalan. Ahaks.. a.k.a. navigator, lepas pi umah, aku la tukang carik jalan kat mana letaknya dewan untuk majlis itu nanti. carik punya carik.. jumpa pun, tempat yang aku tak pernah sampai pun, kat area Bandar tasik Permaisuri. Aku sampai rumah dalam 1130. fuh tired giler. dengan sakit belakangnya.. sengal aku rasa.. esok pagi aku nak pi physio..

Thought Satruday morning kak ila ada untuk temankan aku ke SJMC… hmm she told me that she needs to attend a wedding in Gombak.. ๐Ÿ˜ฆ akhirnya aku sorang pegi ke SJMC for my physiotherapy 2nd session. Tak lah aku pi awal2 sangat pun, about 10am aku reached SJMC.. hmm lepas habis session.. hmm kepala aku dah plan nak ke Subang parade.. i drove to Subang Parade, park dekat parking lotnya, and i walked in. I hv hush puppies voucher rm50. Hmm memang dah lama aku teringin kasut kat Nine West tuh.. cantik giler aku tengok masa aku pi The garden.. Tapi tinggi giler.(Musim aku pakai kasukt2 tinggi nih dah berlalu) So demi menjaga my back bone for another 50 years.. (haha if only aku boleh hidup sepanjang itu).. aku memilih kasut yang tak berapa bertumit pun.. just about an inch and half aje. kalau flat sangat pun not good for my posture. Hehehe.. Aku masuk pharmacy, i bought brand’s prune juice, my Simple eyes cream, Anlene concentrated for 5 boxes and entah apa benda mengarut lagi aku beli. Thought nak beli brand’s Berry skali, tak dak plak kat pharmacy tuh.. Hmm nanti mata aku bleh la wink wink.. bersinar ala2 mutiara kat lautan.. muahahaahah..(tak hengat). Dari pharmacy aku jalan masuk ke Bodyshop, thought of buying my fav body butter product.. adik tuh pulak kata tak dak stock.. body scrub favorite either mango or papaya pun tak dak. Ee.. tak best. Aku keluar berjalan ke kedai MPH yang besar kat Subang Parade.. lama aku kat dalam.. tapi satu buku pun aku tak beli.. haha baca buku free, habis jugak laa aku baca. ahaks.. Magazine bulanan belum sampai.. hmm boring n tak best.

Sebelum balik, i enjoyed budak2 primary schools kat area subang and USJ nyanyi choir.. hmm nice and sweet sangat.. Haha teringat dulu masa sekolah nyanyi choir, nyanyi solo.. haha semua aku balun. Rasa dah penat berjalan dengan rasa sengal kat belakang aku drove balik rumah. After 5 minutes anak-anak buah aku pun sampai rumah dari rumah orang kahwin. Malas aku nak pi because ini sedara sebelah abang ipar aku. Akhirnya malas aku membawak ke hari ahad.. Ahad kawan sepejabat aku kahwin.. hmm my good friend. kawan seperjuangan pulak tuh.. dia kahwin pun aku tak pegi.. Sengal kan..? hmm badan pun rasa tak sedap, pinggang pun sengal, assignment pun kena buat.. so i need to set my priority here.. progress of report nak kena tunjuk esok.. hmm so i’m very sory inaz.. very very the sorry.

Monday was a new day for me.. aku rasa I have been rejuvenated and full of good mood to work.. (kadang-kadang aku lebih rasa selesa bekerja, datang and masuk office dari duduk rumah.. pegi bercuti tuh.. lain la kan) hari tuh doctor Anuar advised aku pi swimming.. aaa best nyer kalau dapat pi swimming kat laut biru and hijau.. hmm teringin nak pi pulau lagi.. (bila eee?)

Guess, where is this heaven located?
Guess, where is this heaven located? I've been there once, and i luv to be here again..

September 9 and Acik’s open house

First time in my new house. It’s Saturday..

Mak and abah masih dekat Ipoh, dah dua minggu opah aku dalam wad. Last week aku ke ipoh, but this week.. aku tak balik. Probably, Opah aku akan discharge kalau keadaan mengizinkan. Doctor kata lagi seminggu. Kesian mak aku and makcik2 yang lain. Penat menjaga opah dekat hospital. Mak aku menantu favorite opah aku, opah tak kasi mak aku balik sini…

Sian mak.. dia pun miss kat aku.. masa aku nak balik sini last week, yoyo nangisnya.. heheh lawak laa.. i know she miss me.

Pagi tadi aku bangun selepas subuh.. bukan boleh solat pun, sambung tidur sampai jam 7am. 730 aku bersiap untuk kepasar. Kak ila nak beli barang. Dalam fridge rumah aku memang dah banyak barang.. So aku hanya tunggu dalam kereta. Lepas pi pasar, aku balik rumah, terus bersiap untuk ke KLCC. Ada plan untuk menonton bersama kawan-kawan aku. Jam 1045 aku sampai sana, luckily aku dapat claimed goodies bag with T-shirt. Aku tengok citer 9 Sept. Cerita melayu, Ceritanya sangat free and easy.. boleh la tahan. Hmm probably itulah kali pertama and terakhir aku tengok cerita itu. ceritanya, tak sampai ke specification untuk di tonton semula.. Hehehe

Selepas menonton aku round masuk ke kedai music, apa yek kedai tuh, lupa la namanya, Times book stores and ke BodyShop. Bought few things for living yang dah habis dekat rumah aku, hmm no discount.. macam sakit skit bayar, but what to do.. its necessary.

Sebelum balik aku tapau favorite menu @ Avenue K food court. Thought wanna call mama, whether she’s working or not.. tapi takut aku menganggu orang kerja, takutlah… akhirnya aku balik tanpa jumpa mama atau kawan2 lama yang masih bekerja di Petronas.

On the way balik.. masa aku dalam train, food yang aku beli pulak leaking.. mujur ada seorang Chinese lady menghulurkan tissue pada aku, at that time, aku check dalam handbag aku tak der tissue pun, tq.. Aku transfer barang-barang yang aku beli di Bodyshop tadi aku masukkan dalam paperbag satu lagi.. Aku masukkan food yang aku beli ke dalam paperbag Bodyshop. Aku pun laplah paperbag yang dah terkena soya sauce, after that, a man beside me, mintak tisu dari tangan aku, spontaneous aku bagi, he swept the balance soya sauce di atas lantai train… bersih.. later i took back the used tissue and roll it in a small receipt.. aku akan buang bila sampai ke station aku. Thanks to that Indian guy.. alhamdulillah ada jugak orang yang membantu waktu aku perlukan pertolongan..

Aku reached Tmn Jaya station je hujan dah turun.. Cepat2 aku masuk dalam kereta.. Start engine and terus memandu balik. Aku tak ingat jam pukul berapa tapi perut aku and badan aku dah menggigil nak makan. :D. Sambil2 tengok goodies bag yang aku dapat, sambil makan my favorite Pan Mee. Lepas makan, tengok TV aku tertidur…. hm tidur melepasi waktu asar, memang aku akan mimpi yang bukan-bukan… aku pun tak faham.. mimpi permainan tidur..

selepas menonton Crayon Sin Chan, aku and adik bersiap untuk keluar. Aku ambik kak ila di rumahnya and terus ke Cheras, Bandar Tun Razak.. rumah makcik Azizah aku di Taman Jaya. Mengenangkan tak der apa2 yang aku boleh bawak ke rumah acik, aku singgah di kedai buah.. mak aku selalu pesan, “Pergi rumah orang at least bawaklah buah tangan..” aku pun dah jadi janggal kalau pergi ke rumah makcik2 tak bawak apa2.

Food dekat rumah makcik aku.. fuhhh heaven.. nasi tomato, rendang daging, ayam masak merah, curry dalca, nasi himpit, kuah kacang, papadum dengan biskut raya makcik aku yang irresistible.. lepas makan, macam biasa aku dah standby duit raya, pasal dua pupu aku ramai yang dah kahwin and beranak pinak. Kebetulan nenek saudara aku pun ada di sana. Aku menghabiskan duit raya yang dah hampir2 habis… mujur Rm500 yang aku peruntuk untuk duit raya, cukup jugak laaa.. probably tahun depan kena up skit kot.. ahli keluarga makin bertambah. anak buah aku sorang lagi on the way.. tahun depan anak buah aku jadi 14 orang.. cuma anak kakak aku, Mikhael and Misha ajer yang tak der di sini.. kesian dorang.. tak dapat nak kumpul duit raya.. Teringat aku kat Misya.. “Misya nak balik rumah nenek dekat Malaysia..”. i miss her so much.. ๐Ÿ˜ฆ

Malam 15 Ramadan

Ikut kiraan aku malam ini malam ke 16 ramadan. Semalam mak aku kata malam nih baru 15 ramadan.. tapi yang pasti semalam witir aku takde bacaan qunut.. hehehe.. Aku sempat solat dekat rumah aje.. badan penat.

Petang aku keluar office awal, jam 5 je.. Balik rumah aku terus hantar fidah ke Station Jln Duta. bas kul 730. Mak aku siap bekalkan aku mihun and air lagi.. aku kata “just air je mak.. dah cukup”. Mak punya pasal aku ambik je. perjalanan ke Station Jln Duta jamm giler. Banyak kali tersangkut dalam jamm. Dari jam 5.40pm aku bergerak dari rumah aku sampai dekat sana dalam jam 6.43pm. Aku drop fidah and terus memandu balik. Jalan masih jamm. Aku pancung masuk ke NPE, at that time dah 7.01pm, aku memandu laju jugak laa.. akhirnya aku sampai rumah, bukak pintu azan magrib baru berkumandang.. hah.. syiokk..

Last weekend Saturday aku bantai tidur dekat rumah. Takde aktiviti lain yang aku boleh buat. Lepas sahur, aku solat, mengaji and pegi pasar. Lepas balik dari pasar, aku terbungkam sampai tengahari 12noon. jam 12 noon aku celik mata lepas tuh tidur lagi… sampai jam tiga.. muahahah.. jam 315pm aku baru zolat zohor.. lepas solat mak aku kata dia malas nak masak.. aku pun ke dapur, disebabkan dah tidur banyak, aku pun masak la apa yang ada kat dapur. Aku buat macaroni and chicken tomato sauce, sayur campur goreng dengan udang and aku buat pegedil. Dah siap semua barang, aku solat asar.. Jam 6.00 baru aku mula masak.. tak best masak awal.. nanti food tak fresh.. hehehehe.. syiok berbuka hari sabtu dengan family.. sambil enjoy cerita budak2. Upin and Ipin.. dekat channel TV9. menarik cartoon nih.. aku suka sangat..

On Sunday, makcik aku, Acik Zizah, ajak berbuka dekat rumahnya dia Bandar Tun Razak.. hmm tapi cam susah la plak.. Kereta aku pun tak cukup nak masuk mak, aku, fidah, kak ila, intan, abah and hidayah.. Akhirnya magrib tuh abang ipar aku sampai dekat rumah, katanya esok ada meeting kat Putrajaya. Abang Ipar aku bawak kereta Avanza.. So aku pun pakai kereta tuh and pi rumah makcik aku. Kami pegi lepas solat terawikh.. Kitaorang berjemaah dekat rumah, aku jadi iman untuk solat Isyak, adik aku jadi imam untuk solat terawikh.. hehe lawak betul adik aku jadi Imam. Rock… Lepas solat kami bergerak jam 940pm. Aku, mak, fidah, kak ila, hidayah and adik. Abah ku pi surau kat rumah. Sampai sana dalam 1010pm kot. Jumpa nenek saudara. Nenek itu soranglah yang tinggal sekarang. Adik beradik dengan nenek aku yang meninggal kira-kira 50 tahun yang lalu.. Aku tempah kuih raya dengan makcik aku. Hmm paling best kat makcik aku nih is kuih tat nenas and almond london dia.. tapi aku rasa semua kuih makcik aku nih sedap.. tiap-tiap tahun aku tempah kuih kat makcik aku nih.. aku tempah tiga jenis aje, mak aku kata, dia nak beli kat makcik sorang lagi pulak.. nanti terasa plak makcik yang sorang lagi tuh.. to be fair.. kena la bahagi dua..