iftar gathering @ level 12, Menara Office ku.

Last Friday was not my very happy day. Seawal subuh dapat berita pemergian paklong. Soon as my mum told me.. aku menekup muka.. menahan tangis.. yang akhirnya terlerai jugak… I really miss the moment where we were gathered at the table and chitchatted with paklong and family. 😦

Petang tuh bos aku suh aku take over her place in a concall with orang penang. Due to she has an urgent meeting in USJ office.And I was all alone during the concall.. Fuh soalan orang penang as usual, memang payah nak jawap.. well bab goreng-mengoreng and membina ayat so that people convince with my answer, it is part of my job now.. I am not saying that we have to lie or give fake facts or reason.. but actually I am trying my best to convince the other party that we can do this and that.. and itu bukan janji kosong.. Aku jenis yang tak suka tabur janji kosong.. so usually I will told them apa yang aku rasa, we are capable of, in other word, relevant and realistic.. hmm barulah ada ITIL.. do I act like an ITIL certified person?.. hehehe.. i am certified.. 😉

)
Thanks for helping Ivy.. 🙂

Originally the iftar gathering was not my idea.. earliest, we plan to have a dinner at hotel or any restaurant near subang jaya, but it seems that.. tak semua kawan-kawan sini yang willing to spend more on food. (Unlike me) and ramai pulak yang baru bekerja… so I decided to think on the most cheapest or perhaps yang paling mudah. Hehe.. I’ve sent email to all, suggested that, we will do a pot luck style.. instead of cooking it.. we buy it from Ramadan Bazaar yang glamour kat SS18, subang jaya. Kawan2 lain agreed.. (hehe seronok). I’ve collected sorang RM10, bos aku pun orang pertama bagi duit for the buka puasa, even though she’s not joining the Iftar, due to her eldest son yang baru nak belajar berpuasa.. Dua, tiga hari aku survey and asked my colleagues nak makan apa.. hmm on that day, kak ila kebetulan balik awal, 1400, so she offered a hand of helps.. to buy part of the juadah berbuka yg kwn2 kirim..(hmm thank you bebeh.. I luv u) kak ila bought ayam percik, hot soya drink, kuih tepung pelita, murtabak and macam2 lagi.. Aku during lunch hour, keluar beli cut fruits kat kedai buah favorite aku.. dekat SS15. buah-buahan kat sini fresh and at reasonable price. Jam 1630 aku turun ke dept pantry tengok perkakas apa lagi yang tak cukup..pingang, mangkuk, hot drink semua aku checked and ordered dengan makcik pantry.. Baik makcik pantry tuh.

Approximately 1740, kak ila sampai dekat lobby office aku. Aku suh kawan-kawan aku bawak food naik atas, meanwhile aku, izzati and achu went to the Ramadan bazaar at SS18. Fuuh banyaknya makanan.. kelmarin aku dah surveyed.. hari nih aku datang. Kami tak beli banyak sebab kak ila dah tolong belikan yang lain2. We just bought Satay,

)
muka2 girang lepas berbuka 🙂

sambal tumis petai (mummy-to-be-izzati nak yang nih), sambal belacan.. (hmm nyum nyumm. Sedap), achu nak chicken wings and air asam boi. Kami tak membeli banyak, because ada gak kengkawan yang sempat buat itu ini, ada spagetti Bolognese, ada kek batik, chocolate cake, agar2, cream caramel, croissant tuna with cheese and entah apa lagi aku tak ingat. Drinks we have, Nescafe, hot tea, soya bean, asam boi and air suam. Bila aku drive balik ke office, dekat tingkat 12, semua makanan dah terhidang.. waahh best nyer. Baik sungguh kawan-kawa

By 1915 kami berbuka.. there are just 12 of us, yang non muslim, tak semua dapat joint.. just Ivy yang tunjuk muka.. Thanks Ivy for joining us.. Yang lain tak dapat joint. Sayang ye. Food banyak sangat.. About 830, kami makan, makanan masih banyak.. kami pakat2 tapau dalam plastic and clear the venue kasi cantik balik.. by 930 aku sampai rumah.. best gak.. buat gathering macam nih.. thanks to all my friends.. terima kasih kerana membantu and menghadirkan diri..

I am free

Hari inilah adalah hari paling happy aku rasa.. walaupun agak sakit dekat badan aku nih.. yet am happy. Awal pagi aku bangun and bersiap untuk ke hospital dekat subang jaya. hmm mak temankan aku. Terima kasih mak. i luv you. 🙂 . Kak ila pun temankan aku. Kak ila masuk lambat hari nih, semata-mata nak teman kan aku. hmm Sayang kak ila.. (hmm rasa cam nak nangis plak)..

Sampai dekat SJMC, aku park kereta, kotak parking yang paling dekat dengan tangga. Lucky huh.. Alhamdulillah. Terus aku call kak ila. Kak ila dah tunggu dekat lobby hospital. Dari lobby aku, mak and kak ila terus naik lift ke tingkat tiga, out-patient center. Kak ila tolong aku ambikkan number, duduk sekejap and terus di entertained. After 15 minutes, aku, mak and kak ila dah duduk depan bilik Dr Anuar. Hanya menunggu di panggil masuk..About 10am, kak ila turun bawah ke tempat kerjanya.. Lepas been examined by Dr Anuar, aku pi turun ke imaging dept.. hmm lucky i dont have to go thru MRI.. hanya buat lumber spine. huhu amazingly.. outcome gambar x-ray aku cantik.. huhuh tulang sihat bhai…. hmm tapi apsal aku sakit..? hmm probably terseliuh and terkehel ke apa.. i dont know.. hahaha.. Dr Nuar sent me to physiotherapy.. i need to visit this dept twice a week.. for 6 sessions.. lama jugak aku di dalam.. hampir satu jam. Kesian mak tunggu lama.. sampai dia tertidur dekat sofa…

At 1300, kak ila datang jumpa aku di rehab services dept. she took my medicine prescription.. and brought to the pharmacy.. sementara aku and mak, pergi turun ke restaurant Taj cafe yang berhampiran dengan hospital. Kesian mak. Dia dah lapar.. After lunch aku, mak and kak ila singgah kat pharmacy to collect my medicine.. At 1400 aku keluar dari hospital, di temani kak ila and mak. Thank You so much kak ila…

On my way home, aku ambik adik dekat depan Carrefour Subang Jaya. Katanya nak carik jangka lukis special for her project, to draught a house plan.. She is really an expert.. hahah boleh jadik freelancer adik aku nih.. berbakat. Apa jadi pada bungalow idaman aku yang dia lukis dulu?.. hehe adik aku tengah cuti nih.. boleh kacau dia.. Aku nak tengok bungalow angan2 aku.. ahaks. Berangan nak ada special cubicle for steam bath and to have a jacuzzi, ada bilik bacaan yang rak bukunyer tinggi, hmm mesti la kena ada tangga, ala2 macam cerita harry potter tuh.. kat kedai jual magic wand, ada pool, hmm ada tennis and squash court dlm rumah muahahah.. (ganas angan2 aku nih) (Ekin di alam fantasi.. )Kuang kuang kuang.. Whateverrrrr. akhirnya jumpa jugak alat yang fatihah nak beli.. somewhere in SS15.

Hampir jam tiga kami sampai rumah, abah sekejap2 telefon tanya update. On the way balik, berenti dekat kedai favourite abah, belikan lauk pauh favouritenya. Sampai rumah, aku rasa sengal..duduk sekejap, solat pastu aku rehat dalam bilik.. About 6 aku bersiap untuk ke class. Class Dr Harcharan on pulak masa tengah cuti sem nih.. hmm nak buat macam mana.. aku rasa rugi nak tinggalkan class. Class start @2000. Dalam class hanya ada discussion and gathering info from group members.. Dalam 2210 baru habis class and balik rumah.

And as usual, mak aku memang akan jadi penunggu setia setiap malam aku ada class. Dia akan tunggu aku sampai tertidur dekat sofa depan.. Kesian mak.. Abah pun akan duduk dekat kerusi kesukaannya, sambil tunggu aku balik. .. Kalau jam 2300 aku sampai rumah.. dorang tetap ada dekat dining room. Sama ada sambil menonton Tv and membaca paper. Tq mak and abah.. I luv both of u.. u are my heaven.. muaahss

Online gathering

Hujung minggu yang aku boleh tafsirkan sebagai paling sambil lewa… aku betul2 free and tak buat apa2. Kecederaaan mengakibatkan aku tidak boleh bergerak aktif. hmm esok appointment with doctor kat SJMC dah set. aku pun dah apply cuti awal2.. supaya tidak menyusahkan kawan-kawan dekat office. Insya allah ada masa.. habis rawatan aku.. aku akan singgah ke office. Serba salah pulak aku.. since aku yang menjadi kaki and tangan Inaz yang sedang bercuti kahwin dekat Balik Pulau, Penang. Selamat Pengantin baru Inaz. 🙂 . Wishing you all the best and cherish with happiness for your brand new life.

Petang tadi.. setelah sekian lama, tak berconference dengan kakak aku.. Kami sekeluarga berweb-cam online MY-NZ. RIndunya dekat orang sana. Muka Kakak aku bertambah bulat.. Mak kata dah macam muka aku. Muahahah. Kakak aku yang baru keguguran kandungannya yang berusia dua bulan telah di nasihatkan oleh mak.. untuk berpantang.. Hmm aku tak tahu pulak.. orang keguguran pun kena berpantang.. ihiks. Tapi kakak aku jenis.. selamba. Dulu masa kakak aku lahirkan Mikhael.. after 8 days dah keluar berjalan pegi berhari raya sekitar kota London. Walau di tegah.. hmm tak jalan gak kakak aku nih..

Rupa Misya and Mikhael.. makin lain dan makin mature pulak aku tengok.. Mikhael tak habis2 cerita pasal sekolahnya, online gamenya and perkara mengarut yang dia habiskan dengan adik. Hampir sejam kami online and webcam.. terubat rindu mak and abah. Adik aku kata Mihkael dok bercakap omputih di corong speaker… agak kelu bila nak bertutur dalam bahasa.. same goes to misya.. Misya Joe ikut slang New Zealanders. And Mikhael sound a bit jelaous, when i told him that i’m learning Mandarin.. Katanya dia dah lupa. i asked him..” Mikhael buleh kecek Kelate dok?”.. hehe he replied. ” skit skit..”

Habis conference, aku, adik and Hidayah drove to SJMC. Ambik Ibu Hidayah. Hidayah happy sangat bila aku bawak dia jalan-jalan waktu petang.. Seronok, walaupun sekajap sangat. Thought nak bawak Hidayah jalan dekat Taman Tasik Subang Jaya.. hmm kesihatan ku tak berapa mengizinkan. Probably lain kali. Mak pun terpaksa menunda tuntutan nak pi shopping skit untuk raya hari lain.. tergendala..

Old School gathering..

Entry about my team building belum sempat nak menaip dekat sini.. last weekend another event.. Gathering dengan kawan-kawan sekolah menengah aku dekat Ilham Resort, Tanjung Biru, PD. Hmm probably can scratch a bit now and here..

Friday.. after work, am packing all my things into my backpack. Mak, abah, adik, kak ila and hidayah ikut sama ke gathering ini. Lepas solat magrib kami bertolak. Husband kak ila tak dapat cuti.. and he allowed kak ila to go with me.. Kami semua excited dapat bawak hidayah jalan-jalan… Hidayah's First Step
nak bawak hidayah mandi dekat pool.. aku rasa sure dia akan suka. 😀 “Nanti auntie bawa hidayah pi mandi kat pool nyer.. ” (kalau hidayah pandai jalan lagi best..nanti nak ajar hidayah pi snorkeling boleh tak. hehehe )

Sampai dekat PD about 10 something.. supper kat restaurant tepi jalan jap, lepas tuh kami check in kat Ilham Resort. hmm Aprtment dia cantik.. yang best panorama dari tingkap hall and bilik air yang ada balkoni menghadap pool and laut. Whatever it is. hari dah malam.. nanti nyamuk pulakk.. so kena tutup balik tingkap. nak plak resort nih betul2 sebelah hutan rekreasi (utk jungle trecking kot.. ee lama dah tak pi jungle trecking)..

Saturday morning.. kawan-kawan aku bertolak dari rumah masing2. Antara yang datang Azma, husband, the brother and 2 kids, Nazrin, husband, the sister and 4 kids, Izwan, Wife and kid, Along (Izan Izamuddin), wife brother and kid, Abai, and Pudin.. Azma and Nazrin datang dengan lauk pauh yang berbekas besar2. Mak aku kebetulan pagi tuh memasak nasi lemak dengan sambal ikan bilis and sambal tempe.. dalam waktu tengah hari kawan2 aku yang lain sampai dekat rumah tuh.. nasib baik masa tuh aku dah naik dari swimming pool and dah siap mandi.. kalau tak kesian lama kawan2 aku menunggu. Dorang semua kawan2 dari class yan sama, sama ada dari tingkat 3, 4 atau 5… seronok dapat jumpa dorang balik.. walaupun ada yang aku tak jumpa hampir 10 tahun. Hmm anak Nazrin pun dah 4 orang.. (besar dan meriah keluarga dia.. ) even anak azma pun dua2 girl.. dua2 suka warna pink.. just like Misya, my niece. Lembut, sopan anak azma the second.. very sweet.. (mengingatkan aku pada Misya.. i miss her so much. 😦 ) After 2pm kwn2 aku bawak anak2 dorang mandi kat swimming pool, dorang pun tak sabar nak terjun kesitu.. Lewat petang.. aku main layang-layang.. hmm tapi sayang angin tak berapa nak ada. Layang-Layang tuh kak ila beli pagi tadi masa aku dengan dia pi beli barang untuk melengkapkan menu bbq dinner malam nanti.. banyak tempat kami stop.. sampai abah call dari rumah penginapan..

Dinner, aku dah tempah bbq set dengan resort. hmm tempat pun ok and cantik.. aku buat, marinated sesame chicken, veggie salads, potato jacket, sausages, burger, and thousand island (homemade), Pudin bawak ikan siakap and marinated honey chicken, Izwan bawak nasi putih.. Tukang bakar husband Azma (Shariman) and husband Nazrin (Mel), sesekali pudin joint and tolong skali. Husband dorang sempoi and ok.. siap bagi pelepasan lagi.. because after dinner kami ada meeting aka gossiping session kat bilik atas. Sambil sembang2 cerita lama… sambil minum air and makan kacang. Izwan, Along, Pudin and abai menyewa kat bilik tingkat atas.. hari tuh aku cuba apply 2 aptmt.. hmmm tapi tak dapat.. Company aku approved untuk 1 rumah ajer.. murah giler less than Rm50.. tapi kawan2 aku menyewa and they hv to pay RM460 for one aprtmt. Aprtmet yang sama. Alahai kesian dorang. ( tapi dorang banyak duit.. hahaha tak der hal punyer ) Sembang sampai awal pagi..

Sunday morning.. kami ramai2 turun dari dua buah rumah.. ramai2 layan swimming pool, sambil kawan-kawan yang lain dok melayan anak masing-masing.. 1pm kami keluar and bergambar ramai sebelum balik… Keluar dari resort.. aku ke arah seremban.. Singgah rumah Mak Long and Pak Long.. rindu dah dengan dorang.. lama aku tak jumpa. Mak kata hari tuh masa mak balik kampung.. dorang tanya pasal aku.. ala2 pelik because mak and abah aku balik tanpa aku. Biasanya aku yang bawak mak and abah kemana-mana. Balik rumah aku terbungkam awal.. sedar pukul 4am, solat isyak.. sambung tidor balik. ahaks..

Pagi Yang Gelap.. kini sudah Terang.. :D

Ahaks.. Pagi yang lebih terang dari hari lain.. huhuhu.. berdebar giler. Alhamdulillah syukur sangat2. penantian dah berakhir, segala pertanyaan sudah terjawab… Result dah keluar and alhamdulillah.. I am listed on a dean list. Memang impian aku… Insya allah i will work better, harder and smarter on this coming semester. Kena pasang strategy awal2… hmm ada kawan aku dapat 4.0.. hmm takkan aku tak boleh dpt kan? Syiokk..

Tak der aral melintang… hmm aku nak langsaikan nazar and hutang aku.. Mak aku pun kata OK.. Nak hantar makanan dekat surau rumah aku… doa selamat skit..Insya Allah..

Minggu depan aku ke Janda Baik for a team building.. hmm lepas tuh gathering dengan kawan-kawan sekolah aku dekat ilham resort. Apartment dah confirmed.. hmm aku nak bagi dorang makan best best… lama betul aku tak jumpa dorang… Azma, Izwan, Nazrin, Shahril, Sherry and Abai.. dorang nih semua dah berkeluarga, entah berapa orang anak dorang aku pun tak sure.. Just aku ngan abai je single.. (hmm dengar kata abai nak settle down this year..bila ye? ) Aku akan bawak mak, abah and adik sekali to this gathering.. menu apa yee nak buat? .. marinated chicken, beef, and sausages tuh biasa.. hmm hari tuh, masa aku pi gathering last Feb i guess.. hmm aku buat chicken bbq, wrapped potatoes.. salads, thousand islands.. hmm this time… takkan menu yang sama?…. hmm thinking of nic dessert.. hmm lama dah aku tak buat chocolate mousse. Hmm… haa creamy giler.. sedap dan sangat menggemukkan.. arrghh teringat chocolatess pulak tengah-tengah malam nih.. nak pikir dulu buat menu apa…

As of now.. bye and chaw.. 😀

August 21, 2007

Alhamdumlillah, sakit kepala semalam dah hilang pagi ini.. my heart says, i want to arrive early @my office. Huh.. jangan harap. I reached my office @8.40am. What i like about my company is.. you can come to the office at anytime, provided you stay in your office for atleast 8 hours. Well there is no one to tell me that this is incorrect.. definitely it is not in the company mission statement or rules and regulations. it is base on trust.. Hehe.. first we are working as long as we have our customers and businesses. Customers usually are contactable after 9am. Hehe.. otherwise we will attend customer place at their convenient time/place. Office aku tak pakai system punch card or swipe card. Hehehe… Kalau aku kerja kat tempat lain, sure kena rekod masa masuk and keluar. hehe Jahat aku.

As usual, since we’re SP now.. every Tuesday memang ada conference. Tepat jam 10am, aku masuk bilik meeting, dengan fail hitam biasa aku. Cerita pasal nak menandatangan akujanji and termaktubnya perjanjian antara company aku and company kat penang nih. Last week all engineers yang kami hantar, semua dah balik sini. Azran, Bakari, Miswan,Humaimi, Chiew and sorang lagi aku tak ingat. kebanyakkan dorang lulus cukup makan.. 80% is markah lulus. Aku cerita dekat kawan-kawan lain yang akan pergi training semua dah kecut muka and perut. Kalau failed nampak gaya, no business. Tak qualified sapa nak bagi keje.

Waktu petang tadi aku decided nak tengok cerita Rush Hour 3 esok. Aku pun call TGV sunway piramid and reserve 2 tickets. Untuk aku and ayung. Esok jugak akan ada briefing dengan Call centre and all engineers yang involved dalam project ini. Definitely aku tak der buat apa2 preparation untuk slide or anything. Even team lead aku pun tak cakap apa. Dia pun tengah bercuti, wifenya baru delivered last week. So.. perlu ke aku nak bentang apa2. Nanti kawan-kawan aku tuh bukan tak tahu lorat diaorang, tanya macam2.. tanya itu tanya ini. walaupun dah jelas and terang kitaorang explain hari tuh…

Tapi kesian plak dorang kena seat for tests and certifications untuk project ini.. Harap-harap lepas nih tak der yang failed. So far antara 6 orang tuh, ada sorang failed.. arrrghhh aku yang risau plakkk…..

Aku dan Kayangan

Last weekend, rancangan aku, Joint get2gather blog kawan aku, budiey.com
Excited masa mula-mula aku register nama. Ingat aku nak gamble aje pegi sesorang.. akhirnya aku tukar fikiran. Aku invite kawan-kawan aku yang lain, tapi sorang pun tak available. Second try, aku cuba ajak, kawan dekat YM aku. Budak nih baru pindah ke sini, and tengah carik kawan. New to this town, aku cuba ajak dia, tapi dia pun dah ada plan lain, hari yang sama. Aku ajak sedara aku to joint me, hmm dia pun busy. Suddenly, i saw one name.. nama yang dah lama aku tak nampak. Schoolmate aku. Dulu aku selalu pegi kerja sama-sama dengan dia, sebab kebetulan office dia pun kat jln ampang. Farah Waheeda masih bekerja dekat tempat yang sama.

Aku pun plan dengan dia. Kami jumpa dekat kommuter and naik train sama. Luckily kami tak perlu tunggu lama. bercerita itu satu kemestian. Tak berhenti and tak kering gusi. Turun kat KL sentral, kami berjalan ke monorail. Orang tak ramai lagi… kami terserempak dengan Aien. Also my schoolmate, yang memang setia dengan blog kawan aku nih. Kami sampai awal dekat Times Square. Sebab aku nak claim goodie bag dengan t-shirt yang cantik.

Waktu tayangan jam 1200 noon. Ceritanya ringkas, simple, tapi kurang realistic aku kira. Ada banyak unsur capitalism dalam cerita tuh.. Hasad dengki, gedik2 itu memang trade mark filem melayu sekarang. Hmm tapi kalau gedik yang macam Dynaz buat dalam filem tuh, aku kurang suka skit, mungkin aku lebih suka watak gedik, Abby Abadi, dalam manjalara, gedik campur humour and mengada-ngada. Muahaha.. syiok aku tengok. Dan aku memang tunggu Dia setiap kali siaran Manjalara.

Watak hero dalam cerita kayangan nih, bagi aku biasa.. Tak der sampai jatuh cinta, macam sesetengah orang. Heronya sekadar tinggi, berkulit cerah dan berpakaian ala2 grand gitu. Mungkin sebab aku tak attracted to orang lelaki kulit cerah kot.. heheh itulah masalah aku. Aku selalu rasa, orang lelaki berkulit gelap, lebih macho and they have invisible magnetic attraction kat mata aku. Muahahah.. Hm itu pasal David becham tak masuk list aku. Muahahaha.. aku pun tak termasuk list Mr Becham tuh.. heheh funny. Antara dalam list aku sampai sekarang is, Tiger Woods and Will Smith.. berangan la ko Ekin… hehehe. Kawan kat sebelah aku, dok cakap hero tuh hensem, jatuh cinta and so on.. tapi kenapa pada mata aku.. tak der perkataan tuh?. Aku nih rabun ka..? Bila kawan aku cakap dia jatuh cinta dengan mamat tuh, otak aku akan berpikir, “mari kita selekehkan rambut mamat nih.. bagi dia pakai baju yang compang camping.. bagi badan and mulut dia berbau, and so on, so on.. adakah dia masih handsome and orang boleh jatuh cinta?”.. hehe jahat aku… Whatever it is.. setiap orang ada pandangan tersendiri mengenai istilah cantik/handsome. Tapi Nur Fazura.. memang manis orangnya.. She dont even need to smile.. itu pun dah cukup cantik.. Alhamdulillah pemberian tuhan.. Hm aku rasa tak mustahil kalau raja muda johor tuh nak kahwin dengan dia pun.. If ada jodoh fazura..

Hmm tak bleh tulis lebih-lebih.. nanti kena saman plak. Anyway.. This article is not valid in any court on this world walaupun court itu dekat planet Mars. Macam-macam sekarang kan… blog itu ini.. cakap itu ini.. kadang-kadang pelik jugak macam mana la orang nih dapat cerita.. sahih ke tidak.. hmm.. macam mana orang reka cerita ? Kalau tak der angin… macam mana pokok boleh bergoyang plak.. ? orang sekarang akan jawap.. orang goncangkan, gempa bumi, construction and bla bla bla… Heheh macam2.

Habis menonton, kami semua makan ramai-ramai dekat rasa utara.. Untuk birthday Din aku and farah hanya bagi coklat.. aku tak tahu plak nak bagi apa… Hmm tapi sayangnyaa…. T-shirt yang aku dapat size S… Hmm kalau aku yang pakai. macam buah nangka kena bungkus laa.. muahahah. I just luv the pic on the shirt… Gambar fazura besar.. she’s so sweet.. natural sweetness..