Bahasa apa?

Waa lama nya aku tak luangkan masa menaip dekat ruang kecik blog nih.. miss it so much.. too many things yang kena concentrate the weekend of puasa are those days yang paling meriah.. berbuka bersama family kakak and anak2 buah yang boleh tahan nakal.. Atikah pun semakin chubby. Cuma family abang je yang datang berbuka di pertengahan minggu, hmm definitely aku tak bleh joint.. because class habis pun 1030. sampai rumah pulak about 11pm dah..

Am a bit lucky because during this bulan puasa, hanya ada class 3 hari. 4th and 5th days of a week, aku tak dak class. Only on Monday and Tuesday yang menuntut aku untuk berbuka dekat tempat belajar.. hmm menu biasa buka puasa either kueh tiow or Meehoon goreng basah. Kedai tuh masak sedap. Biasala, aku akan request lebih sayur hijau with extra charge.. hmm biasanya tuan kedai tu pun tak charge aku. Walaupun aku kata nak tambah duit. Hmm rezeki la tuh 🙂

Hahaha.. Last Tuesday masa aku nak untuk bekalan dalam class puan Hamidah, aku tanya la orang kedai tuh, whether he wants xtra coins.. (kebetulan pulak cashier nya orang indon).. aku nak gantikan dengan Rm1 or Rm5.. budak cashier tuh reply.. kak.. satu ringgit ini kami butuh di sini (lebih kurang laa). Aku yang memang tak reti bahasa indon and dengan tak tahu malunya bertanya.. Butuh?.. butuh tuh apa? ..si budak cashier nih pun dok pikir.. aku pun hehe memikir.. budak cashier tengah dok pikir lagi… aku kata pakai, perlu ke? budak cashier replied  haa yaa.. pakai.. kami kerap pakai/perlu rm1 di sini.. aku replied.. Owh.. hm tak per no big deal.. AKu pun ambik makanan aku, ambik balance duit aku and berjalan menuju kekereta aku. Dalam hati aku gelak geli hati.. bila memikirkan.. yang aku a bit bengong bahasa indon yang simple..

Teringat dulu kat TPM, masa aku kerja sama dengan masyi, support users sebuah international bank untuk seluruh Asia Pacific… hahahah. Aku selalu pass call orang indon kat masyi, because aku tak reti nak bercakap bahasa indon, bila aku cakap bahasa melayu pun dorang tak faham and aku pun macam bengong bila aku tak berapa pandai nak bercakap bahasa melayu when it comes to kerja… Bahasa pasar macam aku tulis kat sini bleh laa.. Haahahah.. sadis.. masyi terror banget speaking indon.. aku pun suka mendengarnya.. sedap and kena je plak bunyinya..

Semalam, ada test pulak untuk bahasa Mandarin.. aa menganga aku bila dengar dialog dalam class.. ya allah memang la boleh faham, tapi adoii cepatnyer cakap and bila cakap cepat, memang laa takterkejar aku nak memaham.. Sabar je lahh. hmm cam ner nak master mandarin nih haa.. Aku suka bahasa nih, menarik untuk di pelajari..

Hmm i stop here. minggu nih aku balik kampung on this Friday.. mengantikan activiti balik kampung because raya aku takkan beraya di kampung.. hmm Ipoh tuh aku tak rasa kampung lagi.. semua family dah pakat nak balik ke petaling jaya.. Isn’t it so weird beraya kat petaling jaya? Hmm aku ok je.. habis2 aku pi solat kat masjid, balik tengok tv ngan anak2 buah aku. Cuti raya pun aku tak cuti.. just dua hari tuh jee… hmm nak wek cam no…

3rd, 4th and 5th days of Ramadan

Tuesday was the second day of puasa. I was not able to break my fast together with mak and abah at my lovely house. hmm.. what a heavy rained, it was so watery on the road, when i was on my way to my car. I just bought a kueh tiow goreng basah, for my buka puasa, and 2 tinned of beverages, that i bought from the Shell petrol pam. It was Pn Hamidah’s class.. class ended at 1100pm.. at the end of the class i feel that there was no more energy in me..my eyes and my voice was a bit hmm husky..and tak keluar dah when i say bye to sue…. i was the only car on the road.. along the way to Glenmarie bt 3. hmm serious tak de kereta.. tak pernah aku balik selewat ini dari class.

Bila sampai rumah aku flat giler.. tapi tak dapat tido terus.. lepak dekat sofa.. bila mata hampir tak boleh nak bukak.. aku ke bilik air, bersihkan diri, solat and terus tidur.  Wednesday was the day i had my Mandarin class. arrh next week test and listening test.. aucchh.. lepas nih kena speaking mandarin.. but i still dont have a confident to talk to my users.. adoii.. just a simple conversation tuh bleh la.. aucch.. ihiks. Lunch hour break on wednesday, boss aku ajak pi berjemaah kat masjid SS15.. hmm aku pun follow.. since last Monday, i had to refuse due to my physio’s appointment. Seronok jugak berjemaah dekat masjid tuh, hmm at least terluang skit masa untuk benda2 baik di bulan ramadan nih. Berbuka puasa with a milo and twiggies in my mandarin class with the rest of my classmates. Continued with Ho laoshi up to 8pm. Habis class solat magrib and terus balik rumah. It was totally darked, mak and abah went out to nearest surau for terawikh.. dua hari aku tak solat terawikh.

Thursday morning.. lepas subuh i’ve connected to VPN.. to access my office network dari rumah, buat report awal so that aku tak stuck dekat office lama2.. plus thursday and friday memang tak der class sepanjang ramadan nih..aaa alhamdulillah. class semua dah di ganti. Thought nak hantar assignment hmm malas nyer nak drive ke campus dalam keadaan hujan dan jamm nih. Belum tentu aku boleh berbuka kat rumah. 1730 aku cabut dari office. report untuk meeting on friday dah siap awal.. huhuh.. syiok. Kali nih boss dell dah tukar orang lain.. hmm havent had a chance to talk to her.. cam ne ye orang nyer. (lain orang lain ragamnya n lain caranya).. Sampai dekat bawah rumah, aku call mak suh turun, mak ajak pi pharmacy berdekatan untuk beli ubat yang dia terlupa nak claimed from UMMC. Wow.. jalan sesak sekitar pasar ramadan kat kawasan umah aku.. sesak. Ramai orang. tapi hati nih tak teringin nak beli.. hmm aku bab nak membeli juadah berbuka nih.. fussy.. (susah betul orang cerewet nih).. aku lebih suka masakan kat rumah.. Balik dari pharmacy, jam dah kul 1845.. mak singgah kat kedai bawah rumah untuk beli kuih sampan untuk abah. Mahal betul kuih muih sekarang… satu 40 sen.. fuh.. nasib baik aku tak berapa enjoy makan kuih-muih.. hmm melainkan yg mak buat sniri jugak yang best.

Aku naik rumah, mak mintak tolong aku buatkan ikan stim… recepi aku yang sempoi.. since nak dekat berbuka, aku singkatkan lengan baju, action.. hahah sempoi. aku pi gatal letak ikan one side and ayam one side. hmm just add, chopped onion, garlic, ginger, oyster sauce, a bit chili sauce, soya sauce, cili padi (mak suka pedas2) about 3 to 4 chopped.. broncoli, carrot and tofu telur (hmm best). A bit salt and pepper di salut ke ikan n ayam. Dah beres.. changed cloths and ready untuk berbuka. Senang giler. And i got compliment from mak.. taraaa.. muahahahah

Lepas berbuka.. ala kadar.. duduk sat 5 minutes, bersihkan diri, solat magrib and bersiap ke surau. Abah dah charlos dulu ke surau awal. aku berjalan seiringan ngan mak… Apakahh mengantuk giler masa dekat surau.. ingatkan habis solat mata aku ok.. akhirnya dalam almost 10pm.. aku dah masuk bilik and tidur sampai pagi..  aaa.. mungkin terganti tidur2 aku yang tak cukup hari tuh. syiok..

It’s friday today.. waaaa best.. hujung minggu.. have a nice weekend everybody..  😀

I am free

Hari inilah adalah hari paling happy aku rasa.. walaupun agak sakit dekat badan aku nih.. yet am happy. Awal pagi aku bangun and bersiap untuk ke hospital dekat subang jaya. hmm mak temankan aku. Terima kasih mak. i luv you. 🙂 . Kak ila pun temankan aku. Kak ila masuk lambat hari nih, semata-mata nak teman kan aku. hmm Sayang kak ila.. (hmm rasa cam nak nangis plak)..

Sampai dekat SJMC, aku park kereta, kotak parking yang paling dekat dengan tangga. Lucky huh.. Alhamdulillah. Terus aku call kak ila. Kak ila dah tunggu dekat lobby hospital. Dari lobby aku, mak and kak ila terus naik lift ke tingkat tiga, out-patient center. Kak ila tolong aku ambikkan number, duduk sekejap and terus di entertained. After 15 minutes, aku, mak and kak ila dah duduk depan bilik Dr Anuar. Hanya menunggu di panggil masuk..About 10am, kak ila turun bawah ke tempat kerjanya.. Lepas been examined by Dr Anuar, aku pi turun ke imaging dept.. hmm lucky i dont have to go thru MRI.. hanya buat lumber spine. huhu amazingly.. outcome gambar x-ray aku cantik.. huhuh tulang sihat bhai…. hmm tapi apsal aku sakit..? hmm probably terseliuh and terkehel ke apa.. i dont know.. hahaha.. Dr Nuar sent me to physiotherapy.. i need to visit this dept twice a week.. for 6 sessions.. lama jugak aku di dalam.. hampir satu jam. Kesian mak tunggu lama.. sampai dia tertidur dekat sofa…

At 1300, kak ila datang jumpa aku di rehab services dept. she took my medicine prescription.. and brought to the pharmacy.. sementara aku and mak, pergi turun ke restaurant Taj cafe yang berhampiran dengan hospital. Kesian mak. Dia dah lapar.. After lunch aku, mak and kak ila singgah kat pharmacy to collect my medicine.. At 1400 aku keluar dari hospital, di temani kak ila and mak. Thank You so much kak ila…

On my way home, aku ambik adik dekat depan Carrefour Subang Jaya. Katanya nak carik jangka lukis special for her project, to draught a house plan.. She is really an expert.. hahah boleh jadik freelancer adik aku nih.. berbakat. Apa jadi pada bungalow idaman aku yang dia lukis dulu?.. hehe adik aku tengah cuti nih.. boleh kacau dia.. Aku nak tengok bungalow angan2 aku.. ahaks. Berangan nak ada special cubicle for steam bath and to have a jacuzzi, ada bilik bacaan yang rak bukunyer tinggi, hmm mesti la kena ada tangga, ala2 macam cerita harry potter tuh.. kat kedai jual magic wand, ada pool, hmm ada tennis and squash court dlm rumah muahahah.. (ganas angan2 aku nih) (Ekin di alam fantasi.. )Kuang kuang kuang.. Whateverrrrr. akhirnya jumpa jugak alat yang fatihah nak beli.. somewhere in SS15.

Hampir jam tiga kami sampai rumah, abah sekejap2 telefon tanya update. On the way balik, berenti dekat kedai favourite abah, belikan lauk pauh favouritenya. Sampai rumah, aku rasa sengal..duduk sekejap, solat pastu aku rehat dalam bilik.. About 6 aku bersiap untuk ke class. Class Dr Harcharan on pulak masa tengah cuti sem nih.. hmm nak buat macam mana.. aku rasa rugi nak tinggalkan class. Class start @2000. Dalam class hanya ada discussion and gathering info from group members.. Dalam 2210 baru habis class and balik rumah.

And as usual, mak aku memang akan jadi penunggu setia setiap malam aku ada class. Dia akan tunggu aku sampai tertidur dekat sofa depan.. Kesian mak.. Abah pun akan duduk dekat kerusi kesukaannya, sambil tunggu aku balik. .. Kalau jam 2300 aku sampai rumah.. dorang tetap ada dekat dining room. Sama ada sambil menonton Tv and membaca paper. Tq mak and abah.. I luv both of u.. u are my heaven.. muaahss

Time is running out

Accidentally, i have two pending and unfinished drafts. Hmm me looking at it.. read it and deleted. Not knowing what to type and why should i continue with these stories… am not gifted to be a storyteller.. but am gifted to write whenever i feel/needs to write. (Apo aku mengarut nih)

This whole weekdays i spent it for my working hours and studies.. Revision? i need it so much.. but whenever i touch those books.. i can’t even start it right away.. (apsal aku macam nih aaa?) For this whole days.. i think, most of it.. i spent it on my bed.. (kenapa aku jadi malas? ). must be something wrong, somewhere..(i guess). I really need to go thru Huayu notes and exercise.. (kenapa aku rasa malas macam nih… Ya allah help me) Otherwise.. laoshi aku naik berang

Bulan august already. i guess this month, i will be getting more and more busy at work and school. (Aduii.. banyak benda nak buat). Mak aku untuk kesekian kalinya, remind me to quit from FF. This is because.. i dont even have any free slot.. for my excercise @ gym. Sayang. company aku dah bagi kemudahan.. tapi aku yang tak der masa. last month, i just visited FF, once.. this month, ZERO. (Kesian aku) I think i should stop and remove this FF from my schedule, as of now. Probably this month will be my last month. (Or maybe this would be my second months of ZERO-visit). Anyways.. class gym kat office aku pun aku tak pernah joint. Usually on Tuesday and Thursday after 1800.(Aku ada class, macam mana nak masuk class tuh) I think, my mum was right. I need to let go this. You can’t do everything that you want at one time. (Semua nak.. cam tamak plak..)

Pernah tak terpikir.. time is running out.. it is like… you already have your own scheduled.. you executed it.. but at the same time… your head is thinking.. where am i supposed to find a time.. to suite this and that plan? have you ever feel like.. that..whatever you have in your head.. should be done earlier before you are here (at your current situation). Fhm tak ? (hmm kadang2 ayat aku merapu.. hmm if fhm. ok lah.. tak fhm.. no problemo.)

Sharing is caring… Thanks in advanced.

Huayu = Mandarin language
Laoshi = lecturer/Teacher

My very Friday

I woke up late.. hmm ABC.. 😀

Bersiap and get ready untuk ke tempat kerja. hari nih pegi kerja naik kereta kak ila. Kereta aku masih dekat Perodua.. Service and overhaul everything. Kak ila masuk kul 8am, aku pun ada meeting at 8am. Aku hantar kak ila ke SJMC and terus ke office aku. Exactly 0800 aku sampai office, terus ke lobby office and ke G02 room. Ada la dalam 7 orang yang sampai.. Asri and few engineers dah sampai. Sampai2 letak bag and have a coffee and breakfast. About 815, meeting start. Lucky me aku sempat send the presentation slides kat asri awal pagi semalam @0300. keje giler. Bukan aku nak buat last minutes, tapi malam semalam aku pi bawak hidayah ke hospital.

Habis meeting aku terus naik ke tempat aku.. Inaz pulak tak der, so aku backup dia sekejap.. after 10am.. aku start with keje aku. presentation slides tadi kena edit skit, pasal nak kena hantar ke orang Penang. Lunch hour aku tak keluar makan, nasib baik caterer kat level 12 ada hari nih. So aku just tapau and makan dekat desk aku. About 240pm.. aku send the presentation slides untuk meeting kul 1500 kat boss aku. Verified and OK.

Tepat kul 3pm, aku naik atas and meet with rahimah, asri and conference with orang Penang. Habis meeting macam tiap2 minggu, ada discussion. About 415 aku turun ke tempat aku. Habiskan skit keje and 515pm aku keluar office. Aku terus memandu kereta kak ila ke class aku @ UiTM Puncak Perdana.

On the way ke class, jalan jamm sangat lucky me aku keluar awal.. Ada accident teruk antara lorry and kereta.. hmm masa aku lalu ada mayat yang tertutup dengan plastic putih.. ambulance pergi satu datang satu lagi. Probably ramai yang terkorban.

Subject OI, with Pak Rahim. Interesting. New assignment and project has been assigned accordingly.. termasuk lah submission date. Habis class aku terus balik rumah.. Kebiasaannya masa balik aku akan convoy dengan Suhaili.. So rasa ok skit, nak pulak memandu dekat area Puncak perdana tuh, jalan nyer gelap, traffic laju and dangerous.

Alhamdulillah another week dah habis… aku boleh tarik nafas lega..  😀

My day

There is many things that i want to type here, but times are permanently a constraint to me. Everyday, aku akan keluar rumah @730 or 8am in the morning. Sampai tempat kerja, aku bukak thinkpad aku and terus mulakan kerja. Breakfast? kadang-kadang sempat dekat rumah otherwise, i’ll take my breaskfast @Taj Cafe and Restaurant, Subang Jaya. Habis breakfast, masuk office, commit to my works and @1pm, aku keluar makan dengan Kak Ila. Almost everyday. Or simply fo to the roof top and buy food from the caterer.

Macam tadi, kebetulan Masyi Maro ajak aku keluar, She’s coming down to KL following her husband for a business matter. Aku ajak sekali xNetops to joint Masyi and me. Akhirnya kami lepak dekat Manhattan Fish Market @Subang Parade. Lama betul tak jumpa masyi, dia masih macam dulu, belum ‘berisi’, that is what she aim for since she already married to Aiman for 5 months i think. Hmm whatever it is.. sekarang masyi tak bekerja lagi, jadi housewife sepenuh masa.. Seronok betul dapat sembang dengan kawan lama. Even though Emma, Rad and Kak Nad satu bangunan, tapi untuk terjumpa ke, terserempak ke.. jangan harap laa.. Jarang sangat.

dsc00488.jpg

Agak lewat gak aku masuk office balik, sampai je dekat lobby office aku singgah surau kejap, after that baru aku naik ke 4th floor. Sambung keje macam biasa… Argghhh esok aku ada meeting, presentation. Dah jadi keje aku untuk prepare semua material. Tiap2 minggu. Penat gak. Setiap minggu dengan debaran tunggu result from respective personnel. Dah dapat result kena prepared presentation slides pulak… Meeting yang boleh habis 30minutes, kadang-kadang boleh membawa ke perbincangan sampai waktu magrib. Hv to get myself ready..

Habis waktu kerja, exactly @5pm aku bersiap nak turun. Class hari nih start kul 6pm pulak. aku masuk class sorang pun ak der.. Hmm aku silap class ka? Masuk class yang kosong tuh, jam baru 5.50pm. Aku on air cond and lampu, lucky me, Suhaili menyusul lepas tuh. :D. Class start at 630. lecturer tuh dapat wrong info from another lecturer. best Pn Norasiah nih mengajar. Aku info. Banyak info aku dapat. All recorded. Hampir jam 10pm baru aku masuk kereta, Memandu balik rumah. Sampai rumah, biasanya aku duduk dulu, paling lama 20 minutes, then only aku start buat benda lain. Internet access every night is a must, just to check my email and few other things. @0000 or 0100 baru aku tidur.

And my day will be repeated again… with different a day, different agenda, and at different times. But the goals of living is still the same, To be a better person, Dunia n Akhirat.  😀

First Class :D

Hah.. yesterday was my first day @myPLK class. Just one word. Exhausted. Habis waktu bekerja around 540pm. Aku solat asar baru keluar dari office. Tak perasan plak jam pukul berapa, waktu aku masuk kereta jam dah 6.15pm. Aduhh cepatnya masa. Tangki minyak aku hampir kosong, kalau aku tak isi, alamat berjalan kaki la aku balik nanti.

From my office in Subang Jaya, aku pass by the new Toyato center, terus ke glenmarie, jalan lama batu 3, lebuhraya Guthrie, and ke arah Puncak Perdana. Aku masuk class jam 645pm. Terlambat 15 minutes, gara-gara hujan lebat and traffic jamm. hampess first class aku dah lewat. Class habis awal..around 730pm, solat, lepas solat aku masuk kereta jam 8.00pm. Memandu balik sambil dengar rakaman suara lecturer aku..

Aku reached rumah dalam jam 9.10pm. jauh gak yek.. memandu nak plak hari hujan, sepanjang perjalanan..Hari ini, class aku start at 8pm. probably aku akan sempat mandi, steam bath and bla bla bla.. Harap2 hari nih aku lebih fresh..