Ahad, Feb 15, 2009 *:)

AHAD: Hari cuti terakhir untuk minggu ini.. hmm as per plan, aku keluar umah @ 10am. Keluar dengan mak and kak ila, kami hantar kaki la ke tempat kerjanya, and kami memandu arah lembah Subang. Nak ajak skali anak2 buah aku yang 4 orang itu untuk ke kompleks Renang kelana Jaya. Kakak aku pun joint skali, punya la seronok, Amin, Aiman, Adam and Atikaq… lagi best kalau kak ila and hidayah ada. Tapi kesian hidayah dia tengah selsema. so aku tak jadi bawak dia skali. Anak2 buah aku pun dok tanya about hidayah bila aku bagitau nak pi swimming kat pool.

Since anak buah aku tak bleh berenang lagi, aku sorang je kat kolam yang bersize oplympic itu. Hahaha.. puas and seronok berenang.. orang kata berenang is a complete exercise.. hmm next week ada masa nak pi lagi laa.. kalau pi lepas main tennis pun best gak. Sebelah jee tak jauh pun.

Jam 1230 kami keluar dari kompleks itu.. Abang ipar aku datang menjemput kakak aku and anak-anaknya, me and mum, tak ke Ikea as per earlier plan, sebabnya lagi best kalau pi awal pagi ke sana, orang tak berapa ramai and parking pun senang. Makcik aku dekat cheras pun katanya nak datang umah, so tak best masuk Ikea sekejap-sekajap.. hahah  So insya allah next week sahaja. Memandu arah Subang Jaya, SS19, mak katanya not in the mood nak masak,, so kami tahpau untuk abah.. kat sini. Dah tahpau, kami sampai umah kul 1300..

Lepas berenang kat pool memang penat giler, aku tidur sampai kul 300, Solat zohor, lepas tuh aku dah fresh giler.. lepak umah and buat kerja2 yang patut. Petang, aku and mak keluar lagi, ambik kak ila yang habis kerja kul 1800, balik kami singgah kat pasar malam, temankan kaki la beli barang dapur dia. And we bought our favourite satay.. kat stall biasa. Hmm nyum nyum.

Malam ingatkan nak tidur awal, jam 1030 aku dah masuk bilik, tapi terbukak pulak notebook nih, jawapnya aku tidur kul 1230. hahahah..

My precious Saturday with mak

It is a second saturday in February. I woke up early morning.. had my breakfast, with malay pancake and my favourite local coffee. Tengok TV with mak and abah, tanyalah Ustaz @tv9.. very interesting program.. longer Q&A session about Islam and all things related to it. Abour 8am, mak and me went out.. we are heading to Tennis court in Kelana Jaya.

I played about 1 hour and 15 minutes.. tired. non stop, stopped with a little drink and continue. Mak have her brisk walking around the court area. I met with this veteran.. hmm Malaysian x-team in Sea games.. hmm forgot his name.. something Singh.. hmm bad memory..

Done with tennis, mak asked to take her to her favourite fruits supermarket. Aku pun suka. I drove to SS15 Subang jaya lepas tuh ke pasar besar Jln Othman, Petaling Jaya. Drop off mak and i drove to Pj State, stopped at petrol pump for fuel and gas and back to Pasar besar PJ. Dah settled, sampai rumah, tak sempat bukak tudung, i walked to Kak ila’s house. konon nak fetch kak ila and hidayah datang umah.. Layan hidayah tengok her favourite CD, sampai sempat nap 10 minutes.. tahu-tahu kak ila dah siap bertudung, fetched tangan hidayah and keluar dari umah kak ila.

Sampai dekat umah, mak dah ready lunch meal..resting, bersihkan diri. At 1530 i was on my way to my replacement class, classification.. My favourite lecturer. Aku sampai 1540.. late for 10 minutes. Lucky class sampai 630, as per earlier plan, class habis 730. Fuhh lega makcik.

Activity esok, aku and mak nak pi swimming pool kat Kelana Jaya, (definitely mak aku tak swimming, instead aku mintak dia temankan.. ) pastu sebagai balasa aku bawak dia ke Ikea, dari semalam dok kata nak pi Ikea.. hm aku yek dia nak carik. Abah will stay at home.. he is the kind yg tak mo jalan, instead he prefer to have lunch or dinner outside.. and definitely I wont leave him behind. Activity jalan2 nih agak terhad untuk abah,. Kesian abah.. but i know he is ok with it… 🙂

Yoga.. Majlis fatwa.. Haram?

Amalan Yoga diharamkan?.. Aa? confused aku.. Aku pernah gak masuk class yoga kat fitness first.. hmm tapi tak lah ada mantra-mantra yang meragukan.. atau pergerakan atau pose yang sampai boleh membawa ke percanggahan akidah..tapi if ada posed yang bercanggah pun niat hanya nak exercise.. (provided no mantra involve.. and if rasa tak patut buat jangan la buat.. If rasa itu boleh memasukkan anda ke perkara syirik tak nampak (jali) hmm janganlah… pikir2kan sniri)

yang ada hanya instructor suh angkat tangan kaa. relax la.. cat stretch la.. and few other posed yang mengguna ala2.. bahasa purba sana. sana .. sana cth matsyendrasana.. (posed nih sakit giler laa nakbuat)

Spinal twist aka Matsyendrasana
Spinal twist aka Matsyendrasana

Lucky malam tadi aku tengok berita, Pak lah kata yang tak bleh buat are those with mantra and benda2 yang menjurus ke arah kekufuran.. hmm aku rasa those muslim yang joint class yoga.. sure la dorang tahu yang mana bleh ikut yang mana tak bleh.. Those muslim yang kurang arif.. atau tak tahu.. kena tanya orang.. Tapi aku rasa kalau sekadar gerakan physical by the instructor gym.. shud be ok.. probably yang perlu di pantau are those yang memang concentrate n focusing in Yoga buss only..

Tapi sebenarnya ada banyak gak activity lain yang seumpama yoga, like pilates.. Pun menarik gak. Pernah la sekali masuk class pilates with my colleague Wong masa aku keje kat KLCC.. waaaa.. giler la sakit perut for 3 days.. (Wong, already got his 6 pax)gerenti perut ada 6 pax.. nice huh.. hmm berangan la kot nak perut cam tuh. Hahah. how’s mama Woon doing now ya.. lama tak jumpa mama.. Rajin pi gym tapi tak boleh hilangkan habit merokok. Sayang je..

Me.. tengah tak der class nih la.. i can spend masa utk beriadah skit.. Insya allah esok nak swimming at pool atas.. and on sunday kwn2 sekolah aku ajak berjogging kat KJ and later proceed to swimming pool.. (haa bestnyer)

Korang jom..

Old School gathering..

Entry about my team building belum sempat nak menaip dekat sini.. last weekend another event.. Gathering dengan kawan-kawan sekolah menengah aku dekat Ilham Resort, Tanjung Biru, PD. Hmm probably can scratch a bit now and here..

Friday.. after work, am packing all my things into my backpack. Mak, abah, adik, kak ila and hidayah ikut sama ke gathering ini. Lepas solat magrib kami bertolak. Husband kak ila tak dapat cuti.. and he allowed kak ila to go with me.. Kami semua excited dapat bawak hidayah jalan-jalan… Hidayah's First Step
nak bawak hidayah mandi dekat pool.. aku rasa sure dia akan suka. 😀 “Nanti auntie bawa hidayah pi mandi kat pool nyer.. ” (kalau hidayah pandai jalan lagi best..nanti nak ajar hidayah pi snorkeling boleh tak. hehehe )

Sampai dekat PD about 10 something.. supper kat restaurant tepi jalan jap, lepas tuh kami check in kat Ilham Resort. hmm Aprtment dia cantik.. yang best panorama dari tingkap hall and bilik air yang ada balkoni menghadap pool and laut. Whatever it is. hari dah malam.. nanti nyamuk pulakk.. so kena tutup balik tingkap. nak plak resort nih betul2 sebelah hutan rekreasi (utk jungle trecking kot.. ee lama dah tak pi jungle trecking)..

Saturday morning.. kawan-kawan aku bertolak dari rumah masing2. Antara yang datang Azma, husband, the brother and 2 kids, Nazrin, husband, the sister and 4 kids, Izwan, Wife and kid, Along (Izan Izamuddin), wife brother and kid, Abai, and Pudin.. Azma and Nazrin datang dengan lauk pauh yang berbekas besar2. Mak aku kebetulan pagi tuh memasak nasi lemak dengan sambal ikan bilis and sambal tempe.. dalam waktu tengah hari kawan2 aku yang lain sampai dekat rumah tuh.. nasib baik masa tuh aku dah naik dari swimming pool and dah siap mandi.. kalau tak kesian lama kawan2 aku menunggu. Dorang semua kawan2 dari class yan sama, sama ada dari tingkat 3, 4 atau 5… seronok dapat jumpa dorang balik.. walaupun ada yang aku tak jumpa hampir 10 tahun. Hmm anak Nazrin pun dah 4 orang.. (besar dan meriah keluarga dia.. ) even anak azma pun dua2 girl.. dua2 suka warna pink.. just like Misya, my niece. Lembut, sopan anak azma the second.. very sweet.. (mengingatkan aku pada Misya.. i miss her so much. 😦 ) After 2pm kwn2 aku bawak anak2 dorang mandi kat swimming pool, dorang pun tak sabar nak terjun kesitu.. Lewat petang.. aku main layang-layang.. hmm tapi sayang angin tak berapa nak ada. Layang-Layang tuh kak ila beli pagi tadi masa aku dengan dia pi beli barang untuk melengkapkan menu bbq dinner malam nanti.. banyak tempat kami stop.. sampai abah call dari rumah penginapan..

Dinner, aku dah tempah bbq set dengan resort. hmm tempat pun ok and cantik.. aku buat, marinated sesame chicken, veggie salads, potato jacket, sausages, burger, and thousand island (homemade), Pudin bawak ikan siakap and marinated honey chicken, Izwan bawak nasi putih.. Tukang bakar husband Azma (Shariman) and husband Nazrin (Mel), sesekali pudin joint and tolong skali. Husband dorang sempoi and ok.. siap bagi pelepasan lagi.. because after dinner kami ada meeting aka gossiping session kat bilik atas. Sambil sembang2 cerita lama… sambil minum air and makan kacang. Izwan, Along, Pudin and abai menyewa kat bilik tingkat atas.. hari tuh aku cuba apply 2 aptmt.. hmmm tapi tak dapat.. Company aku approved untuk 1 rumah ajer.. murah giler less than Rm50.. tapi kawan2 aku menyewa and they hv to pay RM460 for one aprtmt. Aprtmet yang sama. Alahai kesian dorang. ( tapi dorang banyak duit.. hahaha tak der hal punyer ) Sembang sampai awal pagi..

Sunday morning.. kami ramai2 turun dari dua buah rumah.. ramai2 layan swimming pool, sambil kawan-kawan yang lain dok melayan anak masing-masing.. 1pm kami keluar and bergambar ramai sebelum balik… Keluar dari resort.. aku ke arah seremban.. Singgah rumah Mak Long and Pak Long.. rindu dah dengan dorang.. lama aku tak jumpa. Mak kata hari tuh masa mak balik kampung.. dorang tanya pasal aku.. ala2 pelik because mak and abah aku balik tanpa aku. Biasanya aku yang bawak mak and abah kemana-mana. Balik rumah aku terbungkam awal.. sedar pukul 4am, solat isyak.. sambung tidor balik. ahaks..