Non-bumi into UiTM?

Below is an overview of my opinions regarding this press article

Kepala aku terpikir kan cadangan Menteri Besar Selangor untuk membuka laluan 10% kepada orang-orang non-bumi ke Uitm. He gave us an example of UIAM. UIAM is totaly different instituition. Originally, the basis of this University is Islam.. and it is possible to offer places to non-bumi and international students, provided students are able to understand their compulsory subject e.i. to Take/learn arabic, as a must paper. Islam itu luas.. so luaslah scope institution yang lahir under this name.

Siapa yang tak kenal siapa nih? tak kaji sejarah ke? Penubuhan asal UITM, nama Lama ITM, atau lebih lama lagi ialah, Maktab MARA. Soalan yang perlu di tanya is.. What is MARA. Mara is Majlis Amanah Rakyat (formerly known as RIDA).. What is the purpose of this body? The purpose is to help, encourage, and train bumiputras in term of education, economy, and antyhing that can help to strengthen/improve bumiputras lifestyle. So is it relevant to give away 10% to non -bumi, because initially, this body was created, to helps Bumiputras.. am not trying to become a racist.. NO Am not. Am totally against it. FYI MRSM, was also under the MARA project, a tiny of its, has been given away to non-bumi, so as a whole i can say that the main objective/and vision of MARA is already broken. So enough is enough.. because other university in Malaysia have already given that rights to them.

Hah.. so cadangan atau proposal atau apa2, i guess should be presented in such a proper manner. Mungkin orang boleh tilik or pertimbangkan.. is it? 🙂

p/s: Being “Open” does not means that you can touch “them”(UITM) physically, but an Open system also can be implemented remotely (nowadays), for example.. putting a huge mirror and covered “them”. Still Comments and opinions are welcome. Changes to the concepts can be done (by authorised person/ministry ONLY) and it is good to, provided, with a proper plan and reasons..

Sedarlah, bukalah mata.. dan lihatlah, focus..

Pejam celik dah masuk minggu lagi satu. semakin hari semakin lambat aku masuk office. Hmm memang tak der masalah, sebab waktu bekerja office nih flexible. Hehehe.. kalau ye pun.. aku tak ajar diri aku lambat sangat.. melampau la kan.. CEO pun masuk before 9am lucky aku tak termasuk dalam lift yang sama.. i suppose he has booked that lift every morning. Especially lift yang ada cermin besar dari segala pintu. hehehe

Confirmed now yang aku tak perlu pindah ke office baru. hureyy.. alhamdulillah. Cuma aku perlu turun ke tingkat 4. Very closed dengan budak2 call centre. hmm tak pa lah.. ku takkisah asalkan ada sedikit privacy. Pepagi tadi inaz dah ajak aku masuk bilik conference. Macam biasa meeting pasal weekly performance. habis meeting aku lari naik ke atas.. orang dekat atasnih semua tak der. Tinggal aku terpacak sorang-sorang. Banyak pulak snail mails yang masuk. At the same time, badan aku dah mengigil lapar giler. Air entah berapa botol aku dah refill. Aku hantar segala document yang perlu to one of my colleague dekat level 7. hm lucky me, dia ada sedikit makanan dekat desk dia, dengan muka tak malu aku selamba mintak, kawan aku pun siap offered bekas untuk di isi. kerepek pisang. apa sahaja yang boleh alas perut aku buat masa ini aku makan. Balik ke tempat aku, habis kerepek tuh aku makan.

Tepat jam 12noon, aku charlos balik rumah. hmm masih lagi bleh drive… walaupun perut and badan aku mengigil. Tak der mood nak beli makanan dekat kedai. Tak best, tak sedap. Sampai dekat rumah, mak aku dah masak.. hmm makan skit and keluar semula balik ke office. Hehehe puas hati.

Tengahari colleague aku, huazlee pi meeting kat luar, jam 1515 aku ada meeting dengan bos aku and conference dengan orang dekat penang. Pening kepala.. Banyak plak benda yang kena update.. susah betul menguruskan orang kan? kadang-kadang sampai kena merayu supaya orang ikut kata kita untuk buat itu ini.. yang pandai bagi alasan, memang aku tak pandai putar belit fakta yang aku kena bagi, bagi aku, senang sahaja, either Yes or No. Simple. Kepala aku pun tak pening nak bagi alasan apa dekat bos aku. Kalau degil sangat, aku highlight nama dorang dekat bos aku je. Hmm i always have backup. 😀

Tapi tu lah, sifat orang melayu kebanyakkannya malas nak upgrade diri. Masalahnya, benda dah ada depan mata, tapi still nak kena spoon feed. memang bukan semua orang melayu macam tuh, tapi aku dekat sini nak bantu pun, dorang still tak appreciate aku yang sentiasa jadi reminder bergerak dorang. Entahlah.. sampai bila la nak berubah..

Macam mana yek, kalau di biarkan sahaja dorang nih? what will happen? hah.. alamat lingkup la company nih.. kalau dalam 10 orang ada 8 orang macam nih. Hancuss..

Bangkitlah, sedarlah, bukanlah mata.. Aku di depan mata nih, untuk membantu.. kalau korang still tak mau berudah, i’m sorry i cannot help u guys. Allah hanya akan mengubah sesuatu kelompok/kaum, jika mereka ada keinginan untuk berubah..

Peringatan untuk diriku yang kerdil dan naive ini.

Which one shud i proceed?

Bengang. But what can i do, i am just the kuli. I received mails, regarding all request(s) that i’ve done. As usual, the December 2005, brought me to so many nightmares. Everyday, problem are everywhere, and not forgotten the office network, Netware servers, HUB01 and MyGeniie.

I have again replied the mail to the Mygeniie team, and explain again and again the problem that we faced. But they wont take any single notes to our concerned. I am so regret. They are runnig huge application and servers worldwide, but yet they dont keep track on the servers/application failure. I think they shud have atleast an automatic generated mail, that will send to servers/user, if there is any failure on the server side. Musykil aku dengan dorang nih. Last sekali, my team leader on Network Operation Division, suggested something, that look like possible to be implemented, but need so many risk, time and testing. Hopefully lepas nih geniie tak der problem lagi.

Plus, i need to list down the properties that needed in order to build/create this new requirement. And until now i am so lazy to continue with the mail, coz just now, i’ve just checked about 70 request on Transfer, that they claimed, has exceeded its SLA. Whatt da heck.. la dorang nih. Sakit mata aku. Pedih.. Tak habis-habis, kena bagi report.

Bila la sumer nih nak habis.. boleh ke aku balik ke HQ? Aku nak ke kerja kat HQ?, and what will i do. I have more interest in networking, tapi aku tak sure dorang nak ambik and ajar aku atau tidak. I wish that they cud. AKu tak mau buat benda yang sama, tak berkembang. Atau aku nak perubahan yang drastic. ? mmm if i cud la..