Rainy Friday

Early Friday morning, aku received one sms from Rahimah. She met with an accident. Keretanya terbalik. At that time, i was about to get ready to the office. Kesiannya.. tried to call her. tak dapat. Meeting chaired by Asri.. lucky asri ada. di samping dok explained about the termination of current project, a bit of an overview about new project yang mahal itu untuk all engineers.

Habis meeting aku siap kan slide untuk another meeting yang already scheduled untuk petang, but aku terpaksa mintak postpone due to rahimah nyer accident, and i wont be available to replace her. Once aku dah siap slide, about 1300 aku and inaz, drove ke Cheras. Site visit. Inaz dah buat appointment dengan one of her x-colleague, dekat HUKM. hmm kitaorang nak buat observation skit, nak list down user requirement untuk new system and etc etc. Lama gak aku terperuk dekat lab yang agak kurang teratur.. (serabut mata aku… tak selasa? hmm yeah.. tapi tak bleh la tunjuk sangat) hmm maklum la vendor ajer.. tempat tengah renovate. harap-harap lepas nih dorang selesa laa.. Jam 1530, baru la aku, inaz and nurul turun makan. Dekat cafe yang ala2 open air, dengan hujan lebat yang amat. Kesian pekerja2 cafe tuh, terpaksa laa menyapu air hujan yang membuak dari parit berdekatan..

Disebabkan hujan lebat, aku suggest kat Nurul untuk tunjukkan aku library kat situ. Katanya ada banyak buku cerita best.. aku yang memang dah jatuh hati ngna library sejak mula belajar balik nih.. tak mo lepaskan peluang.. dan one thing is.. book club kat dept aku yang kecik itu sedang giat aktivitinya. Besarnya academic library nih.. berangan.. kalau aku yang belajar kat sini.. sure aku bleh jadik scorer..(hahaha) because banyaknya sangat bahan ilmu di dalam nyer. This is the library mentioned by my lecturer yang dapat sponsorhip for RM200k yearly by the Lim Goh Tong foundation.. Wahh.. bagusnya kalau jadik orang kaya kan..  bleh sumbang pada pembangunan ilmu.. bagus.  Nak pulak if di sumbangkan untuk perkara2 baik macam nih.. wish that lebih ramai lagi orang-orang kaya dalam Malaysia nih.. untuk buat lebih kebajikan. Satu yang kita bagi.. sepuluh in return. Insya allah 🙂

Tepat jam 1700 aku and inaz bergerak dari HUKM.. hujan dah reda.. tapi semakin aku jauh memandu semakin besar titik hujan. Aku hantar Inaz ke rumahnya dekat Pantai Hill Park. Terus drove ke Puncak Perdana.. ada class cataloguing hari nih. Aku sampai dekat campus jam 1830. terus solat asar and masuk class. Aku habis class sharp at 2200. Driving balik rumah dengan lega.. it’s Friday dude.. esok sampai Isnin cuti. best nyer. Alhamdulillah, Amin.

2nd nite of Ramadan 1429

First day of puasa.. seronoknya dah masuk Ramadan.. yang tak seronoknya.. hari nih ada class. Siapa lagi kalau bukan lecturer yang paling rajin.. masa sem break, public holiday pun nak buat class. since i’m not the one yg suka ponteng class(cehh), aku melangkah ke kereta jam 0840am. Class kul 0900. aku tahu today is public holiday and biasanya orang-orang kat lembah klang nih memang tak bangun lagi.. hahaha.. Federal highway clear, perjalanan smooth dengan aku boleh memecut hampir 100 per/km. Well.. alhamdulillah, aku sampai at 0912 dekat class. Lecturer aku dok sibuk call students yang tak datang lagi.. ahaks.. Rajin betul pakcik nih..

Class habis about 12, supposedly habis at 11, dia mintak extend.. again.. rajin betul pakcik nih. Habis class.. aku ada discussion with Sue.. about our project.. yang mulanya tak menepati specifikasi. fuhh lega nasib baik makcik tanya. Malu bertanya sesat jalan.. (hmm apakahhhh) So tak mau sesat baik bertanya..

about 1240, i was on my way to SJMC.. ambik kak ila and pi carrefour Subang jaya, beli barang skit untuk berbuka.. hmm kak ila on duty hari nih, so she wasn’t able to teach me to cook brown sauce.. hmm nevermind. perhaps some other time kot. I bought chicken, instant mash potato, chicken gravy, bread crumbs and some other stuff yang mak kirim.

Ramai betul orang kat carrefour.. macam nak raya pulak.. Habis membayar, aku hantar kak ila balik ke tempat kerjanya.. aku terus balik rumah. I reached home by 1430. duk rehat jap.. 1445 solat and lepak.. since tengah puasa aku lepak2.. mata pulak rasa ngantuk.. about 1530 aku tidur sambil menikmati sejuknyer hujan petang (syiokk).. jam 1700 aku bangun.. mandi and solat asar. at 1830 aku start buat menu untuk mak and abah. Hmm a simple chicken chop.. mak request not to deep fry the chicken, instead just fry ala2 grill, with a lil bit of vegeoil.. hmm mak and abah pun batuk tak elok2 lagi. hmm kesian. Aku stim broccoli and carrot,  mixed instant mash potato, chichken gravy plus my favorite kerabu kacang botor. hmm nyummy..

Kami berbuka hanya bertiga.. mak, abah and aku. before berbuka mak call adik dekat Ipoh.. hmm.. investigate anak bongsunya makan apa and bla bla bla.. (Sedih la tuh..) hmm mak request aku buat lagi if adik and anak2 buah aku datang ke sini. Probably aku tak balik raya tahun nih.. raya kat sini je.. (hmm sure tak der mender nak buat. Mungkin menonton tv jer kot. macam tak best je bunyinyer.) lepas magrib, aku menyiapkan diri untuk solat magrib and ke surau.. Kami bertiga jalan sama-sama pi surau.. After 8 rakaat aku and mak balik rumah, because pak sedara aku yang baru bernikah nak datang bertandang umah. Tolong mak mengoreng mee, hot drinks and tetamu pun datang.. sambil sembang2 sambil belek gambar2 majlis perkahwinan pakcik aku.

Alhamdulillah. dapat satu hari berpuasa.. ala.. yang tak best esok ada class sampai 2230.. adus.. if bernasib baik class habis @2200. 😦 bulan pose nih.. class aku on from Monday to Wednesday.. hmm kesiannya esok mak and abah je yang berbuka kat rumah.. sure dorang sunyi. Aku pulak.. sure kena berbuka ala2 tapau.. hmm dah kalau keluar office pun 530.. class start at 630.. break for 30 minutes untuk berbuka and solat magrib.. pastu masuk class balik.. aarrghh first time aku sambut puase macam nih.. Harap-harap aku di berikan kekuatan dan tenaga yang mencukupi.. Paling penting tak mau ngantuk dalam class.. aaa cabaran besar sungguh..)

Nite ols..

Monday without Blues.. :)

Monday again.. bermalasan untuk bangun.. sampai kak ila masuk bilik aku tolong kejutkan.. (ngada2). Hehe ambik peluang tidur lebih lama…gara-gara malam tadi eku membaca novel sampai tak hengat.. Novel best.. memang susah nak resist. hmm tak lain, tak bukan buku john grisham.. cita-cita nak jadik lawyer.. hmm tapi.. entahlah.. ada masa nanti aku nak ambik second degree.. Hahaha.. cita-cita yang tak pernah padam.. sekarang aku antara lawyer buruk paling active dalam class Dr Harcharan… hahaha Dr nih tak pernah nak mengalahh.. aku geramm.. 😀 sure ada something yang dia replied balik kat aku..Eee..eee geramm..  Sue selalu warned aku jangan layan sangat cakap2 Dr tuh.. but am  interested.. ada je dalam kepala aku nak reply. (whateverrrr ekin)

Gara2 bangun lewat yang di sengajakan.. haha masuk office pun lambat.. almost 9 aku sampai office.. jalan melenggang masuk office dengan selipar hitam. Kasut aku tinggalkan kat office.. dah berapa hari aku macam nih.. selamba

Hari nih kul 1130 kat office aku ada kick off meeting. hmm jadi menarik pulak info yg MD aku sampaikan.. Hmm entah apa mimpi pi type notes dalam hp aku.. (macam bagus.. ) Well.. what’s the benefit of these info to me?.. aku bukan menilik project yang banyak2 tuh.. (well am just collecting infos).. sesuka aku. Habis meeting lunch tadi best.. buffet style complete from rice to laksa Johor yang dah lama aku tak mabuk with. fruits and pastries. Hmm nyummy. (Lama nyer tak pekena laksa utara yang paling sedap kat BSN-KLCC dulu.. dengar kata dah pindah ke tempat lain.. ) hmm nyum nyum.. so miss the asam keping..

Sharp 5pm aku keluar dari office. Class aku kul 6pm hari nih.. sampai kat Uitm, aku terus masuk class 7, ada discussion and we are working in group. Waktu magrib aku and sue ambik peluang makan dekat Kandang.. hmm since dua2 dapat status ABC, kami lepak kat situ sampai kul 8pm. Tepat kul 8pm.. aku ngan Sue carik class. tersalah location plakk.. dah sampai dekat dengan class Dr Harcharan dah siap2 tunggu depan class… ala2 lagak seorang pengetua sekolah.. ahaks.. aku hanya senyum and tunduk masuk dalam class hahaha..

Habis class aku memandu balik.. aku teringat saat2 aku hampir melanggar seekor kambing.. gerun pulak drive malam2 nih.. dengan suasana yang agak gelap kat area puncak perdana.. aku slow kan skit kereta.. Kereta Sue dah pecut laju.. Jalan kat sini berbukit-bukit and kenderaan memang laju kat sini.. Aku sampai rumah dalam jam 1040pm.. letak bag terus masuk bilik air mandi and bersihkan badan.. Hv a cup of coffee and sup sayur cauliflower and broccoli yang best.. And here i am.. dok menaip kat sini.. sambil melayan lagu sempurna by Andra.. hmm lagi best dari pompuan tuh nyanyi.. music lebih catchy dengan petikan gitar… hmm best.. Hanyut aku..

Sem baru bermula lagii!!.. :)

Huhu.. minggu belajar or sem baru dah bermula.. Hmm first wk biasanya banyak class yang cancelled.. Haa aku pun antara mangsanya.. sepatutnya on Monday aku ada class started at1800.. hmm tapi takder sorang pun maklum. bebudak fulltime je ramai.. budak2 PLK.. kak Zana sorang je dalam class. Aku tak tahu.. tapi lucky kak Zana ambikkan course details.. @2000 aku kat class tunggu lecturer for another subject.. hmm tak datang.. Ramai gak kawan-kawan lain yang ada.. tapi akhirnya kami keluar after 40 minutes.

On Tuesday.. Aku datang ke campus lagi.. supposedly ada class from 1800 to 2200.. hmm lecturer tuh cuti seminggu pulak.. tak der sapa informed.. hangin jee kawan-kawan lain.. yelah.. nak plak minyak tengah mahal.. ada yang datang dari sejauh Sri kembangan, dari kajang. Kesian dorang.. Aku pun kecewa gak.. apsal lah cuti lecturer nih tak di freezed masa first wk of the sem. Walhal 2 bulan students tak der kat campus and tak der class lagi.. (mungkin lecturer tuh pi course kot.. ) Well.. semuanya maybe maybe.. mangsanya kami..

Yesterday was my first class for third language.. hmm aku registered for Mandarin.. since japanese language tak dak kat campus aku.. hmm i hv no choice.. Tapi menarik gak mandarin nih.. haha silap2 bleh pi china jalan2.. travel.. (perhaps.. one fine day.) Syiokk.. (huh.. berangan tak habis2). Lecturer dia pun best.. sempoi.

hari nih.. aku tak dak class.. fuhh lega skit.. compared than last sem.. everyday Mon to Fri ada class.. This sem.. kira ok skit.. Heheh.. dalam kepala ada macam-macam rancangan berlegar dalam kepala.. (mungkin bisa di realisasikan.. ahaks ). Malam nih ada pasar malam kat umah aku plus kak ila tidur umah aku.. since hubby nyer kerja malam.. (yeye.. bleh memain and tidur dengan hidayah). Tak lama lagi Hidayah genap setahun (16/07).. hehe dia suka makan, aku suka suapkan hidayah makan.. hmm tapi badan halus jee.. macam mak dia gak.. Hahahah…

My very Friday

I woke up late.. hmm ABC.. 😀

Bersiap and get ready untuk ke tempat kerja. hari nih pegi kerja naik kereta kak ila. Kereta aku masih dekat Perodua.. Service and overhaul everything. Kak ila masuk kul 8am, aku pun ada meeting at 8am. Aku hantar kak ila ke SJMC and terus ke office aku. Exactly 0800 aku sampai office, terus ke lobby office and ke G02 room. Ada la dalam 7 orang yang sampai.. Asri and few engineers dah sampai. Sampai2 letak bag and have a coffee and breakfast. About 815, meeting start. Lucky me aku sempat send the presentation slides kat asri awal pagi semalam @0300. keje giler. Bukan aku nak buat last minutes, tapi malam semalam aku pi bawak hidayah ke hospital.

Habis meeting aku terus naik ke tempat aku.. Inaz pulak tak der, so aku backup dia sekejap.. after 10am.. aku start with keje aku. presentation slides tadi kena edit skit, pasal nak kena hantar ke orang Penang. Lunch hour aku tak keluar makan, nasib baik caterer kat level 12 ada hari nih. So aku just tapau and makan dekat desk aku. About 240pm.. aku send the presentation slides untuk meeting kul 1500 kat boss aku. Verified and OK.

Tepat kul 3pm, aku naik atas and meet with rahimah, asri and conference with orang Penang. Habis meeting macam tiap2 minggu, ada discussion. About 415 aku turun ke tempat aku. Habiskan skit keje and 515pm aku keluar office. Aku terus memandu kereta kak ila ke class aku @ UiTM Puncak Perdana.

On the way ke class, jalan jamm sangat lucky me aku keluar awal.. Ada accident teruk antara lorry and kereta.. hmm masa aku lalu ada mayat yang tertutup dengan plastic putih.. ambulance pergi satu datang satu lagi. Probably ramai yang terkorban.

Subject OI, with Pak Rahim. Interesting. New assignment and project has been assigned accordingly.. termasuk lah submission date. Habis class aku terus balik rumah.. Kebiasaannya masa balik aku akan convoy dengan Suhaili.. So rasa ok skit, nak pulak memandu dekat area Puncak perdana tuh, jalan nyer gelap, traffic laju and dangerous.

Alhamdulillah another week dah habis… aku boleh tarik nafas lega..  😀

First Class :D

Hah.. yesterday was my first day @myPLK class. Just one word. Exhausted. Habis waktu bekerja around 540pm. Aku solat asar baru keluar dari office. Tak perasan plak jam pukul berapa, waktu aku masuk kereta jam dah 6.15pm. Aduhh cepatnya masa. Tangki minyak aku hampir kosong, kalau aku tak isi, alamat berjalan kaki la aku balik nanti.

From my office in Subang Jaya, aku pass by the new Toyato center, terus ke glenmarie, jalan lama batu 3, lebuhraya Guthrie, and ke arah Puncak Perdana. Aku masuk class jam 645pm. Terlambat 15 minutes, gara-gara hujan lebat and traffic jamm. hampess first class aku dah lewat. Class habis awal..around 730pm, solat, lepas solat aku masuk kereta jam 8.00pm. Memandu balik sambil dengar rakaman suara lecturer aku..

Aku reached rumah dalam jam 9.10pm. jauh gak yek.. memandu nak plak hari hujan, sepanjang perjalanan..Hari ini, class aku start at 8pm. probably aku akan sempat mandi, steam bath and bla bla bla.. Harap2 hari nih aku lebih fresh..