Hectic Vs Vacation

Sekolah bermula kembali, and it same goes to my classes. Last weekend, my sister from Ipoh gather with us with her family. Ada majlis orang kahwin somewhere in cheras. Last Friday, i am still on sem break, lepas magrib aku keluar office terus balik ke rumah, anak2 buah aku dah sampai dari Ipoh, dengan tak sempat mandi and tak sempat makan, i drove to bandar Tun Razak, kak li and family nak pi ke kenduri orang kahwin esok, so aku lah tukang penunjuk jalan. Ahaks.. a.k.a. navigator, lepas pi umah, aku la tukang carik jalan kat mana letaknya dewan untuk majlis itu nanti. carik punya carik.. jumpa pun, tempat yang aku tak pernah sampai pun, kat area Bandar tasik Permaisuri. Aku sampai rumah dalam 1130. fuh tired giler. dengan sakit belakangnya.. sengal aku rasa.. esok pagi aku nak pi physio..

Thought Satruday morning kak ila ada untuk temankan aku ke SJMC… hmm she told me that she needs to attend a wedding in Gombak.. 😦 akhirnya aku sorang pegi ke SJMC for my physiotherapy 2nd session. Tak lah aku pi awal2 sangat pun, about 10am aku reached SJMC.. hmm lepas habis session.. hmm kepala aku dah plan nak ke Subang parade.. i drove to Subang Parade, park dekat parking lotnya, and i walked in. I hv hush puppies voucher rm50. Hmm memang dah lama aku teringin kasut kat Nine West tuh.. cantik giler aku tengok masa aku pi The garden.. Tapi tinggi giler.(Musim aku pakai kasukt2 tinggi nih dah berlalu) So demi menjaga my back bone for another 50 years.. (haha if only aku boleh hidup sepanjang itu).. aku memilih kasut yang tak berapa bertumit pun.. just about an inch and half aje. kalau flat sangat pun not good for my posture. Hehehe.. Aku masuk pharmacy, i bought brand’s prune juice, my Simple eyes cream, Anlene concentrated for 5 boxes and entah apa benda mengarut lagi aku beli. Thought nak beli brand’s Berry skali, tak dak plak kat pharmacy tuh.. Hmm nanti mata aku bleh la wink wink.. bersinar ala2 mutiara kat lautan.. muahahaahah..(tak hengat). Dari pharmacy aku jalan masuk ke Bodyshop, thought of buying my fav body butter product.. adik tuh pulak kata tak dak stock.. body scrub favorite either mango or papaya pun tak dak. Ee.. tak best. Aku keluar berjalan ke kedai MPH yang besar kat Subang Parade.. lama aku kat dalam.. tapi satu buku pun aku tak beli.. haha baca buku free, habis jugak laa aku baca. ahaks.. Magazine bulanan belum sampai.. hmm boring n tak best.

Sebelum balik, i enjoyed budak2 primary schools kat area subang and USJ nyanyi choir.. hmm nice and sweet sangat.. Haha teringat dulu masa sekolah nyanyi choir, nyanyi solo.. haha semua aku balun. Rasa dah penat berjalan dengan rasa sengal kat belakang aku drove balik rumah. After 5 minutes anak-anak buah aku pun sampai rumah dari rumah orang kahwin. Malas aku nak pi because ini sedara sebelah abang ipar aku. Akhirnya malas aku membawak ke hari ahad.. Ahad kawan sepejabat aku kahwin.. hmm my good friend. kawan seperjuangan pulak tuh.. dia kahwin pun aku tak pegi.. Sengal kan..? hmm badan pun rasa tak sedap, pinggang pun sengal, assignment pun kena buat.. so i need to set my priority here.. progress of report nak kena tunjuk esok.. hmm so i’m very sory inaz.. very very the sorry.

Monday was a new day for me.. aku rasa I have been rejuvenated and full of good mood to work.. (kadang-kadang aku lebih rasa selesa bekerja, datang and masuk office dari duduk rumah.. pegi bercuti tuh.. lain la kan) hari tuh doctor Anuar advised aku pi swimming.. aaa best nyer kalau dapat pi swimming kat laut biru and hijau.. hmm teringin nak pi pulau lagi.. (bila eee?)

Guess, where is this heaven located?
Guess, where is this heaven located? I've been there once, and i luv to be here again..

Sales person and customer

Terpanggil untuk menaip skit kat sini.. heheh

Ceritanya camnih.. cousin aku pi laa service kete kat tempat yang terkenal.. Kereta-kereta company nih mmg gah.. and sambutan memang tak pernah mengecewakan.. So bebaru nih company nih ada laa keluarkan kete baru.. Aku minat pulak kete nih.. aku pun suh la cousin aku usha2 harga kete nih..

Bila cousin aku kat tempat service kete nih.. tengah-tengah menunggu tuh, cousin aku nih pun pi laa konon nak usha and tengok2 kete baru nih… cousin aku nih.. dari try duduk kat driver seat.. ke tempat duduk belakang… tengok-tengok keliling kereta, bukak bonet belakang.. bukak engine.. tapi sorang sales man or sales woman pun tak dtg approach.. hmm pelik kann.. cousin aku kata.. dorang layan orang pakai lelawa jee.. tak professional langsung.. orang-orang yang pepakai lelawa tuh.. baru datang dekat pun dah datang bagi pamphlet… yang cousin aku.. satu orang pun tak datang.. pamphlet pun zero.. tak dapat..

Aku yang dengar citer cam nih from my cousin.. pun jadi tak der hati nak pi tengok kete tuh.. desire dah hilang.. Pelik kann?.. kalau aku laa yang jadi sales woman.. sure laa aku approach cousin aku yang berumur 23 year olds nih.. bukan budak kecik.. at least hava a chat.. orang-orang yang keje dalam sales field nih.. aku rasa PR penting sangat.. tapi ini.. kalau PR pun memilih-milih orang.. hmm susah laa business nak berjaya.. Setahu aku.. salah satu criteria sales person. is kena tebal muka.. no matter what… kena tebal muka.. the more people you chat/talked to.. lagi bleh improve sales person tuh punyer PR.. experience dapat.. macam2 lagi lahh….

Macam last saturday. Aku nak carik bag notebook.. hmm aku masuk ke kedai nih.. House of Leather.. sales girl dia. terus approached aku.. saying hi.. and aku bagitau aku nak apa.. terus dia tunjukkan and suggested few design.. hmm memang cantik.. pastu aku politely cakap.. thank you.. and will come back later.. thought nak tengok kedai lain.. if ada yang lagi best.. tapi sebab kedai lain.. macam.. hmm layan tak layan.. so aku balik ke House of Leather.. puas hati walaupun warna kegemaran takder… tapi aku ambik jugakk..bag tuh.. aku rasa aku senang dengan sales girl tuh.. pandai layan customer.. so.. aku ambik… Ini baru good example.. memang most of the time.. if orang tak layan.. aku tak sio nak masuk kedai tuh lagi… baik aku pegi kat kedai yang sales girlnyer yang melayan customer..

Yes, memang ada sales girl atau nama lain promoter yang get very close to customer.. hmm tapi aku rasa promoter tuh kena faham gak body language customer.. and any sign yang customer bagi.. be at least 6 to 7 feet away from your customer.. buat something.. dont watch her or be at ready stage whenever your customer call for help.. if customer nak beli. definitely.. dia akan kata.. ” Excuse me” .. or at least.. hi.. do you have.. this or that color.. yang paling penting kan.. and yang paling berjaya.. bila customer masuk jee reramai great… customer sure seronok. It happened to me masa aku and kawan-kawan project lama buat small gathering kat Manhattan Fish Market, Subang Parade.. rasa macam di raikan ajer.. seronok..

Hmm this is just my idea.. it works for me as a customer.. if promoter dok ikut kemana-mana.. itu dah tahap annoying.. heheh sniri mau ingat laa..

So kepada company yang ada kereta baru.. tapi sales man and sales womannya tak buat keje.. sangat kesian.. better get a talented sales person.. sebab aku perasan.. sales person from this company pergi ke company kereta yang satu lagii.. sniri mau ingat.. .. strategy of strategies..

have a nice day!!

My day

There is many things that i want to type here, but times are permanently a constraint to me. Everyday, aku akan keluar rumah @730 or 8am in the morning. Sampai tempat kerja, aku bukak thinkpad aku and terus mulakan kerja. Breakfast? kadang-kadang sempat dekat rumah otherwise, i’ll take my breaskfast @Taj Cafe and Restaurant, Subang Jaya. Habis breakfast, masuk office, commit to my works and @1pm, aku keluar makan dengan Kak Ila. Almost everyday. Or simply fo to the roof top and buy food from the caterer.

Macam tadi, kebetulan Masyi Maro ajak aku keluar, She’s coming down to KL following her husband for a business matter. Aku ajak sekali xNetops to joint Masyi and me. Akhirnya kami lepak dekat Manhattan Fish Market @Subang Parade. Lama betul tak jumpa masyi, dia masih macam dulu, belum ‘berisi’, that is what she aim for since she already married to Aiman for 5 months i think. Hmm whatever it is.. sekarang masyi tak bekerja lagi, jadi housewife sepenuh masa.. Seronok betul dapat sembang dengan kawan lama. Even though Emma, Rad and Kak Nad satu bangunan, tapi untuk terjumpa ke, terserempak ke.. jangan harap laa.. Jarang sangat.

dsc00488.jpg

Agak lewat gak aku masuk office balik, sampai je dekat lobby office aku singgah surau kejap, after that baru aku naik ke 4th floor. Sambung keje macam biasa… Argghhh esok aku ada meeting, presentation. Dah jadi keje aku untuk prepare semua material. Tiap2 minggu. Penat gak. Setiap minggu dengan debaran tunggu result from respective personnel. Dah dapat result kena prepared presentation slides pulak… Meeting yang boleh habis 30minutes, kadang-kadang boleh membawa ke perbincangan sampai waktu magrib. Hv to get myself ready..

Habis waktu kerja, exactly @5pm aku bersiap nak turun. Class hari nih start kul 6pm pulak. aku masuk class sorang pun ak der.. Hmm aku silap class ka? Masuk class yang kosong tuh, jam baru 5.50pm. Aku on air cond and lampu, lucky me, Suhaili menyusul lepas tuh. :D. Class start at 630. lecturer tuh dapat wrong info from another lecturer. best Pn Norasiah nih mengajar. Aku info. Banyak info aku dapat. All recorded. Hampir jam 10pm baru aku masuk kereta, Memandu balik rumah. Sampai rumah, biasanya aku duduk dulu, paling lama 20 minutes, then only aku start buat benda lain. Internet access every night is a must, just to check my email and few other things. @0000 or 0100 baru aku tidur.

And my day will be repeated again… with different a day, different agenda, and at different times. But the goals of living is still the same, To be a better person, Dunia n Akhirat.  😀

Friday – Nov 9, 2007

Since Deepavali fall on Thursday, i’ve decided to take a leave on the next day, Friday. Nak habiskan cuti. At the same time, i’m reserving 5 days leave to carry forward to the next year. As per my previous plan, aku nak ready untuk trip to New Zealand. Probably bulan Sept 2008, Kebetulan best friend abang ipar aku and family pun plan nak pegi masa ini. Anyway.. musim pun, abang ipar aku kata, musim bunga.. Hmm menarik. Mesti banyak bunga yang cantik2 kan?.. hmm aku pasti nak jejakkan kaki di Negara Buah Kiwi itu.

Friday..aku ke Wisma Consplant, mana lagi? kalau bukan ke fitness first yang dah 2 bulan aku tinggal. Kalau bulan puasa tuh aku hanya exercise dengan terawih yang tak selalu cukup 23 rakaat. berkiraa..!!. hampes je kan ? Hehe tapi alhamdulillah ada inspirasi untuk aku ke masjid tahun ini, first my mum, second because masjid dekat rumah tuh ber-air-cond. hehehe ngada2 kan ? Cuma first and second week of ramadan aku ke surau yang dekat rumah, selebihnya aku kena memandu untuk ke masjid..

Selain exercise dengan terawih, kalau aku rajin ikut dekat fitness channel mana2 aku buat la pilates atau yoga depan TV… itupun kalau aku ter-switch to that channel. 😀

On Friday, aku keluar rumah @1200, memandu ke carrefour and park kereta dekat situ. Kebetulan kawan abang ipar aku dekat New Zealand, balik malaysia, so kakak aku and abang ipar kirim barang untuk kami di sini.. Aku jumpa kawan abang ipar aku dekat depan carrefour ambik barang2 and letak dalam kereta.

Aku dapat chocolate besar, of coz dark chocolate and a cute lamb with magnet. Selain itu kakak aku kirim cenderahati dari Christchurch untuk setiap orang dekat sini. Comel. Time kasih kak shila and abang joe..

Lepas letak barang, aku berjalan kaki ke Subang parade, masuk cold storage and beli makanan tengah hari. Aku beli mango juice, yogurt and sunflower seeds. Terus berjalan ke wisma consplant and get changed. Turun ke juice bar di fitness first, aku makan makanan tengah hari aku.. sambil membelek-belek magazine.. Aku kira waktu ini, orang lelaki semua di masjid.. gymnasium nih kosong, satu machine cardio dekat sini tak disentuh orang.. Hureeyy.. gym nih aku yang punya.. Syiok giler.. kosong bai.. Di sebabkan baru on friday aku buat exercise betul2, terasa plak sengal dekat area thigh.. rasa muscles area perut, kaki and tangan semua kena tarik.. 😀 Puas merenggang otot, masuk rehat dalam steam bath..

Selesai activity aku, aku keluar berjalan ke Subang parade, solat zohor and window shopping and membeli sikit. 😀 Tak sedar dah masuk waktu asar, Aku naik ke surau bersebelahan celebrity fitness. ada dua tiga orang sahaja, Jam 1730. Lepas solat aku ke carrefour balik, ambik kereta and drive ke Subang Jaya Medical Centre. Aku masuk Taj curry house, order tosai and duduk sementara menunggu kak ila joint aku. This is my dinner. Dinner @1815. Lepas minum and makan aku and kak ila bergerak balik ke rumah. Baby kak ila husbandnya dah ambik dari rumah baby sitter. Terus hantar kak ila ke pintu masuk rumahnya and aku park kereta naik ke rumah aku. another few minutes masuk watu magrib.

Lepas magrib, aku hanya lepak di rumah and layan internet @ my new home… apa lagi.. wordpress.com laa. 😀