Izzati and her precious.

After a week usia Luqman Hakim, sorang lagi baby menyusul. My officemate, Izzati dapat baby perempuan.. I went and visited her at the Columbia Hospital. Hospital baru aku rasa.. Not bad. Bilik pun besar, dalam bilik ada long coach untuk visitor and very huge personal bath room. Rasanya boleh menari dalam bilik air tuh. Hahaha

Before end of office hour last Friday, I was in a discussion with my bos, inaz and Ivy. Hujan lebat sangat, sampai hampir la kami tak jadi nak visit Izzati. Dugaan betul. Dalam hujan lebat tuh jugak la aku keluar office pergi ke petrol pump and kasi penuh tank. Rahimah and fadzly tunggu aku kat BHP on the way ke Sunway Pyramid. Kami convoy 3 buah kereta ke Hosp Colombia. Punya la jamm teruk arah tol LDP. Adoi apa nak buat that is the only way to the location.

Aku tak pernah pergi ke hospital itu, so aku follow bos aku dari belakang… agak sesat sana sini jugak la nak ke hospital tuh. Puchong is no longer a sandy village. Why I called it sandy sebab, dulu puchong is kawasan perlombongan. When I was in primary school dulu, kawsan puchong ini hanya sampai kem tentera Kinrara sahaja. Selebihnya masih kawasan lombong. Hmm itu pasal la kakak aku tak mahu invest beli rumah kat kawasan ini. Same goes to Subang jaya, Masa aku sekolah rendah dulu subang jaya hanya setakat SS19, tak der jambatan fly over yg merentasi KESAS, USJ pun masa tuh tak wujud lagi.. apatah lagi KESAS.. pun tak wujud lagi. Penghujung jalan dekat SS19 subang jaya, hanya padang pasir, bekas lombong and hutan belukar kecil. Now, USJ, Puchong are among busiest townships in Klang Valley.. Sooner or later akan ada system LRT or komuter dekat 2 kawasan ini..

Back to cerita pi hospital.. I reached there approximately 640pm. Terus naik

Izzati's lil princess
Izzati's lil princess

tingkat satu and met izzati. Dapat peluang pegang anak izzati.. haa syiok. I wasn’t really into baby or kid before, but after I have this close relation with Hidayah, it seems that Allah has given “hidayah” to me, I think, now I love kids and I wish I will have a chance to love and raise of my own. Insya Allah. And I always see a good side of them, tak kisah la rupa macam mana, nakal macam mana.. I just start liking n loving them. Isn’t it miracle? For me yes.. because before this.. I simply ignored their existence. Bad huh.. Comel anak izzati.. do I feel jealous..? hmm a bit I think.. she is so lucky to have kid at her young age of 26. All the best to u and ur kid Izzati. May Allah bless you and ur family.

At almost 8pm, we planned to go off. Solat magrib dekat surau basement and all of us decided to have dinner together. There are 6 of us. Cantik jugak plan tuh. Carik punya carik, we found this nice restaurant. Bumbu Bali. nice décor, excellent service and good food too. But please make sure perut anda betul2 kosong. I don’t want to eat too heavy for dinner.. usually just with bread and a cup of milk/coffee/milo, but today is kind of special, sebab kitaorang tak pernah nak keluar makan sekali ramai2. Tak de kesempatan. So I just ordered grilled salmon. Walla.. nice. Kawan2 aku yang lain semua ordered nasi with weird name on it.. plus a very huge ½ chicken.. Gosh. Lucky aku tak order yang itu, it is definitely a portion of two person.. sapa larat makan ½ chicken. Hahaha. At the end of the dinner, hmm Rahimah pulak belanja and bayar semua. Thank You boss. Lain kali kita keluar makan lagi kay. 😉

I reached home 1030pm. Wah.. rehat kejap, bersih kan diri lepas tuh mata aku tak boleh lelap. Probably sebab kenyang sangat kot. Hahaha. I slept at 2am.

ESQ training and chikungunya fever

Hi Precious Journal..

This is just a short entry.. I will be off to external training.. hmm something to do with leadership training.. It is not really about leasership.. but it is called ESQ leadership training because (according to the website) it says that we will learn about the experience of the most influential leader in the world history (which is our S.A.W) especially the values, principles and actions that makes him a great top leader. I once read this book (particularly on his chapter and few other leaders e.g: Gautama buddha, Jesus Christ and Leonarda Da Vinci) baca and close (aku tak baca semua). Hmm the training will be conducted by.. i think a Malaysian kot.. hmm for further info.. probably this link can provide the info on the  training.. Tiga hari 19-21 Dec, 2008 @ Summit Hotel, Subang Jaya.

Lucky my boss dah pi awal.. unfortunately.. minggu ini she is not feeling very well.. terkena  chikungunya fever.. previously she told me that her maid had this fever.. hmm kesian kali nih dia pulak..  take care Rahimah..  🙂

Hectic Vs Vacation

Sekolah bermula kembali, and it same goes to my classes. Last weekend, my sister from Ipoh gather with us with her family. Ada majlis orang kahwin somewhere in cheras. Last Friday, i am still on sem break, lepas magrib aku keluar office terus balik ke rumah, anak2 buah aku dah sampai dari Ipoh, dengan tak sempat mandi and tak sempat makan, i drove to bandar Tun Razak, kak li and family nak pi ke kenduri orang kahwin esok, so aku lah tukang penunjuk jalan. Ahaks.. a.k.a. navigator, lepas pi umah, aku la tukang carik jalan kat mana letaknya dewan untuk majlis itu nanti. carik punya carik.. jumpa pun, tempat yang aku tak pernah sampai pun, kat area Bandar tasik Permaisuri. Aku sampai rumah dalam 1130. fuh tired giler. dengan sakit belakangnya.. sengal aku rasa.. esok pagi aku nak pi physio..

Thought Satruday morning kak ila ada untuk temankan aku ke SJMC… hmm she told me that she needs to attend a wedding in Gombak.. 😦 akhirnya aku sorang pegi ke SJMC for my physiotherapy 2nd session. Tak lah aku pi awal2 sangat pun, about 10am aku reached SJMC.. hmm lepas habis session.. hmm kepala aku dah plan nak ke Subang parade.. i drove to Subang Parade, park dekat parking lotnya, and i walked in. I hv hush puppies voucher rm50. Hmm memang dah lama aku teringin kasut kat Nine West tuh.. cantik giler aku tengok masa aku pi The garden.. Tapi tinggi giler.(Musim aku pakai kasukt2 tinggi nih dah berlalu) So demi menjaga my back bone for another 50 years.. (haha if only aku boleh hidup sepanjang itu).. aku memilih kasut yang tak berapa bertumit pun.. just about an inch and half aje. kalau flat sangat pun not good for my posture. Hehehe.. Aku masuk pharmacy, i bought brand’s prune juice, my Simple eyes cream, Anlene concentrated for 5 boxes and entah apa benda mengarut lagi aku beli. Thought nak beli brand’s Berry skali, tak dak plak kat pharmacy tuh.. Hmm nanti mata aku bleh la wink wink.. bersinar ala2 mutiara kat lautan.. muahahaahah..(tak hengat). Dari pharmacy aku jalan masuk ke Bodyshop, thought of buying my fav body butter product.. adik tuh pulak kata tak dak stock.. body scrub favorite either mango or papaya pun tak dak. Ee.. tak best. Aku keluar berjalan ke kedai MPH yang besar kat Subang Parade.. lama aku kat dalam.. tapi satu buku pun aku tak beli.. haha baca buku free, habis jugak laa aku baca. ahaks.. Magazine bulanan belum sampai.. hmm boring n tak best.

Sebelum balik, i enjoyed budak2 primary schools kat area subang and USJ nyanyi choir.. hmm nice and sweet sangat.. Haha teringat dulu masa sekolah nyanyi choir, nyanyi solo.. haha semua aku balun. Rasa dah penat berjalan dengan rasa sengal kat belakang aku drove balik rumah. After 5 minutes anak-anak buah aku pun sampai rumah dari rumah orang kahwin. Malas aku nak pi because ini sedara sebelah abang ipar aku. Akhirnya malas aku membawak ke hari ahad.. Ahad kawan sepejabat aku kahwin.. hmm my good friend. kawan seperjuangan pulak tuh.. dia kahwin pun aku tak pegi.. Sengal kan..? hmm badan pun rasa tak sedap, pinggang pun sengal, assignment pun kena buat.. so i need to set my priority here.. progress of report nak kena tunjuk esok.. hmm so i’m very sory inaz.. very very the sorry.

Monday was a new day for me.. aku rasa I have been rejuvenated and full of good mood to work.. (kadang-kadang aku lebih rasa selesa bekerja, datang and masuk office dari duduk rumah.. pegi bercuti tuh.. lain la kan) hari tuh doctor Anuar advised aku pi swimming.. aaa best nyer kalau dapat pi swimming kat laut biru and hijau.. hmm teringin nak pi pulau lagi.. (bila eee?)

Guess, where is this heaven located?
Guess, where is this heaven located? I've been there once, and i luv to be here again..

Hujung Minggu yang …

Semalam aku pegi office sekejap, ingatkan nak siapkan sumer keje (konon), akhirnya, aku terkena virus Monday blues. Selepas 3 jam aku kat office aku rasa, “I shud not come today, s’pose I have a good rest dekat rumah. So aku browse internet itu ini sekejap tup-tup jam dah pukul 2.50pm, alamak rasa malas nak balik, Wish I cud fly home masa tuh. Penat Puasa . ahaks macam budak kecik je rasanya.

Keluar office nak dekat jam 3pm. I took the LRT and commuter, sampai sahaja kat station rumah aku tuh, I drove to SJMC, ambik kak ila, and after that to Carrrefour Subang Jaya. Tunggu anak buah kak ila from UIA,gombak. Kitaorang tunggu sekejap sahaja, dan nampak kelibat sofiah sedang berlegar kat area Domino’s Pizza. Kak Ila suggest kitaorang pegi ke pasar ramadhan di USJ 4.

Sampai dekat sana, suasana tenang, senyap tak riuh plak macam pasar ramdhan kat kawasan rumah aku. Ada lorry MPSJ lagi, Kak Ila kata dorang memang biasa ronda dekat kawasan yang ada pasar ramadhan, katanya nak pantau kebersihan kat pasar tuh. Yes, memang boleh katakan pasar tuh bersih, tapi sayang ada satu kedai nih, orang siap beratur beli kat kedai dia, tapi serving staff dia tak pakai cap/tutup kepala. Setahu aku orang yang nak serving makanan nih kena bersih, dan bertutup kepala. Aku pernah gi kursus “How to serve and serving food to customers. silap2 mamat tuh bleh kena tarik lesen dia. Btw, I bought the food from that stall, konon nak rasa, Yes memang betul sedap, no wonder orang dok beratur kat stall mamat nih. The funny things about USJ nih, is pasar ramadhan dia visited by Chinese committees. Macam dorang plak yang puasa hehehe, mm but I thought it again, we are Malaysian, we live, work and eat together. Ada satu yang aku perasan, bila lorry MPSJ tuh charlos from the pasar ramadhan to other destination, aku tengok ada sekumpulan budak2(anak yatim kot – aku memang ingat kat budak2 nih, aku cam, masa tuh dorang kat KLCC, I bought the calendar, tapi sayang calendar tuh produce by Al-Mansor, so aku akan halalkan duit itu sekiranya betul duit itu jatuh ke tangan anak yatim, kalau tak sampai itu orang berkenaan kena jawap di SANA ), cuba merayu dan meraih simpati from visitors pasar ramadhan tuh. And they are distributing a RM10 calendar, produce by AL Mansor (salah satu pertubuhan yang telah diharamkan didalam Malaysia.) mm katanya pasal pengasasnya mengamalkan ajaran sesat. Sesat bilamana bacaan dalam doa-doanya diselitkan nama entah siapa yang selain dari Allah dan rasulnya.

Kadang-kadang aku tak faham kenapa gejala ajaran sesat nih jadi ikutan, walhal terang-terang dah benda tuh salah di sisi agama islam. Tapi paling kesian orang yang nak belajar agama nih, yang baru setahun jagung, kena pulak tipu dengan orang bijak menipu dan pembohong nih, Tapi satu sahaja cara kita nak belajar agama , jangan hanya pada satu guru, Kita shud refer to a variety of guru/ustaz, kalau satu jer, itu yang jadi problem, terlampau obsess dengan seseorang, itu jugak yang jadik pada pengikut Ayah Pin . Sampai hari nih aku musykil kenapa orang masih boleh cium kaki manusia biasa, yang kononnya menganggap dirinya sebagai raja pada sebuah kerajaan yang besar, walhal tiada langsung ketokohan pada diri dia. Hello people think again, ada ke pemimpin kita yang pegi majlis, lepas tuh orang salam tangan dia (siap cuim kaki plak tuh ) sambil si ketua tuh hisap rokok. Which I can say, sangat kurang ajar dan tidak hormat pada orang yang hormat pada dia.

So habis gi pasar ramadhan, aku hantar Kak ila and anak buah dia balik rumah dia di USJ 6, then I rush back to my house, Allah jalan plak jam dekat depan summit USJ. Dah lama aku tak tersekat dalam jam kat USJ nih, sebab biasa aku ajak Kak Ila tidur rumah aku. Mak dengan abah aku pun tak kisah dah dorang dah anggap kak ila macam family kitaorang jugak. Aku sampai umah kul 6.10pm.

Malam lepas berbuka, ingatkan aku dapat la nak gi masjid gi terawih, makcik plak mintak tolong aku bawak dia gi beli langsir kat Nagoya Subang Jaya. Aku cukup tak larat ikut orang pegi shopping, bukan apa, risau mood aku swing and buat dorang tak best nak shopping. Tapi kalau aku nak shopping, aku gi shopping kalau perlu dan ada barang yang betul-betul aku nak beli, kalau tak der barang nak beli memang aku tak reti nak beli. Mak aku pun nak join, mm terus lupa nak gi terawih, langsir lagi penting untuk dorang kot. But aku obey aje. Argue kang berdosa plak aku. So aku bawak la dorang pegi carik langisr yang dorang nak tuh.

Masa dorang tengah pilih langsir aku kata aku sakit mata, bukan buat-buat sakit mata, tapi memang sekarang nih aku rasa mata aku cam ada skit problem, asyik tengok computer kot. Aku risau. Better do some checking before it gets too worse.

Balik aku penat, tapi penat-penat tv aku tonton sampai kul 2.30am. Hey bila symptom gila tengok tv nih nak hilang. Aku pun tak tahu. Aku tak suka mataku rabunnn. Padan muka tengok tv lagi.