GoodBye and Alfatihah Opah..

Halu precious..

How are you? i am very sorry.. i could not write anything.. since 20th mac.. i was away.. away to Ipoh.. Opah has just passed away.. I really want to drive up to Ipoh that Wednesday (24/03), but since i am stuck with my class, and assignment that i need to submit on the same day.. i was in class for 10 minutes.. then i received phone call from Acik, cried horribly.. and told me that opah had passed away.. I immediately.. rush out from class.. that coincidentally finished @ 20:00.. i just put my written assignment on my lecturer’s desk and i walked out.. i could not stop my tears at that moment.. immediately performed my Magrib prayer and drive back home. Adik already at home packing.. me, i just changed cloths and drive off to Ipoh… two cousins were with us in a car.. sometime we are so quiet sometimes we talked and talked about funny stories about Opah.. and i can’t just handle the tears falling… let it be.. let it be..

Opah been paralyzed for 2 weeks.. the very first week.. when she was first unable to talk, and move half of her body, at that time, we were rushed back on one Sunday.. she was hospitalized for a week… now all her pain has gone.. and we know that, this is best for her.. not able to drink even a sip.. can’t even eat for the whole 3 weeks.. Doctor had tries few times.. trying and forcing the tube into her mouth.. but still unsuccessful.. it is quite sad when we were away from your beloved family and you had to bare this moment by urself.. the only thing you can do is just.. Al-fatihah….. my sister, i really had to tell her. and she called a day after and was crying helplessly…. i was like.. telling my self that.. doctors aren’t doing their best in treating Opah.. but on the other side.. i kept telling it to myself.. it is her destiny that she had to experience the pain before she died..probably to brush off her sins..

Precious, i still can’t help to stop my tears.. Al- fatihah.. very fortunate for Opah.. she was buried exactly beside her late husband that had passed away for more than 37 years.. Atta (atuk) must be very happy.. and Opah as well.. Once, she told me and my sis, that if one day, she was no longer in this world, she would like to be buried beside her husband.. isn’t it lovely.. Cinta sehidup, Semati.. Buried beside your love one.. what more you want.. when you already a dead body? What things that you think would help you down there? nothing..except.. Dua’, our iman and our jariah.. i supposed Opah is resting in peace right now.. Insya Allah..

Amin

last week updates.. *:)

I’ve visited few blogs, from my list.. aa feel a bit jealous, banyaknya entry dia yg aku tak sempat baca.. Hmm me, even am not that too hectic at work, just left few documents that need to be completed, @U need to concentrate on things such as my paper work, I’ve been waiting the final compilation, but it seems that my friends still working on it. Speech and discussion, probably will be held next week, need to prepare what statements and words should I use, to speak up and answering question. It’s Mandarin.. adoi. Need to spend few hours on this.

I did not posted anything about a trip to PD.. hmm why is it suddenly everything become very blurred and blunted. Adoi.. okok trip to PD.

This one was organized by budak2 sem7, thanks to Zurina and the geng.. u’ll hv done a very good job.. And I am glad that I joined this gathering.. Even thought it is the first gathering.. they managed to gather about 82 participants.. not bad at all. The Saturday morning.. supposedly I went to PD by bus, but since that I decided that I don’t want my parents to be at home all alone.. Aku hantar dorang kat umah mak long dekat seremban. So that they can chit chatted and menghabiskan hujung minggu bersama. Anyways, mak long pun sudah ketiadaan pak long.  So I drove to Seremban @0850, about 0930 aku dah sampai umah maklong. Sampai umah maklong, duduk and drank a cup of coffee. After that, I was driving alone to PD. Once I reach the junction at the end of the highway, aku nampak bas UiTM.. decided to follow the bus.. follow punya follow.. uik mana bas ni pego. Rupanya tempat yang di tuju jauh giler dari hiruk piruk pantai PD..

The place called Tanjung Agas, nak dekat sampai Alor gajah kampong mak aku. I reached the resort by 11am.. fuuh waktu tuh tengah panas.. First thing first.. aku park kereta, tunggu kawan-kawan turun dari bas, and I line up for an apartment key. Aku serumah with Mawar, Aiza and budak sem 1, Farin. First activity, all luggage into my room. Aku rasa aku yg paling byk bag, walaupun 2 hari semlm.. hahaha. Habis dah naik kereta sniri, senang, semua barang aku angkut. Solat jamak and qasar, get back to seminar room for the ice breaking session, lunch hour, and first discussion. First discussion dreading until 5pm. Petang sessi kayak and swimming kat pool. The best thing is.. pool utk lelaki and perempuan asing2.. heaven rasanya.

Dah senja, after solat, kami turun ke dewan makan.. Tema hijau putih, eh macam gathering kak CT pulak.. hahaha we are still among the earliest.. Adoi. followed by BBQ dinner, sessi bagi hadiah for previous bowling tournament and karaoke. Almost 12 mn, aku balik bilik. Bersihkan diri and mematikan diri…

Early morning.. Aiza kejutkan aku, solat subuh and terus bersiap untuk turun breakfast.. Allah kami jugak yg awal.. sambil menunggu, Mawar and Aiza dah siap posed.. hmm aku la tukang click…. Puas la kawasan café tuh dia pusing.. aku ikut je.. hahaha.. Artis dah penat, kami duduk breakfast.. ada la satu lagi group yang datang. So kami makan dulu, perut pun dah berkeroncong.. after breakfast ada suka aneka.. sukaneka la tuh.. seronok gak.. Group aku won one of the challenges… game habis dalam 1130, matahari dah panas, Mawar ajak aku terjun pool, aku tak mahu, panas terus balik bilik, siap barang, bersihkan diri and terus angkut barang. Approximately 1300, aku dah masuk kereta, kawan2 lain masih dekat pool. Bus gerak kul 3. Aku drive keluar dari resort terus ke Seremban. Sampai rumah maklong hampir kul 2. Rehat2 sembang, lunch dekat rumah maklong mesti ada sambal goreng ikan bilis.. Superbb.. Tak dak tempat lain yang ada sambal tumis sesedap rumah mak long.. Lepas waktu Asar aku, mak and abah gerak balik ke Petaling Jaya. Perjalanan dari Seremban ke rumah aku dekat Petaling Jaya, hanya memakan masa 40 to 45 minutes only. Malam, aku pi Sunway Piramid pi collect spec baru kat England Optical…

Monday is a public holiday, replacement leave because hari ahad Thaipusam. Aku ambik peluang pi tennis court, lama dah aku tak hayun racket nih.. waktu aku keluar langit nampak mendung sangat, sampai dekat stadium PJ, aku terus ke hujung untuk ke tennis wall.. tolong la jangan hujan.. doa dalam hati.. main punya syiok pastu hujan renyai2 turun.. aku tetap terus main.. aku rasa sampai court betul2 basah aku berenti main.. angkut barang and lepak kat indoor court yg baru.. wahh ada harapan ke aku nak sambung main nih.. tunggu punya tunggu hujan tetap turun.. matahari pulak tak tahu menyorok kat mana.. Akhirnya jam 1100 aku balik dengan hati kecewa.. dapat main sekejap je.. hmm nasib nasib.  Bila aku dah sampai perkarangan rumah, aku nampak sinar matahari skit.. adoii

Esok Saturday aku nak pi main lagi.. nak balas dendam tak dapat main last week and on the evening ada replacement class from 330 until 730.. 🙂 hv a good rest and nice weekend all..

3rd, 4th and 5th days of Ramadan

Tuesday was the second day of puasa. I was not able to break my fast together with mak and abah at my lovely house. hmm.. what a heavy rained, it was so watery on the road, when i was on my way to my car. I just bought a kueh tiow goreng basah, for my buka puasa, and 2 tinned of beverages, that i bought from the Shell petrol pam. It was Pn Hamidah’s class.. class ended at 1100pm.. at the end of the class i feel that there was no more energy in me..my eyes and my voice was a bit hmm husky..and tak keluar dah when i say bye to sue…. i was the only car on the road.. along the way to Glenmarie bt 3. hmm serious tak de kereta.. tak pernah aku balik selewat ini dari class.

Bila sampai rumah aku flat giler.. tapi tak dapat tido terus.. lepak dekat sofa.. bila mata hampir tak boleh nak bukak.. aku ke bilik air, bersihkan diri, solat and terus tidur.  Wednesday was the day i had my Mandarin class. arrh next week test and listening test.. aucchh.. lepas nih kena speaking mandarin.. but i still dont have a confident to talk to my users.. adoii.. just a simple conversation tuh bleh la.. aucch.. ihiks. Lunch hour break on wednesday, boss aku ajak pi berjemaah kat masjid SS15.. hmm aku pun follow.. since last Monday, i had to refuse due to my physio’s appointment. Seronok jugak berjemaah dekat masjid tuh, hmm at least terluang skit masa untuk benda2 baik di bulan ramadan nih. Berbuka puasa with a milo and twiggies in my mandarin class with the rest of my classmates. Continued with Ho laoshi up to 8pm. Habis class solat magrib and terus balik rumah. It was totally darked, mak and abah went out to nearest surau for terawikh.. dua hari aku tak solat terawikh.

Thursday morning.. lepas subuh i’ve connected to VPN.. to access my office network dari rumah, buat report awal so that aku tak stuck dekat office lama2.. plus thursday and friday memang tak der class sepanjang ramadan nih..aaa alhamdulillah. class semua dah di ganti. Thought nak hantar assignment hmm malas nyer nak drive ke campus dalam keadaan hujan dan jamm nih. Belum tentu aku boleh berbuka kat rumah. 1730 aku cabut dari office. report untuk meeting on friday dah siap awal.. huhuh.. syiok. Kali nih boss dell dah tukar orang lain.. hmm havent had a chance to talk to her.. cam ne ye orang nyer. (lain orang lain ragamnya n lain caranya).. Sampai dekat bawah rumah, aku call mak suh turun, mak ajak pi pharmacy berdekatan untuk beli ubat yang dia terlupa nak claimed from UMMC. Wow.. jalan sesak sekitar pasar ramadan kat kawasan umah aku.. sesak. Ramai orang. tapi hati nih tak teringin nak beli.. hmm aku bab nak membeli juadah berbuka nih.. fussy.. (susah betul orang cerewet nih).. aku lebih suka masakan kat rumah.. Balik dari pharmacy, jam dah kul 1845.. mak singgah kat kedai bawah rumah untuk beli kuih sampan untuk abah. Mahal betul kuih muih sekarang… satu 40 sen.. fuh.. nasib baik aku tak berapa enjoy makan kuih-muih.. hmm melainkan yg mak buat sniri jugak yang best.

Aku naik rumah, mak mintak tolong aku buatkan ikan stim… recepi aku yang sempoi.. since nak dekat berbuka, aku singkatkan lengan baju, action.. hahah sempoi. aku pi gatal letak ikan one side and ayam one side. hmm just add, chopped onion, garlic, ginger, oyster sauce, a bit chili sauce, soya sauce, cili padi (mak suka pedas2) about 3 to 4 chopped.. broncoli, carrot and tofu telur (hmm best). A bit salt and pepper di salut ke ikan n ayam. Dah beres.. changed cloths and ready untuk berbuka. Senang giler. And i got compliment from mak.. taraaa.. muahahahah

Lepas berbuka.. ala kadar.. duduk sat 5 minutes, bersihkan diri, solat magrib and bersiap ke surau. Abah dah charlos dulu ke surau awal. aku berjalan seiringan ngan mak… Apakahh mengantuk giler masa dekat surau.. ingatkan habis solat mata aku ok.. akhirnya dalam almost 10pm.. aku dah masuk bilik and tidur sampai pagi..  aaa.. mungkin terganti tidur2 aku yang tak cukup hari tuh. syiok..

It’s friday today.. waaaa best.. hujung minggu.. have a nice weekend everybody..  😀

2nd nite of Ramadan 1429

First day of puasa.. seronoknya dah masuk Ramadan.. yang tak seronoknya.. hari nih ada class. Siapa lagi kalau bukan lecturer yang paling rajin.. masa sem break, public holiday pun nak buat class. since i’m not the one yg suka ponteng class(cehh), aku melangkah ke kereta jam 0840am. Class kul 0900. aku tahu today is public holiday and biasanya orang-orang kat lembah klang nih memang tak bangun lagi.. hahaha.. Federal highway clear, perjalanan smooth dengan aku boleh memecut hampir 100 per/km. Well.. alhamdulillah, aku sampai at 0912 dekat class. Lecturer aku dok sibuk call students yang tak datang lagi.. ahaks.. Rajin betul pakcik nih..

Class habis about 12, supposedly habis at 11, dia mintak extend.. again.. rajin betul pakcik nih. Habis class.. aku ada discussion with Sue.. about our project.. yang mulanya tak menepati specifikasi. fuhh lega nasib baik makcik tanya. Malu bertanya sesat jalan.. (hmm apakahhhh) So tak mau sesat baik bertanya..

about 1240, i was on my way to SJMC.. ambik kak ila and pi carrefour Subang jaya, beli barang skit untuk berbuka.. hmm kak ila on duty hari nih, so she wasn’t able to teach me to cook brown sauce.. hmm nevermind. perhaps some other time kot. I bought chicken, instant mash potato, chicken gravy, bread crumbs and some other stuff yang mak kirim.

Ramai betul orang kat carrefour.. macam nak raya pulak.. Habis membayar, aku hantar kak ila balik ke tempat kerjanya.. aku terus balik rumah. I reached home by 1430. duk rehat jap.. 1445 solat and lepak.. since tengah puasa aku lepak2.. mata pulak rasa ngantuk.. about 1530 aku tidur sambil menikmati sejuknyer hujan petang (syiokk).. jam 1700 aku bangun.. mandi and solat asar. at 1830 aku start buat menu untuk mak and abah. Hmm a simple chicken chop.. mak request not to deep fry the chicken, instead just fry ala2 grill, with a lil bit of vegeoil.. hmm mak and abah pun batuk tak elok2 lagi. hmm kesian. Aku stim broccoli and carrot,  mixed instant mash potato, chichken gravy plus my favorite kerabu kacang botor. hmm nyummy..

Kami berbuka hanya bertiga.. mak, abah and aku. before berbuka mak call adik dekat Ipoh.. hmm.. investigate anak bongsunya makan apa and bla bla bla.. (Sedih la tuh..) hmm mak request aku buat lagi if adik and anak2 buah aku datang ke sini. Probably aku tak balik raya tahun nih.. raya kat sini je.. (hmm sure tak der mender nak buat. Mungkin menonton tv jer kot. macam tak best je bunyinyer.) lepas magrib, aku menyiapkan diri untuk solat magrib and ke surau.. Kami bertiga jalan sama-sama pi surau.. After 8 rakaat aku and mak balik rumah, because pak sedara aku yang baru bernikah nak datang bertandang umah. Tolong mak mengoreng mee, hot drinks and tetamu pun datang.. sambil sembang2 sambil belek gambar2 majlis perkahwinan pakcik aku.

Alhamdulillah. dapat satu hari berpuasa.. ala.. yang tak best esok ada class sampai 2230.. adus.. if bernasib baik class habis @2200. 😦 bulan pose nih.. class aku on from Monday to Wednesday.. hmm kesiannya esok mak and abah je yang berbuka kat rumah.. sure dorang sunyi. Aku pulak.. sure kena berbuka ala2 tapau.. hmm dah kalau keluar office pun 530.. class start at 630.. break for 30 minutes untuk berbuka and solat magrib.. pastu masuk class balik.. aarrghh first time aku sambut puase macam nih.. Harap-harap aku di berikan kekuatan dan tenaga yang mencukupi.. Paling penting tak mau ngantuk dalam class.. aaa cabaran besar sungguh..)

Nite ols..

I am free

Hari inilah adalah hari paling happy aku rasa.. walaupun agak sakit dekat badan aku nih.. yet am happy. Awal pagi aku bangun and bersiap untuk ke hospital dekat subang jaya. hmm mak temankan aku. Terima kasih mak. i luv you. 🙂 . Kak ila pun temankan aku. Kak ila masuk lambat hari nih, semata-mata nak teman kan aku. hmm Sayang kak ila.. (hmm rasa cam nak nangis plak)..

Sampai dekat SJMC, aku park kereta, kotak parking yang paling dekat dengan tangga. Lucky huh.. Alhamdulillah. Terus aku call kak ila. Kak ila dah tunggu dekat lobby hospital. Dari lobby aku, mak and kak ila terus naik lift ke tingkat tiga, out-patient center. Kak ila tolong aku ambikkan number, duduk sekejap and terus di entertained. After 15 minutes, aku, mak and kak ila dah duduk depan bilik Dr Anuar. Hanya menunggu di panggil masuk..About 10am, kak ila turun bawah ke tempat kerjanya.. Lepas been examined by Dr Anuar, aku pi turun ke imaging dept.. hmm lucky i dont have to go thru MRI.. hanya buat lumber spine. huhu amazingly.. outcome gambar x-ray aku cantik.. huhuh tulang sihat bhai…. hmm tapi apsal aku sakit..? hmm probably terseliuh and terkehel ke apa.. i dont know.. hahaha.. Dr Nuar sent me to physiotherapy.. i need to visit this dept twice a week.. for 6 sessions.. lama jugak aku di dalam.. hampir satu jam. Kesian mak tunggu lama.. sampai dia tertidur dekat sofa…

At 1300, kak ila datang jumpa aku di rehab services dept. she took my medicine prescription.. and brought to the pharmacy.. sementara aku and mak, pergi turun ke restaurant Taj cafe yang berhampiran dengan hospital. Kesian mak. Dia dah lapar.. After lunch aku, mak and kak ila singgah kat pharmacy to collect my medicine.. At 1400 aku keluar dari hospital, di temani kak ila and mak. Thank You so much kak ila…

On my way home, aku ambik adik dekat depan Carrefour Subang Jaya. Katanya nak carik jangka lukis special for her project, to draught a house plan.. She is really an expert.. hahah boleh jadik freelancer adik aku nih.. berbakat. Apa jadi pada bungalow idaman aku yang dia lukis dulu?.. hehe adik aku tengah cuti nih.. boleh kacau dia.. Aku nak tengok bungalow angan2 aku.. ahaks. Berangan nak ada special cubicle for steam bath and to have a jacuzzi, ada bilik bacaan yang rak bukunyer tinggi, hmm mesti la kena ada tangga, ala2 macam cerita harry potter tuh.. kat kedai jual magic wand, ada pool, hmm ada tennis and squash court dlm rumah muahahah.. (ganas angan2 aku nih) (Ekin di alam fantasi.. )Kuang kuang kuang.. Whateverrrrr. akhirnya jumpa jugak alat yang fatihah nak beli.. somewhere in SS15.

Hampir jam tiga kami sampai rumah, abah sekejap2 telefon tanya update. On the way balik, berenti dekat kedai favourite abah, belikan lauk pauh favouritenya. Sampai rumah, aku rasa sengal..duduk sekejap, solat pastu aku rehat dalam bilik.. About 6 aku bersiap untuk ke class. Class Dr Harcharan on pulak masa tengah cuti sem nih.. hmm nak buat macam mana.. aku rasa rugi nak tinggalkan class. Class start @2000. Dalam class hanya ada discussion and gathering info from group members.. Dalam 2210 baru habis class and balik rumah.

And as usual, mak aku memang akan jadi penunggu setia setiap malam aku ada class. Dia akan tunggu aku sampai tertidur dekat sofa depan.. Kesian mak.. Abah pun akan duduk dekat kerusi kesukaannya, sambil tunggu aku balik. .. Kalau jam 2300 aku sampai rumah.. dorang tetap ada dekat dining room. Sama ada sambil menonton Tv and membaca paper. Tq mak and abah.. I luv both of u.. u are my heaven.. muaahss

Non-bumi into UiTM?

Below is an overview of my opinions regarding this press article

Kepala aku terpikir kan cadangan Menteri Besar Selangor untuk membuka laluan 10% kepada orang-orang non-bumi ke Uitm. He gave us an example of UIAM. UIAM is totaly different instituition. Originally, the basis of this University is Islam.. and it is possible to offer places to non-bumi and international students, provided students are able to understand their compulsory subject e.i. to Take/learn arabic, as a must paper. Islam itu luas.. so luaslah scope institution yang lahir under this name.

Siapa yang tak kenal siapa nih? tak kaji sejarah ke? Penubuhan asal UITM, nama Lama ITM, atau lebih lama lagi ialah, Maktab MARA. Soalan yang perlu di tanya is.. What is MARA. Mara is Majlis Amanah Rakyat (formerly known as RIDA).. What is the purpose of this body? The purpose is to help, encourage, and train bumiputras in term of education, economy, and antyhing that can help to strengthen/improve bumiputras lifestyle. So is it relevant to give away 10% to non -bumi, because initially, this body was created, to helps Bumiputras.. am not trying to become a racist.. NO Am not. Am totally against it. FYI MRSM, was also under the MARA project, a tiny of its, has been given away to non-bumi, so as a whole i can say that the main objective/and vision of MARA is already broken. So enough is enough.. because other university in Malaysia have already given that rights to them.

Hah.. so cadangan atau proposal atau apa2, i guess should be presented in such a proper manner. Mungkin orang boleh tilik or pertimbangkan.. is it? 🙂

p/s: Being “Open” does not means that you can touch “them”(UITM) physically, but an Open system also can be implemented remotely (nowadays), for example.. putting a huge mirror and covered “them”. Still Comments and opinions are welcome. Changes to the concepts can be done (by authorised person/ministry ONLY) and it is good to, provided, with a proper plan and reasons..

Time is running out

Accidentally, i have two pending and unfinished drafts. Hmm me looking at it.. read it and deleted. Not knowing what to type and why should i continue with these stories… am not gifted to be a storyteller.. but am gifted to write whenever i feel/needs to write. (Apo aku mengarut nih)

This whole weekdays i spent it for my working hours and studies.. Revision? i need it so much.. but whenever i touch those books.. i can’t even start it right away.. (apsal aku macam nih aaa?) For this whole days.. i think, most of it.. i spent it on my bed.. (kenapa aku jadi malas? ). must be something wrong, somewhere..(i guess). I really need to go thru Huayu notes and exercise.. (kenapa aku rasa malas macam nih… Ya allah help me) Otherwise.. laoshi aku naik berang

Bulan august already. i guess this month, i will be getting more and more busy at work and school. (Aduii.. banyak benda nak buat). Mak aku untuk kesekian kalinya, remind me to quit from FF. This is because.. i dont even have any free slot.. for my excercise @ gym. Sayang. company aku dah bagi kemudahan.. tapi aku yang tak der masa. last month, i just visited FF, once.. this month, ZERO. (Kesian aku) I think i should stop and remove this FF from my schedule, as of now. Probably this month will be my last month. (Or maybe this would be my second months of ZERO-visit). Anyways.. class gym kat office aku pun aku tak pernah joint. Usually on Tuesday and Thursday after 1800.(Aku ada class, macam mana nak masuk class tuh) I think, my mum was right. I need to let go this. You can’t do everything that you want at one time. (Semua nak.. cam tamak plak..)

Pernah tak terpikir.. time is running out.. it is like… you already have your own scheduled.. you executed it.. but at the same time… your head is thinking.. where am i supposed to find a time.. to suite this and that plan? have you ever feel like.. that..whatever you have in your head.. should be done earlier before you are here (at your current situation). Fhm tak ? (hmm kadang2 ayat aku merapu.. hmm if fhm. ok lah.. tak fhm.. no problemo.)

Sharing is caring… Thanks in advanced.

Huayu = Mandarin language
Laoshi = lecturer/Teacher