Sem break now.. hmm received SMS from Nazirah.. “Salam kak Ekin, Result keluar hari nih ke..?” Opss.. aku yang tak tahu and tak terpikir pun.. sentap je aku rasa.. simply i replied..” Donno Eira… tapi kalau tak silap hujung bulan nih kita reg balik”.

New Moon, New House, New Sem, New Job?

Habis hal SMS.. aku pi rerajin pulak bukak email office… hmm terbaca satu email.. hmm hai la hati.. kenapa pulak kali ini.. Another opportunity dok coming to me.. tapi kenapa kaki aku seakan terikat.. ee tak boleh jadi nih.. hmm aku ke yang lembut sangat.. or i should say. ” if ada rezeki.. insya allah.. berpindah lah aku”.. dillema aku kali nih..

Musim cuti nih pun.. dillema pasal carik rumah.. sejak mula cuti aku dok browse dari satu developer ke satu developer.. dari satu agent ke satu agent.. dari iproperties ke mudah.my.  Aku pun macam nak muntah carik umah kat popular webpage. Bila dah dapat rumah yang aku rasa sesuai, i’ll email my sister, tunggu reply from her.. baru laa aku go on.. so aku la yang memilih, menilik mengikut budget yang diberi.. Setiap hujung minggu aku, mak, adik and some time with kak ila, keluar jalan-jalan carik rumah. hmm Kakak aku suh aku carik rumah.. untuk aku dan mak abah di sini.. tujuaannya kakak aku nak bagi mak and abah rasa selesa sikit … hmm maklum la umah yang dok sekarang kecik.. just nice for 4 family members.. if datang askar2 kakak aku… askar2 abang aku.. hmm rumah tuh dah penuh.. itu pasal la kakak aku suh carik corner house..

Ada hari tuh pi ke Bandar Bukit Raja.. tak la jauh mana dari office aku.. hmm tapi corner house yang kakak aku berkenan sudah habis di jual.. aku lewat seminggu ajer.. because a week before.. aku sesat jalan carik sales officenya.. maklum la tak biasa ngna klang.. so pikir punya pikir.. yang ada pun umah tengah.. family aku pun family besar.. so sangat laa tak sesuai.. Mak dok perli aku.. ” hai hari nih tak carik rumah”… aa aku rasa aku addicted and rasa seronok pulak.. tapi rumit la pilih rumah.. aku dah rasa macam pilih hubby-to-be aje hahaha (serious .. i tell u ). mana tak nya.. nak rumah tepi.. budget sekian sekian… dapat single story pun dah ok.. a walking distance from masjid or at least surau.. maklum lah abah aku OKU.. tak boleh nak bergantung ngan pertolongan orang.. senang if abah bleh jalan kaki ke masjid.. if aku keje cam ner nak hantar abah aku pi solat jumaat pulakk..  so many things to consider.. mmg betul laa.. pilih umah macam nak pilih suami-to-be.. hahaha

Ada la sebuah umah kat bangi.. hmm betul2 depan masjid.. tapi umah tuh dah tua sangat 20 thn.. plus leasehold pulak.. rumah tepi.. tapi adik aku kata umah tuh.. pagarnya nak kena di naikkan.. pasal tepinya cerun skit and cost agak tinggi..  susah kan..? hmm Kakak aku pun dah pesan suh carik area kajang or bangi.. janji dekat ngan UPM or UKM.. katanya senang nanti if dia nak berulang alik ke Uni. Janji aku boleh berulang alik ke tempat kerja sekarang.  Baiknya kakak aku.. hmm dia bagi aku duduk situ andai kata mak n abah tak dak pun.. dia pun dok and akan keje kat KB bila balik.. Bila dah jumpa rumah yang ideal.. hmm agent tuh pulak macam payah jee nak uruskan.. maklumlah ownernya tak der di sini.. and aku pun tak sure ETA for government loan nih lama mana…agent tuh kata.. gomen loan so delay maa.. u wanna pay cash or bank loan?.. (dalam hati aku kata.. ” uikk ada kaa orang beli umah cash..” ) hahaha maklum laaa aku bukan jenis chop duit.. *:)

sekarang nih.. musim cuti nak habis dah.. adoii seram pulak nak masuk sem baru.. lepas nih aku lagi busy laa.. adoi sakit kepala datang lagi.. pressure skit nak tgk result nih.. ya allah.. cam ner ngan result aku..?