Dah lama aku tak tgk berita utama..

Macam-macam aku dengar pasal hubungan luar Malaysia-Indonesia..

Bermula dari penglibatan Nordin mat top, dah di tembak mati pun, jadi arwah.. masih lagi negara sebelah itu claim itu ini, katanya nak ganyang Malaysia.. hmm ala2 zaman confrontation dulu tahun bila yek? 1963 yee? hmm i guess..

Mana silapnya yek? Aku tak nampak pulak akhbar malaysia membuat liputan besar-besar mengenai ini.. because Malaysia biasanya “kawal” sikit kebebasan liputan macam ini.. maklum la negara kecik.. baru beli kapal selam ajer pun.. (tak relevant rasanya nak guna kapal selam kat kawasan selat melaka.. cetek)

back to my story… About this Ganyang Malaysia.. semakin kuat pulak di laung dekat indonesia.. banyak dekat youtube aku jumpa.. hmm apatah lagi media indonesia… Dorang tak puas hati ke.. sebab economy malaysia and indonesia dah semakin baik sekarang?selalunya orang yang suka membuat provokasi nih.. ada agenda lain.. yang kadang2 merugikan diri sendiri.. so ingat-ingat la skit yee..

Sedia maklum, bank-bank besar like Maybank and CIMB telah membeli few businesses yang dulunya seakan ” Goncang” masa saat2 economy meruncing dekat Indon.. now the situation is.. their eco has been recovered… business is getting ok.. ada pihak2 tertentu ke nak “Goncangkan” hubungan Malaysia-Indon… Hmm jangan kita yang berjiran ini berperang orang lain bertepuk tangan..

Seringkali, kejatuhan kerajaan atau empayar Islam is due to pemerintahan yang tak berjaya.. plus.. tiada kerjasama dengan negara jiran.. Dah negara jiran kita sendiri nak ganyang kita.. macam mana nak selamatkan bangsa.. Dari isu budaya.. orang itu mengaku ini.. orang ini mengaku itu.. kuda kepang Indon punya.. yang malaysia claim dia punya.. Sama la tuh.. masing2 tak tahu asal usul sendiri.. susah.. Bukan dulu orang jawa, orang minang dari tanah jawa, dari sumatra yang datang ke tanah melayu bawak anak pinak, bawak saudara mara, buka tanah, staying here.. bawak diri.. takkan tak bawak agama.. takkan tak bawak kepercayaan.. kalau tak? takkan adat minang, adat jawa masih dekat Malaysia? takkan nak suruh orang minang orang jawa dekat sini, jadik orang yang bukan diri dorang?…

Conclusion nya.. Malaysia-Indonesia is serumpum.. dari bangsa sama asalnya.. berkembang dari satu bahagian yang kecik, menjadi pelbagai …. Apa Malaysia atau Indonesia nak jadi macam Gaza and Mesir ke? Sedara kat sebelah rumah kena halau dari rumah sendiri… orang sebelah tutup pintu duduk diam2 dalam rumah? very selfish and individualistic.. itu ke sifat orang timur, orang Islam? (If these two country claimed they are muslim majority country.. ) Patutlah Islam akhir zaman merudum.. tak der kerjasama.. Berbalah sesama sendiri.. ikut2 bersorak.. tapi tak tahu apa yang di perjuangkan..

Kalaulah.. Malaysia-Indonesia nih betul2 berperang, korang rasa dalam banyak-banyak negara.. negara mana yang akan terhegeh-hegeh nak datang sini.. konon nak damaikan kita? America is my answers.. Y? Because our country are damn rich with everything..minyak.. tanah yang subur.. hujan yg cukup.. tanah yang tak berapa tinggi pun dah boleh tanam anggur.. (thank God) yet we do not know how to appreciate and use it for good.. skit2 nak hangin..mana sifat sabar masing2? Sabar separuh dari Iman…

Lu pikir laa sniri.. ada paedah ke takdak…ganyang2 ni..

Manusia yang tidak membaca (kurang ilmu) negara bangsanya akan tergadai.. tamadunnya merudum.. tiada kegemilangan.. (hmm mentang2 la. esok nak ambik test tamadun islam.. semua info keluar kat sini… ) huhuhu

Tidur nyenyakk dan enak!!! 🙂