Last Firday after the berbuka puasa, I received one sms. One of my x-schoolmate was admitted to the UMMC hospital due to his heart condition yang entah kenapa. Aku yang membaca dah cuak, aku tahu kawan aku tuh memang berbadan besar.. aa aku risau.. macam2 penyakit pulak yang datang bila kita tak berapa jaga figure kita kan? Bila aku nak melawat dia aa? Tapi seingat aku abai dah active ke California fitness, merokok pun tidak… what’s wrong with him?

Abai and Hidayah during our school reunion @ Ilham Resort, PD
Abai and Hidayah during our school reunion @ Ilham Resort, PD

Early Saturday morning, aku kena pergi jumpa doctor. Appointment dengan Doctor Anuar dekat SJMC. Doctor Anuar kata, Aku kena lebih bersukan lepas nih..yee.. aku pun janji insya allah habis final aku akan pi gym balik.. aku akan start main tennis and squash.. nak pi swimming skali pun buleh. Yeye Abang ipar aku belikan dua racket squash.. hehehe Sudah di kirimnya pada kawan yang balik ke Malaysia itu.. Tak sabar rasanya nak pi dapatkan racket tuh..

Selesai perkara kat hospital, I drove to campus puncak perdana. Where I am suppose to meet with my two classmates, Sue and Syura. We want to discuss about our proposal yang nk kena submit on the first week after raya. I just can’t wait to end this semester. I’d reached Puncak perdana campus by 11:!5, straight to the library, take out my notebook and papers and started to work on my proposal. Sue muncul afer 10 minutes. Syura called me and informed that she will be a bit late, maknya tak berapa sihat. Heheh baru aku perasan… Geng2 kat UiTM nih.. hmm semua nama start with S.. Ihiks.. Suhaili, Syikin and Syura.. hehe syiok. Sehati sejiwa.. Dalam tengah berdiskusi.. tiba keluar idea terus nak ke library syura di Kompleks Mahkamah Tinggi kat Shah Alam, Kami bertiga, bertiga kereta, memandu ke Bangunan Mahkamah Tinggi Sultan Salahuddin Shah, di Shah alam. After 20 minutes driving from puncak perdana, sampai lah kami ke tempat kerja Syura. Kami continue berdiskusi until 1415.

By 1430, kami keluar dari kawasan mahkamah, I drove to UMMC, nak melawat Abai yang sakit terlantar. Dalam hati aku berdoa harap2 abai tak apa.. Aku sampai dekat kawasan hospital bukan waktu melawat. Approximately 15:15.. gamble je masuk.. pedulik la kalau kena halau pun.. Aku dah tak kisah. Keluar dari kereta, terus ikut signboard ke menara Timur, hmm terjumpa dengan adik abai, Mas, bagitau Abai just been transferred to cardiology wing. Syukur alhamdulillah aku terserempak dengan adik abai. Kalau tak sure laa aku dah melilau carik kat menara Timur yang hujung dunia tuh. Abai looks so weak, tak boleh nak bercakap sangat, sorang pun tak der temankan abai. Aku pulak yang rasa sayu, maklum la awal tahun hari tuh mak abai baru meninggal dunia.. bapak dia pun dah lama passed away. Terbayang diri aku kat tempat abai.. (Adoii.. rub rub.. kasi hilang.. ). Masa aku datang, kaki abai dah ada bintik2 biru kehitaman.. katanya darah tak di pump properly.. hmm aku tak tahu.. he was complaining sakit kaki, kakak nurse di panggil for medication abai mintak pain killer. Aku tolong carikkan ubat untuk di sapu ke kakinya yang tengah sakit.. alahaii kesiannya kawan aku nih..

Aku tak stay lama, because Abai pun dah makan ubat,, I think he need rest.. Pakcik kat katil sebelah pun dok.. pandang aku semacam pulak aku rasa.. uik (bulan pose ekin, tak baik berprasangka) bukan aku urut pun kaki abai tuh, aku letakkan ubatnya aje.. apa2 pun.. aku kesian kat kawan aku, hope that he will be OK. Ya Allah sihatkan lah kawan aku cepat-cepat.. Aminn.