This year holiday was among the longest public holiday. hureyy. In other words, definitely a trip to Ipoh or kampung abah is a must. Early morning Thursday, i woke up and start packing my things and bags into my car. About almost 8am, we start our journey to Ipoh. Kereta aku and kereta Fidah.

The road to North was quite busy with cars. Maklumlah cuti raya and panjang. We stopped at Sg. Buluh, bridge restaurant, fidah nak carik A&W for GG, unfortunately, its still close. Awal pagi kan. So, we continue our journey to Ipoh. Once we reached kak li’s house, aku turunkan barang. Rumah kak li ada kenduri arwah. Aku menolong apa yang patut sebelum aku berundur masuk bilik. nak rehat, mata penat. yesterday night i was not able to get enough sleep. Tidur lewat. Padan Muka. Akhirnya kenduri habis, aku masih terlelap dalam bilik. Hmm sampai habis ulam kegemaran aku.😦 . Nevermind.

On Friday morning, aku buat kerja ‘sekolah’ aku.. hmm musim assignment dah datang. nak tak nak aku kena buat. Lepas Zohor, we went to Ipoh parade and Jusco. Konon nak carik buku second hand. i went to Novel Hut, Not bad at all. This bookstore have so many collections of books that we can buy. the price?. So cheap. I bought one book for my course subject. Tapi books for Org Information tak dak.Β  The lady asked me to go to Jusco, so i went to jusco. Dalam kereta, hanya anak buah aku 2 orang, adik and aku. Jalan dekat town Ipoh nih aku dah biasa.. hehehe.. The one paling best dekat Ipoh is, shopping car park dia murah.. So god damn cheap. Rm1.00 per entry.πŸ™‚ . Aku pegi jusco, free parking. Kalau dekat KL sure RM8/= or paling kurang RM4/=. Cekik darah.. Sampai kepetang jugak kami berempat berjalan. Penat. Balik rumah before magrib.

On Saturday, makcik aku pulak buat makan-makan. Sesaje bagi saudara makan. Sebelah rumah kakak aku je. Hmm menu ? Nasi Ayam. For me Nasi Ayam nih biasa je.. cehh cerewet. memilih. Lewat petang aku pegi rumah makcik aku. At that time makcik aku tidur. Aku, adik and my niece pegi dapur. Hahaha.. makan sendiri laa.. Lepas makan kami lepak depan hall rumah makcik aku tengok cerita Transformers. Fuiyooo.. best giler cerite nih. Aku tak pernah tengok pun. No wonder cerita nih dapat banyak menang awards. Habis tengok Transformers, aku ambik racket badminton and main badminton sampai magrib. Berpeluh giler.. lepas main, keringkan peluh, mandi and solat jamak and qasar magrib and isyak.πŸ˜€ Agenda malam. Abang ipar aku pulak ajak makan luar. Kami sekeluarga dengan satu penuh Avanza and kereta viva kakak aku. Lepas makan lepak depan TV, and tidur laaπŸ˜€

Sunday, early morning bangun solat subuh, pastu salin baju pegi rumah maksu pulak. Anak dia nak tunang. Aku sekadar tolong machine bawang, garlic, ginger untuk masak rendang, potong ulam-ulam and etc etc.. Dah selesai perkara masak-masak, aku and mak balik, mandi and salin baju. majlis start kul 1130. Lepas mandi and bersiap kami pergi balik, but this time untuk makan..Β πŸ˜€ . Dalam 130pm. aku, mak and abah balik ke rumah kakak. kami bersiap nak balik. Jam 3pm kami bertolak dari Ipoh. Masuk tol Simpang Pulai and menuju ke selatan. Tapi before sampai Tapah, jalan dah jamm giler. Aku stuck dalam jamm sampai ke Slim river. Kaki aku jangan cakap. Sakit bhai.. nak pulak kereta aku kereta manual. Mak and abah syiokk je tidur kat sebelah. Aku pasang lagu, so that i wont feel sleepy. Lepas Slim River barulah jalan smooth giler2. Tiga lanes. Fuuhh lega. Aku speed cepat sampai rumah. Jam 8pm kami sampai kat rumah. Angkat barang cepat2.. and solat magrib.

Arrghh esok hari bekerja and class malam bermula. Aduss.. Penatnya badan..