I saw this statement from my friend’s blog. Bunyinya agak kejam. Memang betul, pembaziran itu sifat ikutan syaitan, tapi pendapat aku, kita boleh tengok this topic from many perspective. Kalau dari sudut economy, itu salah satu cara, pihak hotel nak melariskan businessnya. Buat promosi itu ini, untuk tarik orang datang berkunjung..

Pasal bab masakkan yang di lihat banyak dan bertimbun, setahu aku, kalau dekat hotel, bila makanan dah nak kurang baru dorang masak lagi.. dan kalau tak habis pun satu-satu menu, dorang ada cara untuk keep that food untuk tahan lebih lama, or ada hotel yang bagi food tuh dekat charity house yang memerlukan. People who works in Hotel industry, they know what they are doing. kalau boleh dorang pun nak kurangkan cost and berjimat, at the same time dapat keuntungan. Itu pandangan aku..

Mengenai orang tertinggal atau tinggal solat magrib, itu aku no comment. Tapi setahu aku, dekat semua hotel yang aku pernah pegi, semua ada surau, selesa dan ada telekung yang diwakafkan dalam surau. So reason terlepas solat magrib tak timbul, itu depends on individual.. Honestly, aku tak pernah bermasalah untuk solat magrib masa berbuka dekat mana-mana hotel dekat malaysia nih… No big deal.

Makan di hotel menwujudkan isu pergaulan bebas? My opinion is, tempat duduk and makan dekat hotel cukup selesa, lampu terang tak malap macam tempat hiburan, kerusi meja jarak yang cukup selesa.. Dekat mana datangnya pergaulan bebas? Aku rasa itu pun depends on individual. Masa ambik makanan pun, aku tengok orang ramai semua pandai beratur and dengan sopannya ambik makanan, tak der la yang carik peluang bergesel or anything yang tidak menyenangkan. Orang nak berbuka puasa perut lapar.. So tak de benda lain yang orang akan pikir, melainkan makan untuk mengisi perut yang dah kosong.

Aku rasa yang menjurus ke pembaziran ini, kalau orang kita membeli makanan untuk di bawak balik rumah dan berbuka, kadang-kadang makanan sampai penuh meja. Selepas waktu berbuka makanan yang di beli tadi tak terusik dan tak termakan pun. Perkara nih, pernah berlaku dalam keluarga aku, tapi sekarang tak lagi. Itu zaman kami kecik2 dulu, budak-budak berpuasa, so excited bila nak berbuka.
Pesan Rasulullah S.A.W, makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang. Tapi orang sekarang tak kisah la yang makan dekat hotel atau kat mana2, memang kebanyakkannya suka berhenti makan bila perut dah sengkak. Itu pasal orang Malaysia sekarang banyak penyakit HBP, Diabetes and heart attack. Sniri mau ingat laaa..

Pergaulan bebas boleh terjadi dekat mana2, tak kisah la dekat mana-mana pun, selagi seseorang itu bergelar manusia. Terutama manusia yang lemah.. This is all individual factor gak. Tepuk dada, tanya Iman.

Pikirkan lah… Ia menjadi pembaziran bila makanan yang di masak atau di beli tidak dimakan. think positively.. and try to avoid things dari menjadi negative. Malaysian kan Boleh…