Recently aku kerap lewat. Malas. No Inspiration. Aku park kereta dalam kawasan office aku, kalau penuh terpaksa la aku letak dekat tapak office juala kereta terpakai berhadapan dengan bangunan office aku. Sunyi senyap.

Jam 930pm barulah nadi office aku bergerak. Aku bermain message dengan Inaz, about meeting jam 10pm. Tepat jam 10am, aku masuk bilik meeting.. Berlanjutan sampai jam 1130am. Kerja dekat office oklah aku bleh katakan.. walaupun sibuk dengan few projects baru yang masuk, still manageable. Cuma risau, assignment yang kita bagi tak di buat engineer. Payah. Lunch hour aku tak turun and tak makan. Cuma jam 2.30pm aku makan biskut and coffee yang ada. Liatnya nak turun carik makanan. Petang aku release skit, beban dah kurang. Sharp 5pm aku turun, solat and terus ke FF.

Selama sejam lebih aku dekat sana, mandi and jam 720pm aku keluar dari FF. Terus balik rumah, dah masuk waktu magrid. Disebabkan aku dah mandi, aku hanya tukar baju solat and terus kedapur. Perut dah mintak makanan. Dari tengahari aku tak makan. Aku dah siap call mak aku, keluarkan raw chicken, 2 sausages, rendam cendawan hitam favourite aku (cendawan yang selalu kita makan dalam Sizzling Yee Mee.) Mak aku dah siap-siap rebuskan spagetti aku. Aku hanya buat sosnya sahaja. Hari ni, aku ubah skit recepi nya, because selalu aku tak letak cheese, kali nih aku tambah Parmesan cheese and garlic. Ceh.. konon2 nak share recepi la nih. (macam terror sgt) Muahaha

Untuk buat sauce spagetti tanpa perlu guna Tomato paste dalam tin.๐Ÿ™‚
Untuk 4-6 org makan

Tomato 6-7 biji (Besar) – lagi merah lagi cantik
Bawang besar – 2
Garlic – 2 ulas
(Semua kasi blender)

Raw meat/chicken/sausages (max 2) – suka hati nak letak berapa banyak.
Mushroom -kena rendam – cut into small chuck.. suka hati nak besar mana


Black paper – sama ada di kisar/mmg dalam bentuk serbuk.
Oregano leaf
Basil leaf
Rosemary leaf
– susah sgt carik yg ini. ada di jual semua herbs nih dalam satu botol. Carik. Biasa dia tulis Italian Seasoning.

Parmesan Cheese/Mozarella – Di parut
Olive oil xtra virgin / Minyak sayur pun ok. >> itupun kalau nak tumis.

Cara-Cara

Panaskan Pan and Olive oil/vege oil
Masukkan Meat/chicken/sausages – masak dalam 2-4 minutes atau bergantung pada size meat/chicken yang anda potong. I prefer white meat.

Masukkan bahan2 yang kita dah blender tadi
(Tomato, Onion, garlic)
Black Pepper
Mushroom
Italian Herbs (Basil, Rosemary and oregano)

Biarkan ia mendidih – at this time you may see that this sauce memang tak nampak macam spagetti sauce, but leave it until dia kering, thick and merah.

Last sekali parutkan Mozarella cheese (kalau kita masukkan cheese sauce anda akan lebih thick) and garam secukup rasa.

Hidangkan – Tabur Parutan Parmesan Cheese .. Hmm nyum nyum..
Dah siap.

Hmm nyum nyumm.. aku pun makann..
Muahahha Kenyang… burp..Alhamdulillah.. ๐Ÿ˜€