Give me a very good reason, Y people are smoking?. The familiar answers that in the list are, realease tension, macho/glamour/modern, prestij, habit, ketagih , carik ilham and bla bla bla…

Release tension. Kalau orang merokok boleh merelease tension, itu bunyinyer sama macam orang yang minum arak.  Kebanyakkan orang yang minum arak nih, kononnya untuk lupakan problem.. MMm tapi kalau lepas habis mabuk/arak/rokok, rasanya problem still there. Tak pergi mana pun. Malah belum selesai pun. Mmm orang barat minum arak pun, habis2 untuk panaskan badan, atau meraikan sesuatu dengan champange atau wine yang memahal (itupun setengah glass) and party. Tapi biaq pi lah kalau dia bukan orang muslim. yang tak tahan nih orang muslim pun dah bengong nak ikut orang barat. Siapa yang BoDoh Sekarang? orang muslim atau orang barat. Muslim ke lagi orang tuh kalau dah minum benda haram?Sniri mau ingat, Arak adalah kepala segala kejahatan!!

Tapi orang kita kat malaysia nih, minum arak atau hisap rokok masa bersantai tepi pantai, dah la panas, tak rasa terbakar ke?. Terbakar badan, terbakar duit and etc etc.

Merokok nampak Macho ? mmm rasanyer kalau selalu gi gym and work out lagi macho dari orang yang bibirnyer hitam pastu tangan atau jari menggigil2 masa memegang cawan atau mencucuh rokok ke mulut. Dan yang paling tak tahan, bau badan. Rasanyer lagi sanggup membau orang yang seharian bekerja membersihkan najis lembu..?😀

Habit. Bad habit. Bad habit yang mendatangkan penyakit and maut. Terang-terang dah ulama sekarang menyebut, merokok adalah haram, sebab atas alasan, merokok mendatangkan mudarat pada manusia, bukan sahaja perokok, malah orang yang terbau bau rokok (tak ingat plak nama ulama’/orang yang cakap tuh). Dan rokok juga mengundang seseorang untuk menjadi seorang yang ketagih. something yang membuat seseorang ketagih memang hukumnya akan menjadi haram. Itu pun orang melayu kita masih tak boleh terima hakikat yang merokok adalah haram. Nak berenti merokok, boleh . ada macam2 cara sekarang, yang penting effort. NAK SERIBU DAYA, MAHU SERIBU CARA.

Merokok Itu Membazir. Yang ini memang sahih. Harga rokok sekarang sangat tidak reasonable untuk masa sekarang. Tapi yang eloknya, harga makin mahal, so secara tak langsung orang yang berpendapatan rendah, akan cuba berherti rokok. heehh Orang yang bergaji 20k sebulan akan terus merokok, itu biaq pi lah, dorang banyak duit. Kalau sakitpun, mungkin tak menyusahkan keluarga dorang, pasal duit dah banyak bleh upah atau dapatkan rawatan yang elok and mahal. mm akhirnya duit jatuh kat situ jugak la (mm pun tak bagus gak). So business sedikit sebanyak mesti merudum jugak, pasal bila yang jatuh sakit is orang penting dalam company (Board of directors ke,) tak pasal2 kena buat rombakan share and etc etc. aiyoo kan ke byk kerja tuh. itu pun orang tak bleh pikir lagi.

Kesihatan lelaki/perempuan perokok usah cakap, yang paling terjejas is, proses pembiakan manusia, pembentukkan generasi yang berkualiti akan terjejas, bila perempuan perokok kerap menyumbang baby yang tak cukup sifat (atau ada jugak cacat terlindung), and perokok lelaki pulak, menghasilkan sperma atau baka yang kurang baik (seperti yang banyak aku baca dalam email and internet , sperms are not a good swimmer and lack of ejekulasi (aku tak berapa sure spelling this word in english nor bahasa).. (kata lain mati pucuk), secara totalnya memang sumernya bawak penyakit, sampai ke akar umbi, ke generasi akan datang.

Alam sekitar plak, tak cukup dengan bom atom nuklear and etc etc, pembakaran atau penipisan lapisan ozon oleh asap2 dari bumi pun menyumbang gak pada alam.

Bila agaknyer orang nak sedar ha? Yang merokok nih sangat bahaya. ? Alhamdulillah rumah aku tak der orang yang merokok. Abg-abg ipar aku pun sumer tak merokok. Kecuali satu .. abang aku yang sorang tuh. itupun nasib baik dia jarang datang rumah sini. But memang everytime dia datang rumah sini, sesaper pun tak bleh hisap rokok dalam rumah, nak hisap rokok luar rumah. Itu syarat yang aku letak. hahahah Pasal abah aku alergi ngan bau atau apa2 asap. Abah aku ada lelah.

Pagi tadi aku bawak abah, gi hospital, alhamdulillah abah tak apa2, darah tinggi pun tak der, aku risau gak bila dia mengaduh sakit tengkuk. Cukuplah mak aku sorang yang ada darah tinggi. Bab makan untuk mak memang aku jaga, risau and takut kot sangkut ngan kencing manis plak.. Aku kat rumah nih dah jadi macam pakar pemakanan yang tak bertauliah kat rumah nih. hehehe

Yang opah aku plak, dok suka sangat minum ais, dah tetua pun dok teguk ais sejuk, aku yang muda pun tak minum ais.. eheheh konon jaga suara.. kahkahkahkah.. kidding.

oklah.. mato den dah podih.. nak kono jago gak mato den nih, takkang buto plak cam abah aku. heheeh cau.