Hari raya ketiga, tiada plan apa-apa. Antara tetamu yang datang, they are my nearest neighbours and family mambers. Mmm abg aku macam biasa, dia antara adik-beradik yang paling lewat beraya. Yesterday, my mum call me at my office, informed me that my brother are at our house now, am working, not able to see him and shake his hands, nak mintak maaf, beraya. Well, duit raya untuk anak buah aku memang aku dah asingkan untuk dorang. Aku suruh mak aku ambik dalam bilik aku. Am still hoping to see him this weekend, mak kata mungkin abang aku datang lagi hujung minggu nih. Aku pun dah lama tak jumpa dia, rindu.

Dia selalu usik aku, mm kata aku Auntie Ekin Mok, sampai anak-anak dia pun ikut sekali panggil aku macam tuh. well, aku tak kisah pun, itu antara lain merapatkan hubungan aku dengan anak buah aku yang jarang aku jumpa, maklumlah abang aku dah duduk jauh, serendah.  Heheh mesti abang aku terkejut tengok aku Auntie Ekin Mok dah jadik kurus and lebih kecil. hehe. Mujur raya nih aku bleh control makan, walaupun LEMANG antara makanan yang paling aku suka, namun seingatkan, aku makan 4 kerat/potong sahaja. Nasi impit aku makan 5 ketul(besar dadu je pun). kuah kacang aku makan 2 kali, tapi untuk kuih chang aku makan berapa tak tahu, tapi that stuff tak di buat guna santan, and not nasi base, but base beras pulut (heehe anyaway it’s still beras).

First day kerja on monday, am back on track, to lower and control whatever i put on my plate. My menu was tuna sandwich for my lunch and plain milo plus oats for my breakfast. My colleagues most of them are still on holidays, paling awal dorang masuk kerja on Thursday.  But am still buzy, request for usertransfer aku memang banyak selalu, i have over hundrends database to be deleted, and i need to train faris over his work.  Faris, He was born in a year of ’64. Which i always call him, faris, instead of pakcik. walaupun my other colleagues , ghafar, also a veteran in Mesiniaga but i am the one and only, yang kena train dorang, since dorang baru nak belejar all those stuff pasal Notes support. Before diaorang banyak keje ngan hardware, servers and directly dealing with users in this twin tower. So its totally different situation and i must make sure that they get and understands what lies beyond the registrars and notes envinronment. Memang payah dan susah nak train orang, so far aku dah train 5 orang sejak aku kerja kat sini. Mm different people mungkin beza skit penerimaan orang, ada yang aku ajar rajin ambik notes, ada yang aku ajar, langsung tak mau ambik notes, ada yang aku kena ajar berulang kali (without notes – yang nih parah), ada yang berulang (with notes – -yang nih aku tak kisah sangat). Bila aku check balik notes aku yang lama, masa mula2 aku masuk kerja, aku jenis orang yang ambik atau buat notes, whenever aku habis tengok and make sure aku faham apa yang orang tuh buat, kalau tak faham aku akan tanya, than only i write my notes. Aku rasa cara tuh cepat skit, i guess. daripada tulis notes, sambil tuh orang yang mengajar stop and have to wait until u finish write something on ur paper.

Kadang2 bila aku tengok balik, mm aku mengajar betul2 nak kasi orang faham, and to ensure that person gain extra knowledge from me, tapi nampaknya dorang tak bleh buat macam yang aku pikir dorang akan buat maybe they have better ways to cope with new thing – which is better than me , i guess).

to be continue…